Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:36, 26. 4. 2021.

| Ekonomija

Vučić opet o pruzi Beograd - Preševo: Uz pomoć EU do kraja 2026. godine

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
pruga
Opet najave modernizacije pruge; foto: JV/V. Milić

Izgradnju brze pruge od Beograda do Niša, pa sve do Preševa i granice sa Severnom Makedonijom, opet je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vućić prilikom posete Briselu. Kako je rekao, taj projekat će se delimično finansirati iz evropskih fondova, a njegov završetak sada najavljuje za početak 2026. godine.

Modernizacija pruge od Beograda do Niša više puta je najavljivana, a iako se više puta pominjalo da će je raditi Kinezi, sada je Vučić rekao da će se ona raditi uz pomoć Evropske unije koja će delimično finansirati taj projekat sa najmanje 35 % učešća.

Pregovarali smo sa više njih o infrastrukturnim projektima, jer Srbija to može sebi da priušti. Dugo smo razgovarali i dobili smo aproksimativnu cenu od Kineza za prugu Beograd - Niš od 200 km. Evropljani su rekli da mogu da daju bolju ponudu i dobili smo neverovatnu cenu i zato sam rekao da će to drastično da menja sve u zemlji - rekao je Vučić.

On je dodao da je to najmanje 600 miliona, kako je objasnio, besplatnog novca.

Čak i da je varijanta sa 35 %, za fantastičan projekat koji nas povezuje sa Skopljem, Solunom, Atinom. To je velika količina novca za nas, oko 600 do 700 miliona evra za taj projekat. Ne znam da li razumete šta znači kada dobijete na poklon 700 miliona evra. Verujem da će se Beograd - Skoplje, sa svim stanicama, putovati 3 sata i 15 minuta vozom. Avionom ne možete da stignete brže. To su neverovatne promene - rekao je predsednik Srbije.

Završetak izgradnje brze pruge od Beograda do Niša više puta je najavljen do 2023. godine, a sada je Vučić rekao da će cela deonica, od Beograda do granice sa Severnom Makedonijom, biti gotova do 2026. godine

Razgovarali smo oko pet varijanti, prihvaćena je varijanta po kojoj će to koštati oko 1,76 miliona, samo do Niša. Molićemo da sve bude gotovo do početka 2026. godine. Presrećan sam, ovo je velika šansa za nas. Hvala Evropskoj uniji - rekao je Vučić.

Podsetimo, ranije je najavljeno da će vozovi ići i do 200 kilometara na sat, a da će putovanje od Beograda do Niša trajati sat i po.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Stefan

    16:23 // 5. 5. 2021.

    Samo bi voleo da se pruga izmesti za par km istocno od auto puta Nis-Skoplje. Cisto da se zaobidju mesta sa albanskom vecinom.

  • Saša

    07:26 // 28. 4. 2021.

    Nek izmesti samo prugu iz centra Niša koja svakodnevno pravi haos u saobraćaju, pa onda neka pravi gde god im volja

  • Hepek

    02:45 // 28. 4. 2021.

    A ja taman poceo da skupljam svinjske papke za prvu ratu leteceg automobila . Sad mi ne treba kad imamo brze pruge

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: