Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:53, 2. 7. 2020.

| Ekonomija

Voćari nezadovoljni otkupnom cenom višnje, u Leskovcu neki i odustaju od berbe

Autor:B. Stamenković, Lj. MitićIzvor:Južne vesti
višnje
Proizvođači i ove godine nezadovoljni otkupnom cenom, foto: Lj. Mitić

Nakon što 2 dana proizvođači u prokupačkom kraju nisu brali višnju jer je otkup bio obustavljen, višnjari su se vratili u svoje voćnjake. Otkup je nastavljen, a iako nisu zadovoljni cenom, koja sada iznosi 25 dinara za kilogram, drugu mogućnost nemaju. Nezadovoljni otkupnom cenom su i višnjari u leskovačkom kraju, a deo njih obustavio je berbu.

Otkup je u prokupačkom kraju nakon par dana nastavljen, a višnjari kažu da je cena sada 25 dinara po kilogramu i da za to nemaju da pokriju ni najosnovnije troškove. Ipak, vratili su se u voćnjake, jer drugog rešenja, kako kažu, nemaju.

Otkupna cena je niska, ali drugu mogućnost nemamo. Beremo, pa koliko zaradimo, toliko. Svi gledaju da spasu što se spasti može i vrate makar deo uloženog novca, kako bi preživeli ovu tešku godinu. Problem je jer nemamo udruženja koja bi se borila za naše interese i višu otkupnu cenu - kažu prokupački proizvođači.

Slična otkupna cena za kilogram višnje je i u leskovačkom kraju - od 25 do 30 dinara, a deo proizvođača neće brati ovogodišnji rod jer im se, kako kažu, ne isplati.

Za te pare ne mogu se namiriti sve obaveze. Dok platim berače, svakojake poreze državi, ne ostane mi ništa. Od berbe nisam odustao, iskoristiću višnje na neki drugi način, ali dosta proizvođača neće ni da obere višnju, a pojedini su je zbog niske cena i revolta pobacali. Zaista je tuga ovo što se dešava, i prošle godine smo imali problema, berba je usred sezone obustavljena, a evo i ove imamo sličnu situaciju - kaže višnjar iz Leskovca.

Dodaje i da država poljoprivredne proizvođače ni na koji način nije zaštitila i da svake godine višnjari, ali i malinari imaju iste probleme.

Inače, pod višnjom je na teritoriji Jablaničkog okruga oko 1.600 hektara zemlje, dok je na teritoriji Prokuplja, prema procenama, pod zasadom višnje oko 2.000 hektara, a gotovo 50 odsto stanovništva se bavi i preživljava od poljoprivredne proizvodnje i to najviše od voćarstva i uzgoja višnje i šljive.

Podsetimo, prošle godine berba višanja u leskovačkom kraju obustavljena je i otkup prekinut, a proizvođači ni tada nisu bili zadovoljni cenom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ima rešenja

    20:23 // 23. 6. 2021.

    Kantar na izlazu iz voćnjaka, neka se odredi cena po kg. Pustiti ljude u voćnjak, koliko sebi naberu ,toliko i plate, ko u samoposluzi! Jednostavno!

  • Jelena

    01:11 // 20. 7. 2020.

    Evo jedna ideja. U Finskoj poljoprivrednici koji se bave jagodama jednom nedeljno otvore svoje zasade, dodju ljudi iz grada, plate ulaznicu i beru koliko mogu. Cena ulaznice varira od trenutnog kvaliteta, i za tu cenu koliko mozes naberes. Postoji nadzornik i sve je uredjeno, tako vec decenijama.

  • Dragan Šabac

    08:55 // 3. 7. 2020.

    Poštovane Nišlije,otkupna cena višnje u Mačvi je 50 dinara,ali proizvođači imaju ugovore sa hladnjačom, dobijaju unapred pare za berače, a ostatak odmah posle predaje višnje.Proizvođači u Mačvi ne voze džipove i dobijeni novac ne ulažu u nekretnine i putovanja već za unapređenje proizvodnje i proširenje zasada. Saradnja između proizvođača i hlanjača mora butu uzajamna.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: