Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:02, 9. 12. 2019.

| Ekonomija

Za istu relaciju od Babušnice do Pirota putnici svakog meseca plaćaju različitu cenu

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Cena prevoza varira od meseca do meseca
Cena prevoza varira od meseca do meseca; foto: Lj. F.

Cena karte u jednom pravcu ili povratna karta od Pirota do Babušnice razlikuje se između parnih i neparnih meseci, jer na ovoj relaciji naizmenično putnike prevoze 2 prevoznika. Dok su građani nezadovoljni i traže istu cenu karata tokom cele godine, predstavnici jednog od auto-prevoznika kažu da cene određuje tržište i troškovi i da svako preduzeće po tim parametrima određuje svoju cenu.

Ako krenete danas 9. decembra iz Babušnice do Pirota, povratnu kartu na ovoj relaciji platićete 460 dinara, a ako krenete recimo za mesec dana, januara naredne godine, istu kartu, na istoj relaciji, platićete 80 dinara manje.

Karta neće pojeftiniti u međuvremenu, već cena karte varira u zavisnosti od toga kojim ćete se autobusom voziti, jer na ovoj relaciji se mesečno menjaju prevoznici Niš ekspres i Jeremić prevoz, a uslugu prevoza za istu kilometražu u Niš ekspresu naplaćuju skuplje.

Građani su nezadovoljni i smatraju da, kad već postoji dogovor da auto-prevoznici voze naizmenično - treba i cene da budu iste.

Bezobrazluk. Nisu im autobusi, ni usluga ništa bolji od Jeremića da bi bili skuplji. Neka podele polaske, ako već ovi dižu cene. I neka Jeremić ubaci i polaske do Niša, pa će ljudi sami da biraju koji im više odgovaraju - kažu jedna Babušničanka.

Oni su nezadovoljni i zbog toga što je Niš ekspres ukinuo popuste za penzionere i starije građane od 65 godina, koje postoje kod Jeremić prevoza.

Manja je razlika za cenu karte u jednom pravcu, u Niš ekspresu iznosi 260 dinara, dok kod Jeremić prevoza, koja im nije konkurentska firma jer im se ne ukrštaju linije, iznosi 230 dinara.

Iako razlika nije velika, građani se žale da su im cene nelogične, pogotovo što za one mesečne karte za radnike i đake ne postoji velika razlika. Kod Niš ekspresa ona iznosi 6.160 radnička, odnosno 4.730 đačka, dok je radnici u Jeremić prevozu plaćaju 6.300 mesečnu, a đaci 4.730.


Prevoznici: Cene određuje tržiše i troškovi

Na relaciji Pirot - Babušnica do prošle godine istovremeno su putnike prevozila oba prevoznika koji su bili kooperanti, a od kada je zakonom ukinuta kooperacija, kako nijedan od prevoznika nije hteo da odustane od svojih linija, u dogovoru sa Ministarstvom saobraćaja koje određuje režim održavanja linija, naizmenično se menjaju 2 prevoznika. Ali, sa različitim cenama.

U Niš ekspresu ne odgovaraju na pitanja novinara Južnih vesti u vezi sa cenom karata - pitanja su, kako su i tražili, poslata mejlom, ali na njih i dalje nema odogovora. Niš ekspres skuplji Niš ekspres skuplji; foto: Lj. F.

Za razliku od njih, u Jeremić prevozu odgovaraju na pitanja i kažu da cene određuju na osnovu troškova, a da je činjenica da Niš ekspres svuda ima veće cene.

Mi cene formiramo na osnovu ekonomske isplativosti, a iako ima rezona da se poskupi zbog poskupljenja nafte, mi smo gledali i kupovnu moć stanovništva. Međumesne linije se ne subvencionišu, mi nismo hteli da odustanemo od tih linija, nismo ni oni, tako da je ostalo da delimo mesečno liniju - kažu u Jeremiću.

U ovom preduzeću dodaju da, za vreme dok su bili kooperanti na ovoj liniji, cene su bile iste, ali da su u Niš ekspresu potom podigli cene karata.

Podsetimo, građani Nišavskog okruga žalili su se na visoke cene karata Niš ekspresa, a u ovom preduzeću traže subvencije iz budžeta lokalnih samouprava.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • babusnicanin

    20:32 // 9. 12. 2019.

    Nije kriv Nis Ekspres,to je njihova ponuda i cao,kome ne odgovara nema da se vozi.kriva je opstina sto ne uzme Jeremica kao zvanicnog prevoznika na teritoriji opstine Babusnica.

  • Nesa

    20:02 // 9. 12. 2019.

    Експрес је подигао цене карата и за друге линије, рецимо за Београд.Плус је подигнута и цена за улазак у станицу.Зато возе сендвичаре џабе на митинге.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: