Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:34, 6. 12. 2018.

| Ekonomija

Vraćanje tramvaja, novi vrtići i autobuska stanica u programu za razvoj Niša

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
Glavna autobuska stanica
Bez stanice kraj Tvrđave?; Foto: wikipwdia; autor: CrniBombarder!!!

Na niške ulice bi se nakon 60 godina mogli vratiti tramvaji, ukoliko bude usvojen, a kasnije i ostvaren Program za razvoj Grada Niša za 2019. godinu. Radna verzija ovog programa predviđa i izgradnju međugradske i prigradske autobuske stanice, pokretanje Zavoda za gerontologiju i palijativno zbrinjavanje, kao i izgradnju vrtića na Ledenoj steni i Panteleju.

Građani i stručna javnost mogu komentarisati predložen Program, čuti obrazloženje za date planove i dati predloge, na javnoj raspravi koja će biti održana sutra u podne u velikoj sali Skupštine Grada Niša.

Inače, Programom razvoja za 2019. godine ne “računa” se samo na novac iz gradskog bužeta, već i iz drugih izvora finansija, poput republičkih i međunarodnih fondova, tranfera ministarstava, kredita, donacija…

800x600-Tramvaj-foto-printskrin-FB-Nemacka-ambasada-u-Beogradu Opet tramvajske šine na niškim ulicaam? foto: printskrin FB Nemačka ambasada u BeograduI dok su u program za narednu godinu “prepisani” i planovi iz prošlogodišnjeg koji nisu realizovani, poput uvođenja sistema rent-a-bajk i projekta “Niš na Nišavi“ koji za plan ima uređenje keja od Medoševačkog mosta do Niške Banje, ima i nekih novih ideja.

Plan je da se raspiše urbanističko-arhitektonski konkurs za novi Narodni muzej koji bi se nalazio u Jeronimovoj ulici, kao i da kod republičkih institucija aplicira za taj projekat. Tu je plan za novu glavnu autobusku stanicu, koja bi prema urbanističkim planovima koji su ranije predstavljeni, trebalo da se nalazi kod novog Bulevara Heroja sa Košara koji spaja 12. februar i Bulevar Nikole Tesle, iza fabrike duvana.

Program predviđa i da se izgradi projektno tehnička dokumentacije za botaničku baštu koja bi bila izgrađena u Tvrđavi, kao i dokumentacija za izgradnju ski-staze na Kameničkom visu, koja je već najavljivana početkom 2017. godine.

U planu je i da se izmesti prihvatilište za životinje sa deponije Bubanj i izgradi novo, kao i da se na Novom groblju napravi kolumbarijum, odnosno uređeno mesto za odlaganje urni i pepela pokojnika.

Program predviđa da se nabavi i balon sala koja bi se montirala iznad spoljnog olimpijskog bazena, kao i da se konačno započne sa rekonstrukcijom kuglane.


U planu obnova starog puta do Doljevca

800x600-800x600-Autoput-Pristina-Prizren-JV Put ka Prištini počinje da se gradi naredne godine, prema najavama ministarke Mihajlović; foto: arhiva JVU Programu razvoja i ove godine se kao stavka nalazi izgradnja deonice auto-puta od Niša do Drača, dok je novina to što se planira rekonstrukcija starog auto-puta, od kružnog toka kod Novog Sela do Doljevca.

Pominje se i izgradnja montažne garaže na Sinđelićevom trgu, rekonstrukcija dela Knjaževačke, od raskrsnice sa Pantelejskom od raskrsnice sa Bulevarom Medijana, nastavak radova u Sarajevskoj ulici, kao i rekonstrukcija raskrsnice ulica Jug Bogdanova, Branka Radičevića i Vojvode Gojka.

Neke od stavki su i obnova vrtića “Bambi” i “Cvrčak”, kao i izgradnja novih obdaništa na Ledenoj Steni i na Somborskom bulevaru, kao i u selima Trupale i Popovac.

U nekim školama biće, prema programu, menjana stolarija, dok je u planirano i da kotlarnice u 20 osnovnih, 2 srednje i 7 vrtića pređu sa lož-ulja na pelet.

U Programu razvoja, čija se radna verzija nalazi na dnu teksta, su i brojne stavke o planovima koji se tiču vodosnabdevanja, ulaganja u industrijske zone, zdravstvo, ekologiju, a tu je i ponovo plan da se krene sa radovima na regionalnom Reciklažnom centru “Keleš”.

Nakon što bude usvojena konačna verzija programa ѕa narednu godinu, ovaj dokument naći će se pred niškim odbornicima.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Program razvoja Grad Niša za 2019. godinu - radna verzija (preuzmi) - 765.53 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Staklena kugla

    09:52 // 7. 12. 2018.

    Bliže se izbori....

  • BATA

    08:14 // 7. 12. 2018.

    Ma slaba ponuda,NEMA LETECIH AUTOMOBILA,tranvaji prevazidjeni.Bre kakve budalastine,naucili zvaku o lazima i obecanjima.Ne mogu travnjake i ulice da srede a kamo li tranvaji.Verovatno ostalo od ukrasavanja pa prebacili u tranvaje.Ako moze da se kiti od juna onda i prvi april moze da dodje sada.STRASNO.Kako kazu klinci,zvaka za ludaka.

  • Nislija

    23:06 // 6. 12. 2018.

    Prvo da srede ove katakombe od gradskih ulica pa onda kruzne tokove kod KP zavoda i puteve po Srbiji i srpskim selima koja su u rasejanju pa za jedno 200 godina razmisljati o putu za Pristinu jer ce trebati sipcima da posecuju sunarodnike u Nisu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: