Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:49, 28. 7. 2017.

| Ekonomija

Vučić: Molio sam da "Cumtobel" dođe u Niš

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
vucic-cumtobel-foto-vanja-keser
Početak rada najavljen za sledeću godinu; foto: Vanja Keser

Prvi proizvodi iz niškog pogona Cumtobela izaći će u maju sledeće godine, obećao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ugovor za koji predsednik kaže da je molio austrijsku kompaniju, potpisan je danas u Oficirskom domu, a kamen temeljac za izgradnju fabrike za proizvodnju LED rasvete, postavljen je na putu ka Niškoj Banji. Država daje 8 miliona evra subvencija, a planira se 1.100 radnih mesta.

Vučić kaže da je cela investicija vredna 30,6 miliona evra, a navode Dojče velea da su subvencije po radnom mestu 50.000 evra nazvao je “lupanjem gluposti”. Ipak, nije precizirao u kom trenutku će fabrika dostići predviđeni kapacitet od 1.100 radnika.

Pre 3-4 godine Niš je imao 50.000 nezaposlenih, sada ima 30.000, a za 2 godine plan nam je da ima 20.000. Niš je propatio devedesetih i dvehiljaditih, ljudi su gubili perspektivu, a u budućnosti biće manje siromašni - ocenio je predsednik.

vucic-cumtobel2-foto-vanja-keser foto: Vanja KeserVučić je izrazio “beskrajnu zahvalnost” direktoru Cumtobela Šumaheru i pojasnio “da bez njegove ljubavi prema Srbiji” ova investicija, koja je inače subvencionisana, ne bi bila moguća.


Ne zna se koliko će visokoobrazovanih biti zaposleno

Iako je direktor Cumtobela rekao da je Niš izabran za izgradnju fabrike zbog izuzetno “kvalitetne inženjerske baze” i visokokvalifikovane radne snage, on nije želeo da precizira koliki je udeo visokoobrazovanih u predviđenih 1.100 radnika.

Nije sve u brojkama - konstatovao je direktor Šumaher.

cumtobel2-vanja-keser foto: Vanja KeserPredsednik Vučić kaže da su stupili u kontakt sa Univerzitetom u Nišu, ali i sa srednjim školama, kako bi se izabrali najbolji kadrovi. On se nada da će biti dovoljno Nišlija “koji će moći da obavljaju ovaj posao”.

To je važno, jer u pojedinim poslovima moramo da uzimamo radnu snagu iz inostranstva. Nadam se da ovde neće biti potrebno da dovodimo ljude iz Makedonije i Albanije - izjavio je Vučić.


Vučić: Popio sam čašicu rakije kad je Cumtobel pristao da dođe u Niš

Predsednik je naglasio da je pre 6 meseci, kada je Cumtobel rešio da dođe u Srbiju, bio posebno srećan i da je primetio da mu novinari nisu verovali i da su mislili “da im prodaje maglu”. Tada je odlučio i da “počasti” sam sebe.

Zima je bila, hladan dan kad su mi javili za Cumtobel. Samo 2 puta sam za sve vreme u Vladi popio čašicu od 0,3 cl rakije i to je bio jedan od ta 2 momenata - kaže Vučić.

U toku ove dvodnevne posete Nišu, predviđeno je da predsednik sutra otvori i novi pogon fabrike Leoni za proizvodnju kablova.


cumtobel Crven tepih za funkcionere; foto: Vanja KeserNovinarima nije dozvoljeno da postave pitanja

Na konferenciji za štampu posle potpisivanja ugovora, velikom broju prisutnih novinara nije bilo omogućeno da postave pitanje. Jedine koje su imale tu “privilegiju” da nešto pitaju predsednika Vučića bile su dopisnica RTS-a Dragana Sotirovski i novinarka Pinka Gordana Uzelac.

Pod obrazloženjem da se žure na polaganje kamena temeljca, novinari iz drugih redakcija ostali su uskraćeni za  mogućnost da postave pitanje Vučiću ili predstavnicima Cumtobela.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dimitrije

    22:28 // 30. 7. 2017.

    Da ti ne beše mi izuumresmo
    U kojoj li rupi makupi tu pamet.

    Idi si bre na buvljak, ne prenosi ga u politiku.

  • Zoran Jovanovic

    16:57 // 29. 7. 2017.

    Svi znamo koliko je toga dobrog uradio za ovu zemlju kao nijedan do sada njegov prethodnik. Tako da mozete samo da budete ljubomorni. Srbija je u sigurnim rukama i na dobrom putu uz naseg jedinog predsednika Vucica.

  • Срба

    16:21 // 29. 7. 2017.

    Ма, не моли, не понижавај се толико више- молимо те! Просто ми непријатно због човека и кроз шта јадан пролази.....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: