Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:24, 21. 8. 2018.

| Ekonomija

Vlast se hvali novim fabrikama u Nišu, a industrijska proizvodnja u padu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
leoni
Fabrike samo "niču", a proizvodnja opada; ilustracija; foto: arhiva JV

Često pominjani niški "industrijski bum" predsednika Aleksandra Vučića i gradonačelnika Darka Bulatovića kada se prevede u brojke i činjenice pokazuje zapravo pad industrijske proizvodnje u Nišu u prvoj polovini godine i to za 3,5 %. To što se vlast hvali novim fabrikama i radnim mestima, a proizvodnja opada, ekonomista Miroslav Prokopijević pojašnjava političkim marketingom, koju ova vlast, kako kaže, nikad više i nikad bolje koristi.

Priče o Nišu kao gradu budućnosti, sa privredom koja počinje da “cveta”, u koji je predsednik Vučić doveo 6 fabrika, kako sam često govori, statistika niškog Sekretarijata za privredu demantuje.

Prema njihovoj računici, koju su radili na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku, ukupan indeks industrijske proizvodnje od januara do juna ove pao je za 3,5 % u odnosu na prvu polovinu prošle godine, a za 1,5 % manje proizvodnje bilo je u junu ove godine nego u istom mesecu prethodne.

Za 33,7 % manje kapitalnih proivoda bilo je u prvih 6 meseci 2018. godine, u poređenju sa istim periodom prošle godine, pokazuje statistika Sekretarijata, dok je za čak 35,2 % manje takvih proizvoda bilo u junu ove u odnosu na 2017. godinu.

Trajnih proizvoda za široku potrošnju manje je za 9,5 % u prvoj polovini ove godine, u odnosu na prošlu, prema njihovim podacima, a u junu ih je bilo manje za 14,2 % nego prošle.

U prvih 6 meseci ove godine opala je i prerađivačka industrija za 3,4 % u poređenju sa 2017. godinom, kaže statistika, a za 1,5 % je smanjena u junu ove godine.

Međutim, iako statistika pokazuje pad, gradonačelnik Niša Darko Bulatović se nedavno pohvalio izveštajem o svom radu, u kome upravo hvali investicije i podršku predsednika i Vlade, koji se s druge strane obično hvale novim fabrikama i "procvatom niške privrede".

Podsetimo, nedavno se i gradski većnik Mihajlo Zdravković prilikom dodele nagrade za "šampiona lokalnog razvoja" koju je Nišu dodelio NALED, zahvalio podršci Republike koja je omogućila da u Niš dođu novi investitori i da se otvore nove fabrike.


Otvaranje fabrika kao politički marketing

Profesor ekonomije i naučni savetnik Instituta za evropske studije Miroslav Prokopijević kaže da te novootvorene fabrike za koje Vučić kaže “da oni ni u snovima nisu mogli da ih dovedu u Niš”, ne mogu da kompenzuju desetine onih koje već postoje i koje zavisno od svoje dinamike i potreba mogu da proizvode manje.

E sad, druga je stvar što se otvaranje po neke još nove fabrike koristi u politički marketing, ali ovo je vlast koja se reklamira nikad bolje i nikad više u istoriji. Narod to ne razume, ljudi smatraju da će više novih fabrika automatski stvoriti veći proizvod nacionalni na teritoriji i u kraju oko Niša i s obzirom da to ne razumeju ljudi, onda je ovima lako da manipulišu - pojašnjava Prokopijević.

Iako ocenjuje da pad od 3,5 % “nije strašan”, Prokopijević kaže da on zavisi od dosta faktora, ali većinu nacionalnog proizvoda stvara treći sektor - usluge, te bi i mali rast mogao lako da pokrije pad u industrijskom sektoru.

Podsetimo, početkom godine je na konferenciji o ekonomiji koju je organizovao SANU ocenjeno da je niška privreda u lošem stanju, kao i da Niš nema jaku kompaniju, već samo one koje "popravljaju statistiku".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Nesic

    11:54 // 1. 9. 2018.

    Нешто не штима.
    Могуће да нису код истог математичара учили. А ко?

  • Milosav

    12:31 // 22. 8. 2018.

    Šta kažu seljaci /ničeg pežorativnog/: Dajte i nama po 10.000 € Da vidite šta znači agrar. Ali nas niko ne zarezuje. Kunu se u nas. Ali džaba. Kakav nam je samo Ministar za poljoprivredu. Tako nam i ide.

  • Sava

    07:40 // 22. 8. 2018.

    Otvaraju kancerogene fabrike, zapošljavaju ljude za bednih 20000din. a svoju rodbinu trpaju u budžetske firme i javna preduzeća.Jeftiniji nam je sat nego u Kini.Rodjene Nišlije nikako da dodju na red za posao, pošteno stečene diplome ne mogu da opstanu pored kzupljenih na Sega Mega fakultet...Bože ima li te?Jedan koridor ne znaju da obezbede i završe pored ovoliko inž.Da ih je sramota sve od reda.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: