Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:10, 17. 8. 2022.

| Ekonomija

Voda i kanalizacija u Nišu poskupljuju oko 30 odsto

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
voda
Poskupljuje i voda; foto: T. T.

Sa sadašnjih 69,90 dinara po metru kubnom, vodu i kanalizaciju bi građani u Nišu mogli da plaćaju oko 30 odsto više - 90, 73 dinara, ukoliko Gradsko veće usvoji predlog Nadzornog odbora JKP Naissus. U poslednjih nekoliko meseci ovo je peto poskupljenje usluga niških javnih preduzeća.

Gradski prevoz, grejanje, odvoženje smeća i parking - sve su to usluge javnih preduzeća u Nišu koje su ove godine poskupele. Sada im se pridružuje i Javno-komunalno preduzeće Naissus koje predlaže porast cena vode i kanalizacija za 29, 79 odsto.

Trenutna cena vode po metru kubnom je 57,20 dinara, a ona će biti povećana na 67,85 dinara. Takođe, za odvođenje otpadnih voda korisnici plaćaju 12,70 dinara, a nova cena bi bila 22,88.

Kada se sve zajedno sračuna predlog je da voda i usluge kanalizacije ukupno koštaju 90,73 dinara.

Predloženim povećanjem utvrđuje se nova cena za isporučenu vodu i usluge kanalizacije tako što je izmenjen paritet vode i odvođenja otpadnih voda zbog povećanih troškova ulaganja u preventivno i interventno održavanje kanalizacionog sistema kojim bi se sprečilo ili smanjilo izlivanje kanalizacije kod padavina značajnog intenziteta koje su sve češće prisutne usled izmenjenih klimatskih uslova - piše u predlogu Nadzornog odbora.

U obrazloženju piše i da promena cena struje, goriva, rast cena materijala, rezervnih delova, opreme, amortizacije i zarada zaposlenih ima uticaja na formiranje novih cena vode i usluga sakupljanja i odvođenja otpadnih voda.

Piše i da su potrebna ulaganja u određene objekte kako bi se izbegle potencijalne havarije.

Ukoliko Gradsko veće usvoji ovaj predlog, cene će biti promenjene.

Cela odluka dostupna je na ovom linku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    22:23 // 21. 8. 2022.

    Uzas od drzave...

  • Taksista

    07:26 // 20. 8. 2022.

    Kažu štedite vodu.Po celom gradu na više mesta curi voda na ulicama nemaju vremena da reše.Lakše im je da poskupe vodu da bi premostili gubitke na teret naroda a voda otiče u zemlju zbog škart materijala koje ugradjuju na mreži.Kupuju materijal ll klase zato što je jeftiniji a kvarovi na sve strane plus idostali troškovi.A o kradjama zaposlenih i upotrebi bagera u privatne svrhe bolje da ne pišem.

  • Poltron

    12:39 // 18. 8. 2022.

    Zna se ko vedri i oblači u vodovodu lepši pol od istoričara nema ništa samo sluša naredjenja

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: