Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:44, 23. 12. 2021.

| Ekonomija

Vlast u Nišu branila rebalans budžeta, opozicija ih optužila da su "na grbači naroda"

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
skupstina foto A.S
Usvojen i treći rebalans; Ilustracija; foto: A. S.

Poslednjim rebalansom u ovoj godini budžet Niša se, kako piše, umanjuje za oko 100 miliona dinara u odnosu na drugi rebalans. Gradonačelnica kaže da je to tehnička stvar kako bi se postigla što bolja realizacija, ali odbornik Miodrag Stanković ističe visoku stopu naplate poreza kao činjenicu da je uvećan 300 posto i da vlast zapravo živi “na grbači naroda”.

Promene u budžetu nedelju dana pre kraja godine ne mogu puno da doprinesu građanima, ali mogu završnom računu ovog dokumenta.

Opozicija pak smatra da su finansije loše od samog starta, a da to pokazuje i treći rebalans.

Ovo jedno predizborno obrazloženje gde bi naši sugrađani verovatno trebalo da zaključe da su prihodi manji, pa i porez na imovinu, da će postojati neke olakšice, što apsolutno nije tačno - kaže Stanković.

On kaže da su prihodi na imovinu trostruko uvećani, pa čak i više od toga. Ponovio je da je od 2012. godine, od kada je vlast preuzela Srpska napredna stranka, porez uvećan 300%, te je zaključio da zbog toga vlast živi na grbači naroda.

Porez na imovinu planiran je na 1,58 milijardi dinara ovim rebalansom. Za realizaciju u prvih 9 meseci čak 966 miliona, dok je u 2012. godini bio 340 miliona za celu godinu. Vidite sada je 966 miliona za samo prvih 9 meseci. To znači da vi živite na grbači naroda. Narod plaća poreze, narod plaća takse… - rekao je Stanković.

Prekinuo ga je predsednik parlamenta Boban Džunić koji ga je zamolio da poštuje dostojanstvo parlamenta, jer “živeti na grbači nekoga”, kako je rekao, nije lep izraz.

U odbranu su ustali odbornici SNS Nikola Ilić i Dragan Đorđević, ali i bivši gradonačelnici Zoran Perišić i Darko Bulatović. Svi su tvrdili da porez na imovinu nije uvećan 300% već da se radi o drugačijem obračunu i legalizaciji.

Na kraju je gradonačelnica Dragana Sotirovski iznela informaciju da je poreska osnovica u Nišu manja nego u drugim gradovima.

Porez nije povećavan. O tome smo govorili na prošloj sednici. Osnovica je 0,35. Manja od one u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu i to su činjenice - rekla je Sotirovski.

Rebalans koji je danas usvojen je, kako je pojasnila, tehnička stvar.

Mi želimo da nam realizacija budžeta bude veća ako sada sa jedne pozicije prebacimo na drugu. U ovom trenutku su 87% prihodi, a rashodi 85%. Do kraja godina će nam izvršenje biti verovatno 90% i to su činjenice - rekla je gradonačelnica.

Umanjenja budžeta se, kako se čulo, odnose uglavnom na prebacivanje i umanjenje pozicija za planove i projekte koji nisu realizovani do sada, a bili su planirani na početku godine.

Podsetimo, rebalans za 2021. godinu već je imao dva rebalansa, a posle trećeg budžet će biti na 11,75 milijardi dinara.

Na prošloj sednici parlamenta usvojen je budžet za 2022. godinu koji je projektovan na sličnu sumu od 11,8 milijardi dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tajanstveni Alan

    20:56 // 23. 12. 2021.

    Begaj be !

  • Боба

    19:32 // 23. 12. 2021.

    Хвала богу па Станковић не живи на грбачи народа…

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: