Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:55, 8. 12. 2023.

| Ekonomija

Vranje dobija "Trening centar" za obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Vranje panorama
Najava gradnje za proleće; ilustracija; foto: M. D.

Izgradnju "Trening centra" u Slobodnoj zoni u Vranju, u neposrednoj blizini kompanije Teklas, u kojem bi učenici mogli da imaju praktične obuke ili da kroz obuke steknu dokvalifikacije i prekvalifikacije, najavili su predsednik Privremenog organa Slobodan Milenković i direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Gabrijela Grujić.

Milenković kaže da je u pitanju kapitalna investicija, koja predstavlja trajno ulaganje u obrazovni sistem grada i ujedno je i preduslov za dolazak investitora u Vranje.

Trening centar spaja privredu i obrazovanje, gde će učenici imati mogućnost da se praktično obučavaju. On će biti izgrađen u Slobodnoj zoni, u neposrednoj blizini kompanije Teklas, te sam duboko uveren da će izgradnja Trening centra dodatno promovisati i Slobodnu zonu u Vranju koja je, kao što znate, infrastrukturno uređena. Takođe, pozivam i ostale obrazovne ustanove sa teritorije grada i regiona da iskoriste sve kapacitete koje će ovaj objekat ponuditi - istakao je Milenković.

Grujićeva je rekla da je izgradnja Trening centra u Vranju velika podrška celom Pčinjskom okrugu i da će uz podršku lokalne samouprave i republičke Vlade biće izgrađen prostor od preko 2.000 metara kvadratnih, za čiju izgradnju je Vlada Republike Srbije iz budžeta izdvojila oko 3,4 miliona evra.

Ovo su danas ozbiljni rezultati, kao dodatna komponenta mladima kada uče i stiču teorijska znanja u školama. Izgradnja Trening centra je podrška stanovništvu Pčinjskog okruga da mogu kroz obuke da steknu dokvalifikacije, prekvalifikacije i odgovore na savremene izazove privrede - rekla je Grujićeva.

Ona je dodala da zastupljenost dualnog obrazovanja u četiri škole u Vranju, Ekonomsko-trgovinskoj, Tehničkoj, Hemijsko-tehnološkoj i Poljoprivrednoj, ukazuje da je prepoznat značaj tog modela učenja, jer se time osigurava kvalitet obrazovanja učenika.

Zahvaljujući tome svi imaju benefite, domaće kompanije koje će biti inovativne uz podršku mladih ljudi, kao i mladi ljudi sa unapređenim kvalitetom obrazovanja. Početak radova na izgradnji Trening centra očekuje se na proleće, a njegovom izgradnjom biće stvoreni preduslovi za razvoj domaćih kompanija, ali i privlačenje stranih investitora, koji će u kvalitetu obrazovnih kadrova videti snagu ovog regiona - rekla je direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje.

Tom prilikom u Vranju je potpisan sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija, Grada Vranja i Hemijsko-tehnološke škole Vranje, a održana je i promocija Nacionalnog modela dualnog obrazovanja i okvira kvalifikacija.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Pokušaj humora; loš-nikakav...

    15:38 // 8. 12. 2023.

    Pitanje, ako smem: Zna li se, od prilike, plan i program tih kurseva. Interesuje me tečaj za proizvodnju bačkog kulena i učenje mađarskog.

    Köszönöm

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: