Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:44, 29. 7. 2021.

| Ekonomija

Vučić potvrdio da "Geoks" odlazi iz Vranja, opozicija pita šta će biti sa radnicima

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Vranje obeležje
Vranje ostaje bez stranog investitora; foto: M. D.

Da fabrika obuće Geoks definitivno napušta Vranje i bez posla ostaje oko 1.200 ljudi, potvrdio je i predsednik Srbije Aleksandar Vućić. Dodao je da će i neke druge fabrike prekinuti poslovanje u Srbiji, a da će se naći rešenje za Vranje i obećao posao za 500 Vranjanaca koji su ostali bez posla u italijanskoj firmi.

Strah radnika pokazao se kao opravdan, a njihove slutnje da će ostati bez posla potvrdio je i predsednik Srbije u izjavi za TV Pink iz Skoplja.

Oni odlaze, to će biti slučaj i sa nekim drugim kompanijama koje su prethodne vlasti dovele, ali to je moglo da se desi i nama - rekao je Vučić.

Fabrika je otvorena 2016. godine, a njihov dolazak je obeledanjen 2012. godine kada su se političari sukobili oko zasluga za njihov dolazak na jug zemlje.

Tamo su posao dobili u velikom broju bivši radnici Koštane i nekih manjih obućarskih firmi koje su nastale nakon gašenja državne firme, a posao za neke od njih obećava Vučić.

Ono što je važno za građane Vranja jeste da ćemo odmah naći rešenje za 500 radnika od 1.200 zaposlenih. Razgovaramo sa turskim investitorom iz Vladičinog Hana da u Vranju otvori svoje pogone. Daćemo sve da te ljude koji su radili u Geoksu zaposlimo i da imaju veća primanja nego što su ih imali kod Italijana. Nećemo ostaviti Vranje na cedilu - rekao je predsednik.


Opozicija: "Geoks" došao, uzeo pare i otišao

Na odlazak italijanske fabrike iz Vranja reagovali su iz lokalnog odbora Stranke slobode i pravde. Pitaju nadležne da li je Geoks ispunio sve odredbe ugovora koji su potpisali sa državom.

Odlazi Geoks, odlaze i drugi “investitori” čim potroše subvencije iz budžeta. Čim potroše naše pare. Ova "mudra“ politika privlačenja stranih investitora obija nam se o glavu na svakom koraku. Ova, po Srbiju pogubna vlast, samo takve investotore i privlači, pitamo se zašto? Zato što ovde nema države, nema zakona, ovde se ne poštuje ni pravo na odlazak u toalet - kažu SSP-u.

Pitaju i šta bi bilo da je država 14 miliona evra koje je dala Geoksu subvencionirala u domaću prozvodnju, u domaće privrednike.

Hoće li uslovi pod kojima je Geoks dobio te silne milione biti obelodanjeni kako bi mi građani znali zašto i gde smo dali naš novac, da li su građani svesni da su svojim novcem plaćali svaku treću platu u Geoksu? Da li je Geoks ispunio sve odredbe ugovora koji su potpisali sa državom? Ko će sada zbrinuti 1.200 radnika? - pitaju vranjski opozicionari.

Oglasili su se iz Okružnog odbora srpske stranke Zavetnici iz koje smatraju da na ulici ostaje 1.200 radnika, da će to ugroziti egzistenciju njihovih porodica i dovesti do socijalnih nemira u gradu.

Sada je to već izvesno. Dakle, Geoks je čašćen sa nepovratnih 15 miliona eura naših para, šepurio se 5 godina sa našim parama i sada odlučio da strugne bez ikakvih posledica. Dugo i pompezno najavljivana poseta predsednice Vlade Srbije, navodno zbog rešavanja problema sa Geoksom, završila se izjavom da ako ovi odu doći će drugi investitor, a radnici ne treba da brinu. Posle ovakvog, ničim utemeljenog obećanja, svi treba da budemo veoma zabrinuti, jer potvrđuje svu nebrigu za Vranje i njene građane - poručuju Zavetnici.

Podsećaju da nijedan investitor od 2016. godine nije došao u Vranje, a za aktuelnu vlasti imaju nekoliko pitanja u vezi sa eventualnim dolaskom potencijalnog investitora.

Odlazak Italijana je, kažu, potvrda da se treba okrenuti domaćim privrednicima koji neće pobeći.

Reagovali su i iz resornog odbora za privredu Demokratske stranke iz koga upozoravaju na to da više stranih kompanija koje su otvorile svoje fabrike u Srbiji sada razmatra mogućnost da te pogone zatvori ili značajno smanji broj zaposlenih.

Najava kompanije Geoks da će u narednom periodu ugasiti svoju proizvodnju u Srbiji ujedno je i najava da će bez posla ostati veliki broj radnika u pogonima te firme u Vranju, ali po svemu sudeći to neće biti jedini takav slučaj. Postoji realna opasnost da će na sličan način postupiti još neke strane firme koje su novcem dobijenim od Vlade Srbije otvarale svoje proizvodne pogone, jer mnogima od njih ističu ugovori koje su potpisale sa vladom i prestaju sve obaveze prema državi i zaposlenima - kažu u DS-u.

Poručuju da u je suštini problema pogrešan i na srednji i duži rok vrlo štetan sistem privlačenja stranih investitora koji se zasniva na enormnim državnim subvencijama i minimalnim obavezama stranih firmi prema zaposlenima, državi i društvenoj zajednici.

Podsetimo, zvanične potvrde oo dlasku fabrike iz Vranja nije bilo, a o mogućem napuštanju ovog grada prvo su ukazivali radnici koji su na kolektivnom odmoru.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smima

    11:15 // 30. 7. 2021.

    Vucic ovo,Vucic ono,Vucic potvrdio, otvorio prodavnicu, Vucic otvorio gradski WC, Vucic otvorio pijacu, Vucic potvrdio,aalooo bre imamo li predsnika??

  • miki

    22:20 // 29. 7. 2021.

    Cisto rasipnistvo i glupost. U tim ugovorima sa investitorima je trebalo da stoji da moraju da vrate pare ako zatvore fabrike. Da ima obraza, trebalo bi da podnese ostavku.
    Ovo je preslo iz diktature u tiraniju, najgorih i najglupljih nad celom zemljom.

  • Buca

    21:59 // 29. 7. 2021.

    Dokle bre vise pominjanje "bivse vlasti", pa vi bre vladate vec 10 godina, unazadiste ovaj narod i za svaku vasu glupost pominjete bivsu vlast?!

    • Pepe l.tv. Niš

      07:51 // 30. 7. 2021.

      @Buca:"Dokle bre više pominjanje "bivše vlasti".Da li ste svesni šta pričate?Firmu Goex u Srbiju je dovela i sa njima sklapala ugovor baš ta"bivša vlast",dok je"sledeća vlast"samo realizovala projekat. Takva situacija je i sa Rio Tinto.Odakle pravo opoziciji da kritikuje nešto što su oni doveli u Srbiju i ostavili u amanet novoj vladti.Dokle politička"Sloga" podbunjuje radnike ostajaće bez posla.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: