Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:05, 20. 1. 2022.

| Ekonomija

Vučićev misteriozni naslednik “Geoksa” iz Nemačke proizvodi obuću za vojsku i policiju

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
HAIX bilbord Vranje
Haix u Hrvatskoj za 13 godina zaposlio 1.300 radnika, Vučić najavljuje da će u Vranju za godinu zaposliti 1.000; foto: S. P.

Sudeći po bilbordima koji su postavljeni na nekoliko lokacija u Vranju, a na kojima nemačka kompanija “Haix” poziva zainteresovane Vranjance da se prijave za posao u obućarskoj proizvodnji, sve je izglednije da je upravo to misteriozni investitor iz Nemačke koji stiže u Vranje. Vučić je najavio da dolazi investitor koji bi trebalo za godinu dana da zaposli 1.000 ljudi, ali nije rekao o kome je reč.

Da nakon zatvaranja italijanske fabrike Geoks i otpuštanja radnika već februara u Vranje stiže nemački investitor, mnogo solidniji od Geoksa, koji će za godinu dana zaposliti oko 1.000 radnika, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić krajem prošle godine, ne otkrivajući detalje o kojoj kompaniji je reč, niti čime se bavi.

Zvaničnih detalja o tome nema ni svega desetak dana pre početka februara, a u Vranju su osvanuli bilbordi na kojima nemačka kompanija Haix za proizvodnju obuće za vojsku, policiju, vatrogasce poziva Vranjance da “postanu deo porodice” i pridruže se njihovom proizvodnom timu u Bunuševcu.

Na bilbordu, uz poziv, stoji i adresa za prijavu i naziv firme “Haix oprema d.o.o Bunuševac bb”, međutim, nema navedenih poslova za koje bi Vranjanci mogli da se prijave, a prema saznanjima portala Slobodna reč, za sada su otvorene sve pozicije na krojenju, pripremi i šivenju.


Investitor koji je u Hrvatskoj za 13 godina zaposlio 1.300 radnika

Prema podacima dostupnim na zvaničnom sajtu Haixa, reč je o kompaniji osnovanoj 1948 godine u bavarskom gradu Majnburgu, koja trenutno ima više od 1.700 radnika.

U regionu posluje jedino u Hrvatskoj, u mestu Mala Subotica od 2009. godine, gde radi oko 1.300 radnika.

Na američkom tržištu zastupljeni su od 2003. godine, a HTZ opremu - obuću za vojsku, policiju, vatrogasce i ostale specijalizovane vrste obuće proizvode za Veliku Britaniju, Saudijsku Arabiju, Finsku, Dansku, Holandiju, Kuvajt, Švedsku, SAD, Nemačku.

Kako piše na njihovom zvaničnom sajtu, kompanija koristi samo kožu koja je proizvedena u specijalnim uslovima u Nemačkoj.

Podsetimo, oko 1.000 radnika vranjskog Geoksa je početkom avgusta ostalo bez posla, a rešenja za većinu njih i dalje nema. Poslednje obećanje predsednika Vučića bilo je da će njih 350 do kraja godine dobiti posao u turskoj kompaniji Teklas iz Vladičinog Hana.

U Teklasu trenutno radi oko 1.200 radnika, od kojih je oko 300 iz Vranja, sa prosečnom zaradom oko 50.000 dinara.

Sve o otpuštanju radnika Geoksa i obećanjima predsednika možete pročitati ovde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • vladanis

    14:18 // 20. 1. 2022.

    Ajde,šta čekate???
    GDE SU DEZURNI PLJUVACI???
    Ocigledno je da vam ni ovo ne valja samo zato što mrzite!!!!

    • Aca

      15:59 // 20. 1. 2022.

      Je l neko dobio posao? Je l fabrika pocela da radi? Ovo je vest o bolbordu

    • Ђраган Дилас

      16:17 // 20. 1. 2022.

      Пријатељу, чему велика слова, знаци узвика, некоме претиш, бесан си? Изгледа да много мрзиш, рекло би се и самог себе. У ствари, највише мрзиш свој народ, бранећи АВ.

    • NSS

      17:23 // 20. 1. 2022.

      Evo ti nam pokazi kako treba pa sebe i svoju familiju zaposli u tu fabriku da radite kao manuelni radnici za minimalac, dajte otkaze po javnjim preduzecima i gradskim sluzbama i pravac tamo da vam valja.

  • Vlada

    13:55 // 20. 1. 2022.

    Leeej, što dobro.. svi će budemo Šumaheri

  • Ђраган Дилас

    13:46 // 20. 1. 2022.

    Овај нас наоружава од чизме до зуба. Знате шта то значи!

    • Инквизитор

      12:11 // 21. 1. 2022.

      Не, не знамо. Просветли нас.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: