Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:10, 22. 11. 2020.

| Ekonomija

Vodič kroz budžet - da građani znaju na šta se troši njihov novac

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
budzet
Da građani razumeju najvažniji dokument u gradu; foto: ilustacija/flickr - Ken Teegardin

Kraj godine znači i planiranje budžeta za narednu, a nakon usvajanja dokumenta građanima je on obično nerazumljiv i zato ne znaju kako će se i za šta trošiti njihov novac. Zato odnedavno postoji građanski vodič kroz budžet, koji bi trebalo da olakša svima razumevanje jednog od najvažnijih dokumenata i na jednostavan način prikaže svima koliko novca ima u gradskoj kasi i za koje projekte i usluge će biti potrošen.

Javne rasprave pred usvajanje budžeta obično se u Nišu organizuju u poslednji čas, pa građani retko imaju mogućnost da prouče dokument i predlože kako da se novac troši. Kada odbornici usvoje kako će gradska kasa izgledati, većina građana, zbog specifičnih pojmova, teško može da ga razume.

U tome bi trebalo da im pomogne građanski vodič kroz budžet, koji je Niš imao prošle godine i u kome kroz nekoliko slajdova poreski obveznici mogu da vide koliko je novca na raspolaganju i šta je planirano sa njim.

Iako je teško objasniti celokupan budžet u ovako kratkoj formi, iskreno se nadamo da ćemo na ovaj način uspeti da vas informišemo o načinu prikupljanja javnih sredstava i ostvarivanja prihoda i primanja budžeta grada, kao i o načinu planiranja, raspodele i trošenja budžetskih sredstava. Kroz ovaj transparentan pristup nastojimo da unapredimo razumevanje i interesovanje naših sugrađana za lokalne finansije, a u perspektivi očekujemo i saradnju sa žiteljima Niša u zajedničkom postavljanju ciljeva, definisanju prioriteta i planiranju razvoja našeg grada - objašnjeno je u vodiču.

Poenta ovog dokumenta je da na jasan, jednostavan i slikovit način građanima približi budžet i pomogne da ga bolje razumeju.

Ovaj vodič je deo pozitivne međunarodne prakse u cilju jačanja transparentnosti, poverenja između građana i države, ali i edukacije svih građana. Upravljanje javnim finansijama deo je sveukupne reforme javne uprave koja se u Srbiji sprovodi uz kontinuiranu podršku Evropske unije.

Najveći deo budžetskih sredstava prikuplja se kroz naplatu poreza, a obaveza Ministarstva finansija je da građanima na razumljiv način pruži sve informacije o prikupljanju i trošenju tog novca, kaže savetnica ministra Ana Jović.

Mi smo to shvatili kao našu obavezu u stvari da građanima prikažemo na koji način se troše sredstva koja oni, ukoliko bilo šta kupe i plate Porez na dodatu vrednost da ta sredstva se koriste za neke namene koje su opšte dobro, znači da se ulaže u infrastrukturu, u zdravstvo u obrazovanje, da mora da postoje određena sredstva za isplatu penzija, plata, tako da je to prikazano, da mora da postoje neke investicije u poljoprivredu i u svaku granu privrede - objašnjava.

Ministarstvo ovaj vodič svake godine objavljuje na svom sajtu i dostupan je svima koji žele da saznaju kako će se novac iz republičkog budžeta, koji takođe pune svi građani, trošiti tokom godine.

Ima za cilj da informiše građane, ali i da ih zainteresuje da učestvuju u procesu planiranja, raspodele budžeta i da prate kako se budžet troši.

Vi kao građani imate određene prihode i rashode i u principu možete da potrošite samo ono što imate. Ukoliko imate potrebu za trošenjem dodatnih sredstava, vi ćete morati da se zadužite, bilo kod vaših prijatelja ili kod banaka, a ako bismo to prebacili na nivo Republike, ona bi morala da se zaduži na međunarodnom tržištu uzimanjem kredita od međunarodnih finansijskih institucija ili emitovanjem hartija od vrednosti, znači morala bi da izađe na tržište kapitala - navodi Jovićeva.

U želji da se trošenje javnog novca na svim nivoima učini transparentnijim, ovakav pristup se primenjuje i u lokalnim samoupravama.

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) je kroz Program Exchange 5, koji finansira Evropska unija, izradila model Građanskog vodiča kroz Odluku o budžetu i prateće dokumente.

Šef Odeljenja za strateško planiranje i javne politike SKGO Aleksandar Marinković ističe da je jako bitno da građani znaju na šta se novac troši i odakle dolazi.

Takođe smatra da je to važno i zbog toga što u perspektivi on omogućava i jedan korak dalje da sutra građani postanu i više zainteresovani, da više učestvuju u javnim poslovima, da na neki način podignu taj kapacitet lokalnih zajednica za nekim daljim razvojem i ono što je najbitnije jeste da stvara poverenje u lokalne zajednice.

Naravno, ovo je prvi korak. Ovo je korak koji se prevashodno odnosi na upoznavanje građana o tome na šta se troše lokalna sredstva. Kada kažem prvi korak jeste da je ovo putovanje u jednom pravcu ali ono što jeste sada mogućnost i nekoliko lokalnih samouprava i sada pokušava da ide u jednom drugom pravcu da i građani daju svoje inicijative, svoje ideje kako taj budžet treba da izgleda.

Prema Indeksu transparentnosti lokalnih samouprava, građanske vodiče kroz budžet u 2020. godini izradilo je nešto više od polovine lokalnih samouprava u Srbiji.

Podsetimo, upravljanje javnim finansijama deo je reforme javne uprave koja se u Srbiji sprovodi uz podršku EU.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    11:56 // 22. 11. 2020.

    Teško

  • Bojan

    10:16 // 22. 11. 2020.

    Nemojte da nam prodajete maglu,svako može da našteluje budžet.Objavite izveštaje iz banke.Kad bi ljudi znali kakve sve kradje postoje po državnim preduzećima ,ustanovama i kojekakvim u savezima linčovali bi vas.U svakoj državnoj kasi ima kradje a to što vi izglasate budžet ništa ne znači.Pa vi bi izglasali da je zemlja ravna ploča da vam Aca Gugl naredi.

    • KOSMOS

      15:17 // 22. 11. 2020.

      Šta, kao izveštaji iz banke ne mogu da se našteluju ?! Daj bre, lažu nas godinama.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: