Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:59, 20. 2. 2024.

| Ekonomija

Za dve godine u Nišu prosečna cena kvadrata uvećana za preko 400 evra

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
stanovi
Rast cena nekretnina nikako da stane; foto: Lj. J.

Cene nekretnina i dalje rastu, pa je tako u Nišu u četvrtom kvartalu prošle godine prosečna cena stana u novogradnji po kvadratu bila 1.430 evra, što je za 435 evra više nego u istom periodu 2021. godine, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda. Kada je reč o staroj gradnji, prosečna cena u 2023. godini je bila 1.280 evra po kvadratu, a dve godine ranije 965 evra.

Iz Republičkog geodetskog zavoda kažu da je u 2023. godini rast cena usporen, nakon velikog buma i intezivnog rasta cena u 2021. i 2022. godini. Međutim, i u četvrtom tromesečju prošle godine godišnja stopa rasta cena stanova za Srbiju bila je 5,75%.

Sa druge strane, iz RGZ-a navode da je smanjen broj kupovina stanova u odnosu na prethodni period, ali da je taj pad najmanji na jugu i istoku zemlje.

Dok je u u celoj Srbiji pad kupoprodajnih ugovora oko 20%, u regionu južne i istočne Srbije je do nešto manje od 3 %.

Prema izveštaju RGZ-a, prosečna cena stanova u novogradnji u Nišu u četvrtom kvartalu iznosila je 1.430 evra, što je za 45 evra više u odnosu na treći kvartal. S druge strane, u istom periodu 2022. godine ta cena bila 1.270 evra, a 2021. godine bila je 995 evra.

Kada je reč o starogradnji i tu su cene više. U četvrtom kvartalu prošle godine prosečna cena kvadrata bila je 1.280 evra, 2022. godine 1.195, a 2021. godine je iznosila 965 evra.

U poslednjem kvartalu 2023. godine u Nišu je, prema podacima RGZ-a, najveća cena kvadrata u novogradnji bila 1.810 evra, dok je u staogradnji maksimalno traženo 1.680 evra po kvadratu.

rgz foto: printscreen/RGZ

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • i tu i tamo

    08:23 // 21. 2. 2024.

    Cene kvadrata su skočile kada je poskupeo gradj materijal, kao posledica rata u Ukraini. Cene su se stabilizovale i skoro pa vratile na staro, a cene kvadrata ostale visoke. Investitora kvadrat košta od 400 do 600 evra, a prodaju se min 3 puta skuplje, Svi se zale na pad prodaje ali se zarade od 200-300% nikako ne odriču!

  • Moma

    21:25 // 20. 2. 2024.

    Cenu kvadrata izmedju ostalog je povecala i korupcija za lokacije, dozvole i slicno!

  • Marko

    21:20 // 20. 2. 2024.

    Samo ludi ljudi kupuju sada stan. Prodaja je vec stala, za god dana bice duplo jeftinije.U Nisu su investitori sami napumpali cene.Novogradnja je uzas

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: