Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:55, 25. 7. 2022.

| Ekonomija

Voda u Leskovcu skuplja za 50%, a u Grdelici za 124%

Autor:M. M.Izvor:Južne vesti
Vodovod Leskovac
Umesto dosadašnjih 59 dinara Leskovčani će kubik vode plaćati 88 dinara; foto: M. M.

Od 1. avgusta Leskovčani će, umesto dosadašnjih 59 dinara, za kubik vode plaćati 88 dinara sa PDV-om. Na Gradskom veću je odlučeno i da posle 11 godina poskupe voda i kanalizacija u Grdelici, iako su brojna sela tog kraja tokom letnjih meseci često bez vode.

Do poskupljenja vode u Leskovcu dolazi zbog veće cene neophodnih hemikalija za preradu sirove vode, vodovodnog materijala, goriva ali i svega ostalog što je neophodno kako bi do građana stigla pitka i zdrava voda, naveli su u obrazloženju.

Poslednji put cena vode u Leskovcu menjana je 2015. godine, pa su iz Vodovoda odlučili da nakon 7 godina cenu vode uvećaju skoro duplo, odnosno za 48,70%.

Deljenjem ekonomskih pokazatelja, troškova poslovanja sa fakturisanom količinom vode u 2021. godini dolazimo do 80 dinara po kubnom metru bez PDV-a, odnosno 88 dinara sa PDV-om. Radi se o povećanju od 48,70% u odnosu na trenutnu cenu, a sve zbog togo što je samo cena tehničkog hlora povećana za 140% po kilogramu. Cena vodovodnog i kanalizacionog materijala početkom godine uvećana je za 40%, a očekuje se i povećanje cene električne energije, što ukazuje na opravdanost poskupljenja - stoji u predlogu.

voda KOSTA Grdeličani posle 11 godina dobili nove cene komunalija; Ilutracija; foto: A. KostićCene vode i kanalizacije u Grdelici, po rečima gradonačelnika Gorana Cvetanovića, poslednji put su menjane još 2011, a za razliku od ostalog dela Leskovca koji se vodom snabdeva iz vodosistema Barje, Grdeličani se pijaćom vodom snabdevaju iz Rupske reke.

Za to su, po Cvetanovićevim rečima, sami krivi, jer misle da je voda iz njihove Rupske reke najbolja, ali da zbog nedovoljnog kapaciteta često tokom leta ostaju bez vode.

Voda u Grdelici je bila možda najjeftinija u Evropi. To koriste poljoprivrednici za poljoprivredu, a znaju da nema dosta vode, pa se neka sela isključuju tokom noći. Poskupljenje jeste veliko, ali ćemo tako da smanjimo zloupotrebu. Pokušaćemo u narednoj godini da uložimo milion evra i da rešimo njihov problem i da imaju uvek dobar pritisak i da ne dolazi do isključenja - kaže Cvetanović.

Grdeličani će prema novim cenama kubik vode plaćati 78 dinara sa PDV-om, što je uvećanje za 124%, dok je usvojeno da cena za odvođenje otpadnih voda bude 13 dinara.

Podsetimo, pojedine komunalije u Leskovcu među kojima grejanje i kanalizacija, poskupele su u februaru prošle godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    18:29 // 26. 7. 2022.

    Izasla analiza- ocekivalo se da vise sakupite kapilarnih glasova a morao je da bude,jos masovniji odlazak na mitinge ! Voda koju ste pili u autobusu, sendvici i dnevnice, moraju da se plate !

  • Posmatrač

    08:48 // 26. 7. 2022.

    Kakav paradoks POSKUPLJUJU VODU A PRE TOGA ORGANIZUJU KONCERT PO CENI JEDNE NEČIJE ŽIVOTNE UŠTEĐEVINE neko štedi čitav život a neko mazne tu količinu lovu za samo sat pevanja a osnovne potrebe poskupljuju koji je ovo cirkus!

  • qgo

    08:10 // 26. 7. 2022.

    Sto mi e milo em drago...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: