Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:22, 26. 7. 2023.

| Ekonomija

Vučić otvorio 5,5 kilometara autoputa i zatražio od EU "još 60-70 miliona evra"

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
autoput
Vučić danas otvorio 5,5 kilometara poluprofilnog autoputa; Foto: M.S.

Posle više od godinu i po dana, završena je prva deonica od 5,5 kilometara poluprofilnog autoputa od Merošine do Merošine 1, koju je svečano otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Na ovoj deonici budućeg autoputa Niš-Merdare već je postojala slična saobraćajnica, a izgrađena je i petlja "Merošina istok”, kao i dva mosta i dva nadvožnjaka, ukupne dužine oko 285 metara.

Vučić je prilikom obilaska završene deonice tog autoputa u Merošini rekao da čak i poluprofilni put pokazuje koliko možemo da budemo uspešniji i pozvao je investitore da ulažu u Toplički okrug i gde se kako tvrdi mnogo toga uradilo na poboljšanju infrstrukture, a najavio je da će se u narednom periodu graditi pun profil autoputa jer će po njemu to biti jedan od najprometnijih autoputeva za 20 godina. autoput Autoput mira povezace Niš i Merdare sa Prištinom; Foto: M. S.

Zato vi gospodine Žiofre da nam obezbedite još 60-70 miliona evra. Povezivanje sa svima u regionu je nešto što moramo da radimo. Trgovina sa Albanijom porasla je za 30 posto za poslednju godinu. Čuvamo naše državne interese i vodimo mudru politiku spajanja, a ne razdvajanja - rekao je Vučić.

Inače, deonica 1, od Merošine do Merošine 1, prva je od četiri deonice Sektora 1, koji se prostire od Niša do Beloljina i dug je 32,65 kilometara, a finansiranje tog projekta u iznosu od 225,6 miliona evra obezbeđen je kroz Investicioni grant WBIF u iznosu od 40,6 miliona evra i zajam od EBRD i EIB u iznosu od 185 miliona evra.

Izvođač radova za deonicu 1 je Konzorcijum Štrabag AG i Štrabag d.o.o Beograd.


Put do Beloljina gradi se u četiri deonice

Prva deonica od Merošine do Merošine 1, duga je 5,5 km, deonica 2, od Merošine 1 do Prokuplja istok duga je 8,8 km, deonica 3 od Prokuplja Istok do Prokuplja Zapad duga je 12,8 km, dok je poslednja deonica od Prokuplja Zapad do Beloljina, duga 5,6 km. autoput Autoput se radi u četiri deonice; Foto: Lj. M.

Ukupna dužina autoputa Niš-Merdare je 77 kilometara, a na njemu je predviđeno da se izgradi 88 mostova, sedam denivelisanih raskrsnica i 35 tunela, rečeno je da se radi o saobraćajnici od visokog prioriteta za Republiku Srbiju, jer će povezati jug Srbije i Prištinu i postaće deo putne mreže koja preko Tirane vodi do Drača.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Trta Trtić

    21:41 // 27. 7. 2023.

    Pa toliko su pokrali i sad fali 4,5km ali naglaviće

  • Aljek

    14:27 // 27. 7. 2023.

    Gde je treća traka, gde je ograda, gde je suprotni smer?

  • Гага

    13:56 // 27. 7. 2023.

    Јел' то,за још 5,5 км.?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: