Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:40, 30. 1. 2023.

| Ekonomija

Vrtić u Aleksincu skuplji nego u Beogradu, roditelji ne žele da "ćute i plaćaju"

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
vrtić
Novi udarac na džep; ilustracija; foto: B. Stamenković

Roditelji u Aleksincu od ove godine vrtić plaćaju 6.320 dinara mesečno, što je više nego u Beogradu i Novom Sadu, gde su prosečne plate veće za po oko 30.000 dinara. Aleksinački vrtići skuplji su i u odnosu na sve veće gradove na jugu, pa roditelji kažu da ne žele da "ćute i plaćaju", već traže objašnjenje nadležnih i pitaju zašto se opštinska kasa puni na račun dece.

Odavno je boravak dece u vrtiću među najskupljim upravo u Aleksincu, ali novo poskupljenje je previše, žali se jedna majka. Dodaje da roditelji alternativu nemaju, a od nadležnih nisu dobili nikakvo objašnjenje.

Kako to da je jeftiniji boravak dece u vrtićima u Beogradu i drugim razvijenim gradovima, a u jednoj od najmanjih i najnerazvijenijih opština na jugu, sa najmanjim prosečnim primanjima, gde roditelji jedva sklapaju kraj sa krajem, ta usluga bude skuplja? Volela bih da nadležni to objasne, jer se mi roditelji pitamo da li će i ubuduće da nas dočekaju poskupljenja bez ikakvog objašnjenja, a mi ćemo kao i do sada morati da ćutimo i plaćamo, jer alternativu nemamo - navodi Aleksinčanka.

vrtić račun U Beogradu jeftinije; foto: Privatna arhivaOdbornici aleksinačke Skupštine usvojili su krajem prošle godine Odluku o novoj ceni u Predškolskoj ustanovi Lane, pa ona mesečno po detetu iznosi 31.600, od čega roditelji plaćaju 6.320, a ostatak lokalna samouprava.

Poređenja radi, u Nišu je cena vrtića mesečno oko 4.000 dinara, u Pirotu oko 5.000, u Leskovcu oko 4.500, u Vranju oko 4.600, a u Prokuplju 170 dinara po danu, pa je cena na mesečnom nivou svakako manja od 6.320 dinara.

Da cena boravka u obdaništu ne prati prosečne plate govori činjenica da je na primer u novembru ona u Nišu iznosila 74.925 dinara, u Pirotu 69.571, a u Prokuplju 64.757 - u sva tri mesta viša je nego u Aleksincu, gde je bila svega 60.966 dinara.

Prosečna zarada u Beogradu je 99.765 dinara, a u nekim opštinama ona ide i do 136.000, ali su vrtići tamo jeftiniji u odnosu na Aleksinac - koštaju oko 5.600 dinara mesečno.

Manje koštaju i vrtići u Novom Sadu (oko 4.500 dinara), iako je prosečna plata 94.082 dinara, što je za preko 33.000 više od onoga što zarađuju Aleksinčani.

Iz PU Lane kažu da je lokalna samouprava formirala Komisiju, koja je proračun uradila na osnovu Pravilnika o merilima za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama i verodostojnih podataka.

Strukturu ekonomske cene čine rashodi troškova poslovanja i plate zaposlenih, koji se koriguju za prosečnu prisutnost dece. Ekonomska cena se utvrđuje za svaku kalendarsku godinu na osnovu troškova koji su nastali u toj godini. Kako su rashodi promenljiva kategorija, tako je i utvrđena ekonomska cena različita za svaku kalendarsku godinu - navode iz PU Lane.

Prema Pravilniku, cena zavisi od rashoda za zaposlene i drugih troškova, među kojima su stalni, komunalni, neplanirani, troškovi zakupa, popravki i održavanja, osiguranja, specijalizovanih usluga, platnog prometa, energenata, kao i troškovi za ishranu dece.

Na osnovu kojih konkretnih merila je cena za aleksinačke vrtiće utvrđena i zašto je porasla, iz Opštine Aleksinac ne odgovaraju danima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zorica Simić

    21:37 // 31. 1. 2023.

    Da li je skupo da dete dobije tri obroka, da se greje, spava u čistoj posteljini, ima vaspitno- obrazovni rad za 300 dinara mesečno? Ja mislim da je to za dzabe. Pakla cigara. Ni toliko.

  • Uros

    09:02 // 31. 1. 2023.

    A zadnja stavka hrna za decu u vrticu, pašte, viršle i lisnato testo sramota

  • M mama

    20:52 // 30. 1. 2023.

    Kome ne odgovara neka ispise dete iz vrtica i neka ga cuva besplatno kuci. Ja cu da placam koliko kazu jer nemam ni mamu ni svekrvu ni nikog da ga cuva a ja moram da pocnem da radim. Mozda bebi siterke uzimaju manje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: