Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:11, 15. 9. 2015.

| Ekonomija

Vozom od Beograda do Niša 2 sata kraće nego 1884.

Autor:I. MilosavljevićIzvor:Južne vesti, Balkan Youth Newsroom
Parna lokomotiva
Novi vozovi voze brzo kao i stari; Foto: arhiva JV/Branisav Tikić

Pre 131 godinu, 4. septembra 1884. godine, kada je pošao voz od Beograda ka Nišu prvi put su se začule mašinske pištaljke i zahuktala lokomotiva kroz moravske krajeve, a 15. septembra iste godine, na današnji dan, na ovoj relaciji uspostavljen je redovni saobraćaj.  

Prvi voz ka Nišu je sa beogradske stanice pošao u 5:30 i 238 km, uz 23 stanice, prešao za 7 sati i 30 minuta. Vožnja je protekla svečano, a voz na svakoj stanici dočekivan sa oduševljenjem. Uz sav tehničko-tehnološki razvoj, za proteklu 131 godinu, pod uslovom da nema kašnjenja, dužina putovanja skraćena je samo za 2 sata.

Zato se mnogima čini da današnji vozovi nisu daleko odmakli od onih od pre više od jednog veka. Kašnjenja na "južnoj pruzi" su svakodnevna, a brzina putovanja povećana samo neznatno.

Zašto je to tako, koliko je ulagano u prugu poslednjih godina i da li se planiraju investicije nismo saznali jer nam na pitanja poslata pres službi "Železnica Srbije" nije odgovoreno.

Na sajtu "Železnica Srbije" piše da je znatan deo pruge i postrojenja na mreži uništen tokom bombardovanja Srbije 1999. godine.

Razvoj i modernizacija započeta tokom devedestih naglo je usporena i prekinuta u ovom periodu, Tragovi ovih događaja prikazani su kao ratna šteta - piše na sajtu.

Danas mreža pruga "Železnica Srbije" iznosi 4.347 km od čega je elektrificirana samo trećina, odnosno 1.387 kilometara.


Studenti putuju iako su nezadovoljni uslovima

Danas su u vozovima najčešći putnici studenti, uglavnom zbog pristupačne cene karte, a kako neki kažu, i dobrog druženja.

Studentkinja iz Jagodine Andrijana Nikolić, koja voz koristi za putavanja do Niša gde studira naglašava da je prevoz vozom jeftniji, ali da su uslovi za putovanje često zaista loši.

Dešava se da na stanici čekam i po dva sata. Vagoni su uglavnom puni i nemam gde da sednem. Voz mi jeste  pristupačniji, ali ponekad je stvarno teško gurati se sa ljudima 3 sata zbog 100 kilometara - kaže Andrijana.

Njen kolega Milan Jovanović iz Niša žali se na neljubaznost radnika.

Pozvao sam stanicu i pitao koliko voz kasni. Rekli su mi sat vremena. Nakon sat vremena pozvao sam opet i pitao da li kasni još više da ne dolazim na stanicu zbog kiše. Rekli su da stiže i otrčao sam na stanicu. Čekao sam još sat vremena. Pitao sam šaltersku službenicu zašto me nije obavestila i o novom kašnjenju, a ona mi je spomenula majku i zatvorila prozorčić - prepričava Milan.

Dodaje da je retkost voziti se u vozu sa grejanjem, toaletom koji radi i mestom gde je moguće oprati ruke. Studenti koji su imali prilike da vozom putuju po celoj zemlji smatraju da prema putnicima postoje "dvostruki aršini".

Velika je razlika između vozova koji voze severno i južno od Beograda. Neki kažu: "Što južnije, to tužnije." To je, nažalost, istina u ovom "šinskom saobraćaju". Vozovi od Beograda ka Novom Sadu ne kasne i čisti su - priča Aleksa Nenadović, student iz Jagodine.

Oni se pitaju kako je moguće da se u 21. veku vozovi na pojedinim deonicama kreću brzinom prosečnog bicikliste.

​Južne vesti će objavljivati tekstove novinara “Balkanske omladinske redakcije” koju čine mladi iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Sve njihove multimedijalne forme sa fokusom na teme koje se tiču mladih možete naći na zajedničkoj platformi “Omladinska redakcija”.

Sadržaj koji će biti rezultat prvog angažovanja 60 mladih novinara iz regiona mogu da objave i drugi mediji, uz prethodno kontaktiranje predstavnika organizacije IDEA SEE ([email protected]).

Sve ovo omogućava projekat “Balkanska omladinska redakcija” koji, u partnerstvu sa “Južnim vestima” u Srbiji, radijom UGD FM u Makedoniji i “ONAuBIH” u Bosni i Hercegovini, organizuje IDEA SEE, a podržava “Open Society Foundation”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • shaft

    20:45 // 15. 9. 2015.

    Skoro sam video,na jednom pruznom prelazu,dok je rampa bila spustena,nadrealnu sliku-zeleznicar drzi strokavu crvenu zastavicu,dok teretnjak prolazi!16-ta godina 21 veka!

  • dax max

    15:02 // 15. 9. 2015.

    Sramota me koliko nam dobro ide...

  • Милосав

    12:42 // 15. 9. 2015.

    Боље да су ти и остали, бар би неко долазио да види ту атракцију.
    На жалост, Ниша нема у тим плановима, избачен је из Србије. Само је предвиђена релација "Београд - Суботица". Нама остају кредити, узети за то. Ако питаш градско руководство добијеш "то је одлука одозго". Где да пита за Ниш. Опозиција се тренутно бави проблемом да буде власт. Па ће нам онда рећи то исто.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: