Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:45, 25. 10. 2018.

| Ekonomija

Vučić obećao Leskovcu i Vranju novac iz republičkog budžeta za “čiste račune”

Autor:I. M. i B. A.Izvor:Južne vesti
leskovac panorama
Leskovac dužan 2 milijarde dinara, foto: B. Antić

Zbog toga što, prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vranje i Leskovac imaju dugove nasleđene iz prethodnog perioda, iz republičke kase će, kaže predsednik, ovim gradovima biti uplaćen novac za njihovo vraćanje.

Ova dva grada pojedinačno imaju dugove od oko 20 miliona evra, rekao je Vučić, te će im država pomoći kako bi imali “čiste račune”. Pored novčane pomoći predsednik je najavio i dolazak stručnjaka koji će kontrolisati situaciju.

Uz ovu pomoć gradovi će uspeti da promene “krvnu sliku” kada je reč o finansijama. Ali moramo da pošaljemo stručnjake koji će da kontrolišu deficit u tim gradovima u budućnosti da bi mogli da se razvijaju - rekao je Vučić.


Leskovac duguje 2 milijarde dinara

Iako je Srpska napredna stranka već 6 godina na vlasti, dugovi su, kaže načelnik Gradske uprave u Leskovcu Miloš Cvetanović, nasleđeni od prethodnih rukovodioca grada.

To su uglavnom nasleđena dugovanja koja smo preuzeli onda kada smo došli na vlast, a koja su sada došla na naplatu. To je posledica loše sprovedene racionalizacije, neuspešnih projekata, kao i kašnjenja u isplati plata - kaže Cvetanović.

Ukupan iznos dugovanja je oko 2 milijarde dinara, a novac se duguje građevinskim firmama za izgradnju mosta na obilaznici, zatim NIS-u, EPS-u, za bušotinu za termalne vode, kao i za plate u javno-komunalnim preduzećima.

Inače, država je već finansijski pomagala Leskovcu kada je krajem 2017. godine uplaćeno 450 miliona dinara, a najveći deo novca potrošen je na isplatu zaostalih zarada radnicima u lokalnoj samoupravi.


Čelnici Vranja ne znaju kolika su tačno dugovanja

Informacija da će u budžet Vranja za vraćanje starih dugova biti uplaćeno oko 20 miliona evra iznenadila je čelnike ovog grada, koji ipak nisu znali koliki je ukupan dug. vranje foto i.m. Novac dobrodošao, ali ne znaju kolika su dugovanja; foto: I.M.

Vranje pak, ističe zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić, nema problema u funkcionisanju, ali stara dugovanja i krediti ne dozvoljavaju veće investicije, te je ovaj novac itekako dobrodošao.

Ovim novcem, koji prevazilazi i godišnji budžet, pokriće se postojeća dugovanja, kao i ona koja tek dolaze. Imamo problem sa sudskim sporovima koji se vode više od 10 godina i izvršene presude dolaze na naplatu - kaže Antić.

Izvesno je, kaže Antić, da će se voditi računa da se ovim novcem pokriju sva dugovanja i kreditna zaduženja, ali ipak ne navodi koliki je njihov ukupan iznos.

Za sada nema ni informacije o tome kada bi novac trebalo da bude uplaćen, kao ni konkretnijih informacija oko realizacije transfera.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Овца за шишање

    18:08 // 25. 10. 2018.

    Нека им велики Вођа поклони наше милијарде (јер, ОН је Бог), тако да ће поново имати за бахаћења, ботове, шврћкања, аутобусе, сендвиче... Еее, овчице моје миле, када ћете да пробекећете?!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: