Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:47, 14. 10. 2016.

| Ekonomija

Vučić najavio auto-puteve, investitore, privatizacije banja...

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Aleksandar Vućić
Bolje od Broza i Bizmarka; Foto: Vanja Keser

Iako bar formalno nije otpočela predizborna kampanja, premijer Srbije Aleksandar Vučić je nakon sastanka sa predsednicima opština i gradonačelnicima sa juga zemlje, poredeći se sa Titom i Bizmarkom, dao velika obećanja.

Na skupu, na kom je prisustvo bilo dozvoljeno samo odabranim medijima, lokalni lideri su se žalili premijeru i davali svoje predloge za rešenje nekih problema.

Premijer je na konferenciji za novinare nakon sastanka nekoliko puta naglasio sa su mu "i Niš i Pirot i Vranje i Leskovac i Prokuplje značajni isto koliko i Beograd i Novi Sad" i dodao da je na jug "doneo i novac".

Doneli smo i novac. Dakle, mi ćemo mimo onoga što ide kroz programe ministarstva uložiti oko 2 milijarde dinara (16 miliona evra, prim. aut), a to je ogroman novac, upravo u razvoj ovog kraja - rekao je Vučić.

Kao primer te finansijske pomoći premijer je naveo izgradnju novog Kliničkog centra u Nišu u koju je, prema njegovim rečima, do sada uloženo 50 miliona evra.

On je naveo da je dogovorena i "revitalizacija centralih delova grada ili starih gradskih jezgara" i dodao da će "odmah" poslati 200 miliona u Niš za uređenje gradskih fasada, Leskovac, Pirot, Prokuplje i Vranje će dobiti po 50 miliona, dok će "i nekim manjim mestima takođe dati značajne sume novca".


Puteva više nego u Brozovo vreme, ostvaruje se i Bizmarkov san

Aleksandar Vučić Foto: Vanja Keser

Predsednik Vlade je najavio izgradnju 19 km puta Babušnica-Svođe, a zatim i Vlasotince-Svođe i Lebane-Medveđa, a zatim dao i pomalo kontradiktorne informacije o završetku istočnog kraka auto-puta, od Niša do Dimitrovgrada.

Vrlo brzo, mislim iza 6. novembra, doći ću da otvorim prvih 9,5-10 kilometara auto-puta od Proseka do Crvene Reke. Odmah zatim, pre kraja godine, otvorićemo i drugi deo, a to je Pirot-Dimitrovgrad. Ostaje nam još 12 kilometara ovamo od Bancareva, ovde u stvari od Proseka do Bancareva, od Bancareva do Crvene Reke nam ostaje da završimo i ostaje nam obilaznica oko Dimitrovgrada i put Dimitrovgrad-Gradina - rekao je Vučić.

Pored toga premijer je precizirao i šta je potrebno još da se uradi na kraku ka Makedoniji - Grdelička klisura od oko 23 km i Levosoj-Srpska Kuća od 10 km.

Mislim da smo mnogo toga uradili. I napravićemo, da budem iskren, za nekoliko godina auto-puteve više nego u Brozovo vreme - rekao je Vučić.

Izgradnja puteva čini premijera srećnim, naročito jer se time, kako je dodao, ostvaruje i san nekih stranih državnika.

Niš postaje centar, Niš postaje središte, Niš postaje raskrsnica svih puteva. Od Nišave vodi krak ka Sofiji, ali ne običnim putem, već auto-putem za samo godinu dana. Nišavom put vodi ka Skoplju i Solunu i sve vreme vodi auto-put. Posle Bizmarka koji je maštao o normalnom putu kroz Grdeličku klisuru će neko da to uradi i upravo sad - rekao je Vučić.


Aleksandar-Vucic-2-Vanja-Keser Foto: Vanja KeserNove fabrike širom juga

Govoreći o ekonomskoj situaciji, premijer je najavio da će u utorak sa "Leonijem" potpisati ugovor za još 2.200 novih radnih mesta u Nišu, ali to nije sve.

Ono što sam pre 3-4 meseca dolazio ovde na potpisivanje ugovora, turski "Aster" je već uposlio 150 radnika, a to povećavaju na 450-500. Obići ću i "Juru" koja otvara u Leskovcu novi pogon za više stotina radnika. Dovodimo i Turke, gospodina Kenana, koji će u Žitorađi da otvori fabriku - rekao je Vučić.


A za Pirot kasarna

Pošto su i sami predsednici opština i gradonačelnici iznosili svoje predloge za rešavanje problema, premijer je posebno izdvojio slučaj Pirota, čiji je gradski lider Vladan Vasić zatražio da im se vrati kasarna.

Vasić je zamolio, što izvanredno razumem, jer on očigledno dobro zna kako ide to i donosi dobro i ekonomiji Pirota, a to je povratak vojske i povratak u kasarne. Razgovaraću večeras i sa ministrom i sa načelnikom Generalštaba, sa kojim imam sastanak upravo posle obraćanja vama, tako da ću ja Vasića obavestiti o tome sutra ili prekosutra najkasnije - doda je Vučić.


Privatizuju se banje

Nakon što je rekao da je poručio predsedniku Opštine Niška Banja da će Vlada pomoći i da se "ne zadovoljava malim sredstvima", premijer Vučić je nabrojao mnoge banje na jugu Srbije - Bujanovačku, Vranjsku, Sijarinsku, Kuršumlijsku, Lukovsku i Prolom i najavio njihovu privatizaciju.

PIO fond će prebaciti na Vladu Srbije, da konačno rešimo te imovinske odnose, onda mi možemo da idemo u privatizaciju, da nam konačno banje funkcionišu. A ne da nam banje zjape prazne i da niko neće da ulaže u njih i da rešava imovinsko-pravne odnose - rekao je Vučić.

Iako je pored njega sve vreme stajala ministarka lokalne samouprave Ana Brnabić, ona se nije obratila novinarima.

Ana Brnabić Bez reči; Foto: Vanja Keser

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Niste vi za bolje

    12:01 // 18. 10. 2016.

    Citam komentare i ne verujem. Šta je gospodinu Vucicu trebalo da dolazi medju ove seljake? Pogledajte nagurala se omladina od 60-70 godina u prve redove. Ne mogu stariji da dodju do njega. A oni najmladji od 20-30-40-50 godina gde su? Pa zbog njih vas obilazimo da vidimo da li njima slucajno nesto fali. Mislim da treba da budete srecni ako vam da za narodne kuhinje pare.

    • arsa

      14:23 // 20. 10. 2016.

      Pa Vucicu veruje samo stariji deo penzionera.Jedino oni veruju u bolje sutra.Dali smo mi krivi zbog toga.

  • eureka

    08:29 // 17. 10. 2016.

    Vucic otkrio Vranjsku banju.

  • Ares

    00:56 // 17. 10. 2016.

    A ko kaze da cak i ako ispuni obecanja da je uradjeno pozitvina stvar. Jura, Leoni, Beneton nisu primer uspeha i necega pozitivnog nego primer jada i bede. Primer robovlasnickog drustva u kome su robovi radili da imaju smestaj i hranu dok su tretirani gore nego psi istog gospodara. Neko treba da bude retardiran pa da mu mazu oci ne laznim obecanjima nego laznim a losim obecanjima.

    • Nesss

      09:22 // 17. 10. 2016.

      A bre ljudi ko vas tera da radite u tim firmama? Šta ste zapeli, pustite one koji hoće tamo da rade i da prihvate uslove i platu(koji nisu loši za naše uslove)..vi nastavite u državnim preduzećima, ili bez posla ili zaradjujte privatno milione ko vam brani?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: