Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:47, 14. 1. 2019.

| Ekonomija

Vučić otvorio fabriku u Leskovcu, posao za 3.000 građana

Autor:Bojana AntićIzvor:Južne vesti
aptiv leskovac
Fabrika otvorena bez pompe, foto: B. Antić

Bez velike gužve i tradicionalnog presecanja crvene vrpce, predsednik Srbije Aleksandar Vučić zvanično je u Leskovcu otvorio fabriku za proizvodnju električnih instalacija za automobilsku industriju američkog investitora Delfi, odnosno Aptiv Packard.

Fabrika koja se nalazi na prostoru Zelene zone u Leskovcu, prostire se na površini od 25.000 kvadrata, a trenutno je zaposleno oko 500 ljudi. Generalni direktor za region Evrope i Srenjeg Istoka Ulvih Ajhler kaže da su se za Leskovac zbog poslovnog okruženja i infrastrukture. aptiv leskovac U Leskovcu će se proizvoditi kablovi za mercedesovu S klasu, foto: B. Antić

Mi smo našu prvu fabriku u Srbiji otvorili u Novom Sadu 2015. godine, a za Leskovac smo se odlučili jer ima pozitivno poslovno okruženje, dobru infrastrukturu i dobre i vredne radnike - kaže Ajhler.

Investicija je vredna 25 miliona evra, a u Leskovcu će se proizvoditi kablovi za "mercedesovu" S klasu. aptiv leskovac Trenutno u fabrici radi oko 500 ljudi, foto: B. Antić

Prema ranijim najavama, novi investitor trebalo je da zaposli 2.500 ljudi, ali prema rečima predsednika Aleksandra Vučića, posao će u naredne 2 godine ovde naći 3.000 Leskovčana.

vučić Vučić najavio nova ulaganja u Leskovac, ali ne i koja, foto: B. Antić Iako je fabrika danas zvanično otvorena i u nju je, od novca svih građana za izgradnju infrastrukture, zemljište i pogone izdvojeno ukupno oko 9,8 miliona evra, Vučić je rekao da je da je potrebno izdvojiti još oko 940.000 evra za gasovod i nove priključke.

Danas me je gradonačelnik Cvetanović podsetio da sam počasni građanin Leskovca, te da bi stalno nešto novo trebalo da učinim za Leskovac. Treba da platimo gasovod koji treba da dođe do fabrike i nove pruključke i to će, razume se, Republika Srbija za Leskovac da uradi - rekao je Vučić.

Dodao je i da je otvaranje nove fabrike važno za čitav Jablanički okrug, kao i da otvaranje pogona kompanije Aptiv nije poslednja investicija za Leskovac i da, iako nije precizirao, ima mnogo planova za ovaj grad.

Za razliku od dosadašnjih otvaranja fabrika, rekonstrukcija ulica i generalno poseta zvaničnika, ova je protekla bez prisustva simpatizera Srpske napredne stranke.

Podsetimo, dolazak novog, tada “bezimenog” investitora, najavljen je krajem 2017, a mesec dana kasnije ime kompanije otkrio je upavo Vučić.

Iako je ranije gradonačelnik Goran Cvetanović najavljivao Vučićev dolazak do kraja 2018. godine, u okviru koga je trebalo da otvori " još 2, možda 3 fabrike", Vučić je, osim sa zakašnjenjem, u Leskovcu danas otvorio samo jednu fabriku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Siky67

    10:21 // 15. 1. 2019.

    Očekuju se i nove investicije. Stižu investitori iz Burundija i Tadžikistana na jug Srbije. Zaposliće se oko 50.000 najobrazovanijih ljudi u fabrikama za proizvodnju čačkalica i eksera jer se u toj proizvodnji koriste najsofisticiranija tehnološka dostignuća trenutno u svetu. Samo zahvaljujući viziji našeg predsednika, Srbija će uskoro biti na prvom mestu po BDP, PDV, SNS, PRC, FTP, itd.

  • slavko

    23:32 // 14. 1. 2019.

    Naravno da se samo otvaraju fabrike sa kablovima jer to niko nece da radi u Evropi, jer je jako stetno po zdravlje i jos za 25-30000.To je ta buducnost u koju verujemo

  • Borko

    20:30 // 14. 1. 2019.

    Zar će Srbija u raspodeli poslova u Evropi raditi najprimitivnije poslove poput seckanja žica i to onih sa otrovnom izolacijom? Za ovaj posao je potrebna samo osnovna škola i zdravi i mladi radnici. Zašto ove poslove neće niko da radi u Evropi čak ni za trostruku platu u odnosu na onu u Srbiji?

    • Posmatrac

      22:21 // 14. 1. 2019.

      Zar moras da pitas?? To je vise nego ocigledno.

    • Pera

      23:55 // 14. 1. 2019.

      Nije bas tako. To je pausalno licitiranje, za trostruko vecu... Odakle te informacije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: