Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:23, 27. 12. 2012.

| Ekonomija

Vlast ravnodušna na gašenje medija

Autor:P. Blagojević, S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
gledanost TV stanica Niš

Iako su za nepuna dva meseca ugašene 2 najgledanije televizije u Nišu, do sada nije zabeležena nijedna reakcija javnih funkcionera, političkih partija, ali ni novinarskih udruženja.

Gašenje regionalnih televizijskih stanica koje su, po istraživanjima Ipsos Stratedžik marketinga iz novembra 2010. godine, držale čak 62% gledanosti u Nišu, očito nije zabrinulo gradske oce.

O tome trenutno ćute i vlast i opozicija, pa čak i Društvo novinara Niša, ali i ceo civilni sektor.

Odgovarajući na pitanje novinara Južnih vesti gradonačelnik Niša Zoran Perišić izrazio je žaljenje zbog gašenja medija, a krivicu prebacio na njihov menadžment i vlasnike.

- Da budem iskren, žao mi je zbog gašenja dve niške televizije, jer više medija znači veću konkurenciju i bolje informacije. TV 5 je najstarija televizija, a TV Zona je bila jako gledana. Njihovim odlaskom napravljena je praznina koja neće moći uskoro da bude popunjena. Međutim, razlozi da njihovo zatvaranje su usko vezani za poslovanje i to pokazuje nemilosrdnost tržišne ekonomije - kaže Perišić.

Zoran Perišić, gradonačelnik Perišić je dodao da su u oba slučaja "pravi vlasnici televizija bili van Niša" što, kako je rekao "pokazuje jednu vrstu nezainteresovanosti za sudbinu ovih TV kuća".

Ipak, dojučerašnji urednik TV Zone Bojan Božić kaže da se ne može govoriti o "tržišnoj utakmici". Po njegovom mišljenju za tako nešto su potrebni ravnopravni uslovi za sve, aludirajući pri tom na činjenicu da je Grad Niš do sada finansirao rad Niške televizije, Belami i Narodnih novina, dok Zona i TV5 nisu imali tu vrstu podrške.

- Selektivna podrška medijima od strane Grada, što je bila višegodišnja praksa, doprinela je tome da dve najgledanije televizije u Nišu budu ugašene. Jasno je kome tako nešto ide u prilog, ali ostaje nejasno zbog čega su neki „jednakiji od drugih“ - kaže Božić.

Podsetimo, prema istraživanju Južnih vesti, u poslednje 4 godine je iz gradske kase Niškoj televiziji isplaćeno preko 160 miliona dinara, dok su Narodne novine i TV Belami, čiji su vlasnici braća Tomislav i Vitko Radomirović, dobili 60 miliona.

Sa druge strane, Zona i TV5 imali su ugovore vredne oko 8 miliona dinara, ali ni taj novac im nije isplaćen.


"Šansa za nove igrače"

Podsećajući da je samo Belle Amie sada ostao kao regionalna televizija, gradonačelnik je izrazio očekivanje da će se to uskoro promeniti.

- Upražnjene frekvencije ostavljaju prostor da se jave neki novi igrači - rekao je Perišić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Anonimus

    09:34 // 26. 3. 2016.

    Sve to treba pozatvarati, ljude zaposliti u državnim institucijama ili im dati otpremnine, biće manji troškovi i manje će plafona po školama i bolnicama padati Ionako nikakve vajde od njih pored interneta kablovske TV od lokalniTV. Samo prave dugove gradu i državi i šire kičericu..

  • m.stamenkovic

    19:30 // 17. 8. 2013.

    Apelujem na gradonacelnika Nisa,vecnike i odbornike da uloze maksimalne napore da se otvori Novi Radio Nis.Nama je potrebno "budjenje u 7"svakog jutra i neki novi Kole Rasic.

  • m.stamenkovic

    19:07 // 17. 8. 2013.

    ugasena je jedna dobra televizija,sa prepoznatljivim imenom i strucnim kadrom.ako njen vlasnik nije spoznao vrednost svoje kuce,kako to da se niko u gradu nije zainteresovao da je preuzme.TV5 je pojam

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: