Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:32, 28. 2. 2019.

| Ekonomija

Za dva meseca treća promena cene grejanja, Grad nadležan, ali i dalje ćute

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
radijator
Zašto se gradska vlast ne bavi daljinskim grejanjem? foto: S. M.

Nadzorni odbor Toplane još jednom je predložio da se promeni cena daljinskog grejanja u Nišu, što je treća izmena od početka sezone. Odlučeno je da isporučena energija u januaru košta oko 2,5 % manje u odnosu na decembar, ali je građani i dalje plaćaju skuplje nego na početku grejne sezone.

Gas je pojeftinio u odnosu na decembar za skoro 2 % dok je mazut sa prevozom jeftiniji za skoro 5 %, što je, kako se navodi u obrazloženju, uslovilo novu odluku Nadzornog odbora Toplane. Umesto 5,96 dinara, potrošenu energiju će oni koji se greju na Toplanu plaćati 5,83 dinara po kilovatsatu. Toplana dimnjak Koliko će građane naposletku koštati grejanje, zasad je nepoznato; Foto: JV/V. Milić

Predlog je ponovo upućen Gradskom veću, međutim, iako su od tada održane dve sednice, cena grejanja nijednom nije bila na dnevnom redu.

Članovi niškog Veća o predlozima NO Toplane nisu odlučivali ni kada su iz ovog preduzeća predložili poskupljenje u decembru, kao ni pojeftinjenje u januaru.

Zašto se temu daljinskog grejanja gradska vlast uporno ignoriše i dalje bez objašnjenja, jer iz Gradske kuće nema odgovora zašto o promenama cena ne odlučuju, iako su obavezni.

Podsetimo, 7. decembra je varijabilni deo poskupeo za oko 10 % u odnosu na cenu koja je određena na početku sezone, što se videlo na novembarskim računima za grejanje. U decembru je potrošnja naplaćivana za oko 1 % manje, na osnovu odluke Nadzornog odbora preduzeća od 10. januara. Za oko 2,5 % manje u odnosu na decembar, građanima je naplaćivana potrošnja u januaru, po odluci Nadzornog odbora sa sednice održane 11. februara. Cele sezone menja se varijabilni deo računa, dok fiksni ostaje isti - 21,18 dinara po kvadratu.


UPSS: Gradska vlast prećutno odobrava sve odluke Toplane

Gradsko veće Cene grejanja nema na dnevnom redu sednica Gradskog veća; Foto: JV/V. Milić Da Toplana često naplaćuje grejanje po ceni koju nije "aminovala" gradska vlast, ističe i članica Udruženog pokreta slobodnih stanara Čedoslava Ristić.

Oni vrlo često menjaju cenu bez odluke Gradskog veća, ali im Gradsko veće kasnije da saglasnost na to - rekla je Ristićeva.

Ristićeva dodaje i da na sednicama Nadzornog odbora uglavnom nema predstavnika gradske vlasti, te da čelnici grada prećutno odobravaju sve odluke Toplane.

Oni se uopšte ne bave grejanjem, čak i u NO Toplane gradsko rukovodstvo trebalo bi da ima na svakoj sednici svog predstavnika koji će da prisustvuje donošenju odluka, utvrđivanju cena i svega toga. Tu je njihova neka prećutna saglasnost kako god da uradi Toplana, gradsko rukovodstvo to prihvati - dodaje Ristićeva.

Sada su se, međutim, odluke o promenama cena grejanja nagomilale, pa se ne zna kada će i koju usvojiti niška vlast, a samim tim i koliko će građane koštati grejanje ove zime. U slučaju da neka od odluka ne bude usvojena, kako je ranije objašnjavano, računi bi morali da se koriguju.

Podsetimo, od prelaska obračuna grejanja "po utrošku" bilo je mnogo nezadovoljstva među građanima koji imaju daljinsko grejanje. Cena je drastično skočila, a državni revizor je za dve sezone 2015/16. i 2016/17. utvrdio da je Toplana u cenu grejanja uračunavala i troškove koje ne bi trebalo da plate građani.

Uprkos preporuci DRI da ono što je nezakonito naplaćeno korisnicima bude korigovano naredne sezone kako bi građani bili obeštećeni, stanari napominju da se ovo nikada nije dogodilo i da čak Toplana i gradska vlast negiraju odluke ove državne institucije.

Upravo je i tribina UPSS-a o nalazima revizora otkazana u poslednji čas, jer je Regionalni centar u kome je trebalo da se održi povukao rezervaciju sale "zbog epidemije gripa", što su stanari ocenili kao cenzuru i onemogućavanje građanima da se informišu o radu Toplane. Informisanje javnosti izostalo je i prilikom svake promene cena grejanja ove zime.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Borko

    11:22 // 1. 3. 2019.

    Pa da li su onda promene cena grejanja zakonita ako to nije usvojilo Gradsko veće?

  • Ljubica

    00:02 // 1. 3. 2019.

    Znaci jos uvek ne postoji svest ko je i sta je toplana nazalost,80%gradjana Nisa i ne zna svoja prava i sto je jos vaznije da placamo nepostojeci dug!

  • NN

    23:53 // 28. 2. 2019.

    Prosle godine bilo 5,06...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: