Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:09, 19. 11. 2019.

| Ekonomija

Za bespovratne subvencije u Prokuplju konkurisalo 137 poljoprivrednika

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
zgrada Prokuplja
Ove godine za pare iz budžeta konkurisalo 137 poljoprivrednika; Foto: LJ. M.

Ukupno 137 poljoprivrednika sa teritorije Prokuplja prijavilo se za dodelu bespovratnih subvencija koje dodeljuje Grad po ranije raspisanom pozivu, a najveće interesovanje bilo je za subvencije u kupovini poljoprivrednih mašina i razvoj pčelarstva, čak 85, za veštačku oplodnju stoke podneto je 50, a za organsku proizvodnju 2 zahteva. Ukupno je za ovu namenu izdvojeno 20 miliona dinara.

Mladi poljoprivredni proizvođač Dejan Šutanovac iz Tulara konkurisao je za sredstva koja Grad Prokuplje izdvaja za vlasnike registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Nabavio sam mašinu koja će mi znatno olakšati rad i unaprediti proizvodnju. Reč je o poluteškoj drljači kojom ću moći da pripremim njivu za setvu, bez oranja. Vrednost ove investicije je oko 200.000 dinara - rekao je Šutanovac.

On dodaje da je kao mlad poljoprivrednik ostvario 80 % podsticaja, te da očekuje da mu po konkursu Grad refundira 160.000 dinara.

Zamenik gradonačelnika Miroljub Paunović kaže da je, za razliku od prethodne 3 godine, kada se iz lokalnog budžeta izdvajalo od 3 do 8 milona dinara, ove godine to mnogo više.

Interesovanje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava bilo je mnogo veće u odnosu na prethodne godine, a po prvi put namenjena su i sredstva za mlade poljoprivrednike starosti od 18 do 40 godina – rekao je zamenik gradonačelnika.

On tvrdi da se bespovratnim sredstvima želi unaprediti i proširiti poljoprivredna proizvodnja u oblasti stočarstva, voćarstva, ratarstva i zaštite bilja, kako bi se mladi zadržali na selu.

Paunović je istakao da bez primene novih tehnologija i naučnih dostignuća, nema rentabilne proizvodnje, a samim tim i opstanka na tržištu, te da se u narednom periodu moraju pojačati aktivnosti i na edukaciji samih poljoprivrednih proizvođača.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: