Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:15, 29. 12. 2021.

| Ekonomija

Vučić: Od 1. januara 300.000 dinara za svako prvorođeno, 100.000 za drugo i treće dete

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
beba
Vučić najavljuje jednokratnu pomoć od 1. januara; foto: Lj. M/JV

Za prvorođeno dete iz republičkog budžeta će se od 1. januara roditeljima uplaćivati 300.000 dinara, a novina će biti i u jednokratnim davanjima za drugo i treće dete od po 100.000 dinara, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Iz državnog budžeta, kako je istakao, biće opredeljeno od 10 do 50 odsto novčane pomoći za mlade koji odluče da kupe kuću ili stan.

Umesto dosadašnjih 100.000 dinara, država će od početka 2022. godine izdvajati 300.000 dinara za svako prvorođeno dete, a kako je rekao Vučić na konferenciji na kojoj je rezimirao 2021. godinu, biće povećanja i za drugo i treće dete.

Ono što je novo, to je od danas, večeras će biti u Službenom glasniku kada se glasa u Narodnoj skupštini, imaćemo jednokrtno davanje i za drugo i za treće dete po 100.000 dinara, plus postojećih za drugo dete dve godine puta 10.000 dinara mesečeno, to nisu beznačajna primanja kada izračunate sve, za treće dete ide prvi put jednokratno 100.000 dinara plus 10 godina puta 100 evra mesečno, za četvrto dete ide 10 godina i 150 evra mesečno. Ovo je sad kombinacija starih i potpuno novih mera - rekao je Vučić.


Pomoć mladim parovima za kupovinu stana

Najavio je Vučić i da će država bespovratno davati učešće za stanove mladim bračnim parovima, a svojina će se voditi na majku. Ta uredba će, kako je rekao, biti doneta 5. januara.

Ono što je važna mera to je pravo na novčana sredstva za izgradnju učešća u kupovini, odnosno kupovinu porodično- stambene zgrade ili stana. Država će biti spremna, doneće se 5. janura uredba kojom će biti regulisano to da možemo od 10 do 50 posto, pre svega idemo ka majci deteta, da možemo da dobije između 10 do 50 posto ukupnog poklona države za stambenu jedinicu. Imate kuću u Babušnici od 40.000 evra, dobićete 15 li 20.000 evra na poklon od države - najavio je predsednik.

Podsetimo, krajem jula predlog Vučića bio je da se davanja za svako rođeno dete uvećaju na 5.000 evra, što nije ispunjeno. Nakon predsednikove najave reagovalo je udruženje Mame su zakon. Iz tog udruženja su naveli da se nakon trogodišnje primene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, može zaključiti da kod porodica sa više dece novac ne igra glavnu ulogu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mijatovic Mirko

    23:16 // 22. 1. 2022.

    Ja imam dva sina jedan 2 ipo godine drugi ima 9 meseci nisam ih pravio zbog para nego zbog sebe hteo sam decu i eto hvala bogu dobio sam ali gledam na to da ne zive ovde nego u inostranstvo tamo se rad ceni i placa a ovde samo kožu derete za neki minimalac vaše cipele kostaju koliko moja cela plata 33,000

  • Srećko Veličković

    20:34 // 12. 1. 2022.

    Poštovani, kolika će biti pomoć roditeljima čije dete se rodilo u novembru 2021. i novčana pomoć nije uplaćena u 2021.?

  • Sanja

    13:26 // 31. 12. 2021.

    Rodi, da u dom i stavi 300 000 u dzep.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: