Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:26, 15. 4. 2023.

| Ekonomija

Za gašenje kotlarnice niškog Univerziteta odobreno oko 15 miliona, projekti u još 5 opština na jugu

Autor:J. StojanovićIzvor:Južne vesti
kotlarnica
Za zamenu kotlarnica opredeljeno ukupno 220 miliona, oko 48 biće potrošeno na jugu Srbije; ilustracija; foto: N. N.

Grad Niš je za gašenje kotlarnice niškog Univerziteta, jednog od najvećih zagađivača vazduha u gradu, dobio oko 14,5 miliona dinara na konkursu Ministarstva zaštite životne sredine. Ukupno je država kroz ovaj konkurs opredelila 220 miliona dinara za sufinansiranje projekata nabavke, zamene, rekonstrukcije i sanacije kotlarnica za grejanje u 2023. godini, a novac za takve projekte dobili su i Vranje, Sokobanja, Lebane, Dimitrovgrad i Preševo.

Da će biti ugašen jedan od najvećih zagađivača u Nišu - kotlarnica na ugalj i ogrevno drvo na Univerzitetu, u samom centru grada, najavili su nedavno nadležni, a poznato je da će za to dobili i novac iz budžeta Ministarstva zaštite životne sredine. zagađenje Za gašenje kotlarnice na Univerzitetu odobreno oko 15 miliona dinara; foto: Z.P.

Kako stoji u konačnoj rang-listi projekata koji su prošli konkurs Ministarstva za sufinansiranje projekata nabavke, zamene, rekonstrukcije i sanacije kotlarnica za grejanje u 2023. godini - Grad Niš je tražio i dobio za projekat "Unapređenje kvaliteta vazduha konverzijom energenta u kotlarnici Univerziteta u Nišu" 14.525.858 dinara. Da li će to biti dovoljno za ovaj posao ili će se to finansirati i iz gradskog budžeta, za sada nije poznato.

Ono što jeste poznato je da će od 220 miliona dinara koliko je predviđeno konkursom za ove projekte - oko 48 miliona dinara biti potrošeno za projekte na jugu Srbije, uključujući i gašenje pomenute kotlarnice u Nišu.

Grad Vranje - Unapređenje kvaliteta vazduha kroz zamenu kotla na čvrsto gorivo kotlom na pelet u OŠ "Branislav Nušić" u Rataju, Vranje - tražili i dobili 8.205.166 dinara.

Opština Sokobanja - Geotermalna voda za grejanje školskih objekata u Sokobanji - tražili i dobili 16.207.737 dinara.

Opština Lebane - Energetska sanacija - zamena kotla toplotnom pumpom u objektu dečijeg vrtića u Lebanu - tražili 5.300.000, dobili 5 miliona dinara.

Opština Dimitrovgrad - Unapređenje kvaliteta vazduha nabavkom i zamenom kotla u objektu predškolske ustanove "8. septembar" Dimitrovgrad - tražili i dobili 1.764.176 dinara.

Opština Preševo - Izvođenje radova na mašinskim instalacijama kotlarnice u Domu kulture "Abdula Krašnica" Preševo - tražili i dobili 1.597.500 dinara.

Na konkurs Ministarstva stiglo je 55 prijava, a odobreno je 27 projekata, od toga 6 na jugu Srbije.

Još 4 mesta sa juga su konkurisala kod Ministarstva, ali njihovi projekti nisu odobreni.

Među njima je Grad Leskovac koji je tražio oko 20,8 miliona dinara za drugu fazu rekonstrukcije kotlatnice "Crvena zvezda", kao i Opština Svrljig koja je planirala nabavku kotlarnice u objektu opštinske uprave za oko 3.2 miliona dinara. Novac na konkursu nisu dobili ni Opština Bojnik, koja je tražila oko 7.4 miliona dinara za nabavku i zamenu kotlarnica za grejanje u javnim objektima opštine, a ni Opština Žitorađa za adaptaciju kotlarnice u zgradi opštine, za šta su tražili oko 15,6 miliona dinara.

Inače, reč je o konkursu Ministarstva za projekte koji bi trebalo da omoguće smanjenje ispuštanja zagađujućih supstanci u životnu sredinu, iz kotlarnica za grejanje u okviru objekata koji su u nadležnosti jedinica lokalnih samouprava, a cilj je unapređenje kvaliteta vazduha, preduzimanje preventivnih mera u segmentima značajnim za zaštitu vazduha od zagađenja i zaštite i unapređivanja životne sredine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    18:51 // 16. 4. 2023.

    Ima, ima dovoljno i za izvodjace radova i ,Boga mi i za " narukvice" .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: