Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 25. 7. 2022.

| Ekonomija

Vlasotince dobija solarnu elektranu za smanjenje troškova vodosnabdevanja

Autor:M. M.Izvor:Južne vesti
Vlasotince
Preostalih 10 miliona neophodnih za sanaciju uložiće Opština; foto: Lj. F.

Kako bi smanjili potrošnju struje za preradu pijaće vode, Opština Vlasotince dobila je 23,6 miliona dinara, dok će lokalna samouprava učestvovati sa 10 miliona dinara za postavljanje solarne elektrane kod crpne stanice Boljare. To bi moglo da utiče i na buduću cenu vode u čijem je konačnom obračunu cena utrošene struje zastupljena sa 20 odsto.

Dok se Vlasotinčani godinama unazad suočavaju sa problemom vodosnabdevanja, u JKP Vodovod veliki problem predstavljaju dugovanja prema EPS-u. Upravo je to razlog što je Opština konkurisala na javnom pozivu za sanaciju javnih objekata i našla se među 38 opština kojima su sredstva odobrena.

Resorno ministarstvo učestvuje u projektu postavljanja fotonaponske solarne elektrane sa 70% sredstva, a da je ovo značajan projekat za samu lokalnu samoupravu, naročito u vreme energetske krize, kaže i prvi čovek Vlasotinca Bratislav Petrović.

Za našu opštinu je veoma važno da smanji troškove struje u proizvodnji vode za piće, jer smo prethodnih godina najviše problema imali sa dugom za struju u JKP Vodovod. Obezbeđivanje ovakvog vida energije u doba energetske krize doprineće energetskoj i finansijskoj stabinosti sistema vodosnabdevanja. Cena struje u strukturi cene vode vlasotinačkog Vodovoda učestvuje sa 20 procenata, što je, kažu stručnjaci, visok procenat koji značajno uvećava troškove proizvodnje i prerade vode - rekao je Petrović.

Po rečima ministarke Zorane Mihajlović, Srbija troši četiri puta više energije od svih zemalja u Evropskoj Uniji, kao i da su, zahvaljujući energetskoj sanaciji, računi za struji manji za od 20 do 35%.

U realizaciji programa energetske sanacije učestvovalo je ili učestvuje 25.000 domaćinstava. Vlada Srbije je, u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave, izdvojila 2,7 milijardi dinara da bismo podigli ovaj projekat na noge. Podaci kažu da Srbija troši četiri puta više energije da proizvede jednu jedinicu bruto društvenog proizvoda od svih zemalja EU, kao i da domaćinstva troše dva puta više energije po metru kvadratnom od domaćinstava u zemljama EU i to je razlog zašto smo želeli da pokrenemo ovaj projekat i zašto smo želeli da uštedimo električnu energiju - rekla je Mihajlović.

Ona je dodala i da će Ministarstvo nastaviti da raspisuje pozive na svaka dva ili tri meseca, kao i da će pokušati da podižu nivo subvencija opštinama koje imaju male budžete.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: