Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:31, 16. 12. 2022.

| Ekonomija

Vranjanci drugi put u potrazi za partnerom za grejanje na biomasu i gas

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
radijator grejanje ventil
Privatnik će investirati i u dve kotlarnice koje će biti izgrađene u ulicama Proleterskih brigada i Jovana Jankovića Lunge; Ilustracija, foto: A. Kostić

Nakon što je propao prvi javni poziv u kojem Grad traži privatnog partnera za prelazak na grejanje sa lož-ulja i mazuta na biomasu i gas, Vranjanci su drugi put ove godine u potrazi sa privatnikom koji će u narednih 30 godina toplotnu energiju isporučivati JP Novi dom iz dve novoizgrađene kotlarnice. Zainteresovane firme mogu konkurisati do 31. januara sledeće godine.

Reč je o javnom pozivu za izbor partnera i dodelu ugovora o javno-privatnom partnerstvu, bez elemenata koncesije za dugoročnu isporuku toplotne energije sistemu daljinskog grejanja JP Novi dom, uz izgradnju novih kotlarnica iz obnovljivih izvora energije - drvne biomase i prirodnog gasa, a procenjena vrednost radova je 4,9 milijardi dinara.

Kako piše u tenderskoj dokumentaciji, kotlarnice će biti izgrađene na dve različite lokacije - u neposrednoj blizini ulica Proleterskih brigada i Jovana Jankovića Lunge, a plan je da učešće biomase u proizvodnji toplotne energije bude najmanje 50%.

Realizacija ugovora će biti izvršena u dve faze, pri čemu faza I podrazumeva projetovanje, izgradnju, instalaciju, puštanje u probni rad kotlarnice 1 i proizvodnja i isporuka minimalno 3.500 MWh godišnje toplotne energije iz kotlarnice 1 javnom partneru od strane privatnog partnera, a faza II podrazumeva projektovanje, izgradnju, instalaciju, puštanje u probni rad kotlarnice 2 i proizvodnju i isporuku minimalno 12.500 MWh toplotne energije godišnje iz kotlarnice 2.

Podsetimo, Grad je javnu nabavku vrednu oko 5 milijarni dinara prvi put raspisao krajem aprila, ali nije uspeo da nađe odgovarajuću firmu.

Na konkurs su se javile dve beogradske firme - Energy construction i Biomasa grupa, a obe ponude ocenjene su kao neodgovarajuće i neprihvatljive i tender je obustavljen.

Inače, najveći benefit koji bi Vranjanci imali od privatnog partnerstva je čistiji vazduh u celom gradu, jer bi prelaskom na biomasu i gas emisija štetnih gasova bila smanjena, a očekuje se i da izgradnja novih kotlarnica donese i niže cene grejanja, jer će biti smanjeni i troškovi proizvodnje grejanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: