Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:25, 7. 5. 2018.

| Ekonomija

Za "Delfi" besplatno zemljište i 150 miliona dinara za komunalno opremanje

Autor:B. A.Izvor:Južne vesti
gasovod
Za priključenje na gasovod biće izdvojeno 60 miliona dinara od novca svih poreskih obveznika, foto: ilustracija, flickr - Alistair Hamilton

I pored toga što će kompanija Delfi, odnosno Aptiv Packard d.o.o Leskovac, besplatno dobiti zemljište od 5 hektara za izgradnju pogona, čija je procenjena vrednost nešto više od milion evra, prema rečima gradonačelnika Gorana Cvetanovića u ovom delu Zelene zone za izgradnju puta, parkinga i gasovoda, od para svih poreskih obveznika, biće izdvojeno 150 miliona dinara.

Izgradnja saobraćajnice u dužini od 500 metara, novih 50 parking mesta, deo atmosferske kanalizacije, izgradnja uličnog osvetljenja i telekomunikacione mreže, trafostanice i nadzemnih tankova za odlaganje otpada, priča Cvetanović, biće finansirano iz budžeta.

Za komunalno opremanje severnog dela Zelene zone grad Leskovac je izdvojio 54 miliona dinara sa PDV-om. Za izgradnju sistema za snabdevanje električnom energijom očekujemo odobrenje Vlade Republike Srbije da će EPS na tom prostoru sprovesti investiciju vrednu oko 30 miliona dinara - kaže Cvetanović.

Dodaje i da će se severni deo Zelene zone priključiti na gasovod, a za izgradnju mreže u dužini od 2,6 kilometara i svih priključaka biće uloženo oko 60 miliona dinara od novca svih poreskih obveznika.

Odluku da se zemljište ovom investitoru da bez naknade, nakon "zelenog svetla" gradskih većnika, doneli su odbornici u lokalnom parlamentu, iako su članovi opozicije, koji su saglasni sa tim da je ovo jedna od prvih većih investicija u gradu, izneli niz nelogičnosti u samom Elaboratu o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta u vlasništvu grada bez naknade neposrednom pogodbom. zelena zona Zemljište od 5 hektara dobili bez nadoknade, foto: Odeljenje za društvene delatnosti i lokalni razvoj

Loše navođenje članova zakona, navođenje imena firmi koje u datom trenutku nisu postojale, neobjektivna tržišna cena zemljišta koje se daje investitoru, priča predsednik Odborničke grupe "Za Leskovac - zajedno Nebojša Cakić", samo su neke od grešaka koje se nalaze u Elaboratu.

Na strani 4, prva rečenica kaže, Aptiv Packard d.o.o. Leskovac dana 3. oktobra 2017. uputio pismo o namerama gradu Leskovcu, a sada okrenite stranu 26, gde ćete naći da je ova firma osnovana 22. decembra 2017. godine. Ja verujem da ovo nije namerno, znam da je to ćerka firma, ali ne možete da napišete da je firma koja je osnovana u decembru, poslala pismo u oktobru - ističe Cakić.

Pored ovoga, kaže Cakić, smatra i tržišna cena zemljišta nije objektivna, kao i da su navedeni povoljni ekonomski efekti koji se tiču zapošljavanja građevinskih radnika ovog kraja takođe nerealni, jer radove izvodi beogradska firma.

Što se tiče firme Aptiv Packard d.o.o. Leskovac, objašnjava načelnik gradske uprave Miloš Cvetanović, to je “sestra” kompanije Delfi, čiji su osnivači isti i koji su poslali pismo namere, a koje je u početku bilo poslovna tajna.

Delphi European Holding je poslao pismo, koji je kasnije osnovao Aptiv Packard. Isti su osnivači, brat i sestra su firme. Što se tiče zemljišta, procenjena vrednost dobijena je od organa koji je zadužen za to, za deo o ekonomskim efektima - jeste u pitanju beogradska firma, ali tu ima i podizvođača iz Leskovca, tako da ipak ima delimičnog efekta - priča Cvetanović.

Ističe i da će kompanije u izgradnju fabrike uložiti 24 miliona evra i narednom periodu zaposliti najmanje 2.000 ljudi, što je i više od dovoljnog opravdanja za davanje zemljišta bez ikakve naknade.

Podsetimo, dolazak tada “bezimenog” investitora najavljen je još novembra prošle godine, a ime kompanije mesec dana kasnije otkrio je predsednik Vučić, a leskovačke demokrate, iako podržavaju otvaranje novih radnih mesta, smatraju da je pretvaranje Zelene zone u Sivu, odnosno industrijsku, loše za poslovanje poljoprivrednih proizvođača.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovan Kursula

    18:09 // 7. 5. 2018.

    Dobiju besplatno 5 ha zemljista, opstina ga komunalno i infrastrukturno opremi, "poslodavac" uzme kredit za izgradnju pogona za koji mu ne drzava Srbija garant,Vlada mu da po 10.000 evra za svako radno mesto (od koga ima 2 godine platu da radniku plaća) i može da radi sa radnikom šta poželi...pa za ovo nam ne treba niko,ovo svako ume. Ovo ni kod Radoja Domanovića nema...

    • Ibi

      20:23 // 7. 5. 2018.

      Cvetanoviću, hvala ti što postojiš! :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: