Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 27. 4. 2023.

| Ekonomija

Vodovod i Toplana gubitaši u 2022. godini, ostala leskovačka javna preduzeća u ”plusu”

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
Toplana Leskovac
Toplana u minusu od 45 miliona, a Vodovod od 11 miliona; foto: M. M.

Od ukupno 8 javnih preduzeća kojima rukovodi Grad Leskovac, samo su JKP Vodovod i Toplana poslovali negativno i sa gubicima u prethodnoj godini, dok su sva preostala preduzeća 2022. godinu završila sa pozitivnim finansijskim bilansom. Takođe, većnici su usvojili i predlog rebalansa budžeta za 2023. godinu, s obzirom na to da su prihodi veći za 439 miliona dinara.

Za razliku od 2020. godine, kada je većina leskovačkih preduzeća poslovalo sa gubitkom, u 2022. godini situacija se promenila, ali se u skoro svim preduzećima smanjio i broj zaposlenih. I pored poskupljenja cene vode, ali i grejanja tokom prethodne godine preduzeća koja su poslovala sa gubitkom su Vodovod i Toplana.

Preduzeće zaduženo za kvalitet vode u Leskovcu prošlu godinu završilo je gubitkom od čak 11 miliona dinara, a direktor tog preduzeća Staniša Ristić istakao je da su najveći problem napravili kvarovi, kojih je u 2022. godini bilo čak 1.447. Voda - kvar Čak 1447 kvarova na vodovodnoj mreži; foto: M. M.

Oni su otklonjeni sve dan za danom, a odabranom izvođaču radova smo platili više od 7,5 miliona dinara. Uradili smo i preko 30.000 analiza vode i svi uzroci su bili ispravni. Obezbedili smo i 252 priključka na vodovodnu mrežu, 68 na kanalizacionu mrežu, a iz sopstvenih sredstava smo nabavili građevinskiu mašinu za održavanje vodovodne i kanalizacione mreže od 11,5 miliona dinara, nabavili smo i auto-cisternu od 16,5 miliona, dok smo od Grada dobili subvencije od 9 miliona, Prošlu godinu završili smo sa negativnim finansijskim izveštajem od 11 miliona dinara - rekao je Ristić.

Još jedno preduzeće među gubitašima jeste i Toplana, a kao glavni uzrok za manjak od 45 miliona dinara, kako je obrazložio direktor Tomica Jovanović, jeste poskupljenje energenata.

Za zagrevanje tokom 2022. godine utrošeno je 3.752 tone uglja, 2.071 tona mazuta i više od milion metara kubnih gasa. Planirani prihodi bili su 444 miliona, ostvareni su sa 93% što je je 411 miliona. Do smanjenja je došlo zbog kasnog povećanja cena, ali i zato što su računi za oktobar bili umanjeni. Bilo je planirano da rashodi iznose 456 miliona što i jeste bilo tako, a najveći udeo su rashodi za energente. Na kraju vidimo da je ostvaren gubitak veći od 45 miliona dinara - rekao je Jovanović.

Tokom 2020. u velikim finansijskim problemima bili su i JP Dom i JP Gradska autobuska stanica, ali su ta preduzeća, baš kao i Urbanizam i izgradnja, Pijaca, Komunalac i Grdelica prošlu godinu završila sa dobitkom koji će biti ustupljen osnivaču, odnosno Gradu ili će biti usmeren za izmirenje starih dugova.


Većnici usvojili predlog rebalansa, prihodi veći za 439 miliona

Zbog procene da će do kraja godine leskovački budžet biti uvećan za 439 miliona dinara od planiranog, koji je iznosio 6 milijardi dinara, gradski većnici Leskovca usvojili su predlog rebalansa budžeta koji će se naći i na narednoj Skupštini.

U gradsku kasu, prema najavama šefice Odeljenja za finansije Marije Milosavljević, najviše novca trebalo bi da stigne od neraspoređenog prihoda iz prethodne godine, od promena projekcija prihoda iz ostvarenih projekata tokom prva 4 meseca tekuće godine. Grad Leskovac - zgrada Uvećanje budžeta za 439 miliona dinara; foto: M. M.

Došlo je povećanja poreza prihoda na samostalne delatnosti i to za 60 miliona dinara. Od poreza prenosa apsolutnih prava imamo prihod od 56 miliona. Komunlana taksa uvećana je za 10 miliona i ona sada iznosi 80 miliona dinara. Došlo je do uvećanja i od drugih transfera vlasti pa smo tako od raznih ministarstva prihodovali oko 150 miliona dinara. Za 20 miliona uvećani su i prihodi od poreza na imovinu, dok su za 30 miliona uvećani prihodi za prodaju zemljišta, dok su primanja od prodaje nepokretnosti uvećana za 24 miliona dinara. Prenete neutrošena sredstva iz prethodne godine su uvećana za 142 miliona dinara jer se na dan 1. 1. na računu Grada nalazio saldo od 682 miliona, dok su sopstveni prihodi budžetskih korisnika planirani u iznosu od 134 miliona - rekla je Milosavljević.

Gradsko veće je, pored ovog predloga, usvojilo i finansijske izveštaje svih kulturnih, sportskih, zdravstvenih i socijalnih ustanova, a čiji je osnivač Grad Leskovac.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: