Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:25, 12. 1. 2024.

| Ekonomija

Za kapitalne investicije u Beloj Palanci oko 1,4 milijarde - duplo više od budžeta Opštine

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
bela palanka
15 projekata najavljena za 2024. godinu; foto: Lj. F.

U Planu kapitalnih investicija čije se finansiranje nalazi u budžetu Opštine Bela Palanka za 2024. godinu je 15 projekata, a najskuplji je izgradnja prečistača otpadnih voda, za šta je predviđeno 413 miliona dinara. Budžet Opštine projektovan je na oko 643 miliona dinara, a lokalna samouprava za finansiranje svih projekata, koji ukupno iznose oko 1,4 milijardi dinara, računa u velikoj meri na pomoć države.

Projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda već je najavljen i raspisana je javna nabavka, a finansiraće ga Ministarstvo zaštite životne sredine iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope, a već je najavljena i rekonstrukcija mosta kod preko Nišave kod Belanovca. most Most kod Belanovca čeka na rekonstrukciju; foto: S. M.

Međutim, u Planu kapitalnih investicija se ne navodi rekonstrukcija, već izgradnja, koja bi trebalo da iznosi 360 miliona dinara, a kako je ranije rečeno, finansiraće se iz republičkog budžeta.

Nešto preko 234 miliona dinara predviđa se za rekonstrukciju vodovodne mreže u dužini od 23,5 kilometara, dok je za rekonstrukciju Doma zdravlja isplanirano oko 216 miliona.

Isplanirano je i asfaltiranje puteva i ulica u selima Sinjac, Vrandol, Kosmovac, Donja Koritnica i ulica u Beloj Palanci, u ukupnoj dužini od 9,35 kilometara i za to bi trebalo da budu utrošeno, prema planu, 180 miliona dinara. rajko mitić Tribine stadiona u planu; foto: Lj. F.

Država bi trebalo da finansira i izgradnju vodovodne mreže u selu Tamnjanica i to bi trebalo da košta oko 33 miliona dinara, a slična suma - oko 32 miliona dinara, isplanirano je za izgradnju takođe najavljenog auto-kampa u okviru Ekološko-rekreativnog centra "Banjica".

Lokalna samouprava planira i ulaganja u kulturu, pa se tako za rekonstrukciju i energetsku sanaciju Narodne biblioteke "Vuk Karadžić" predviđa 30 miliona dinara, dok je za 3. fazu rekonstrukcije i revitalizacije arheološkog nalazišta "Remisiana", u okviru koga je muzej sa lapidarijumom i kafe galerija, planira takođe oko 30 miliona.

To bi, prema planu, trebalo da se finansira takođe iz republičkog budžeta.

Rekonstrukcija tribina na gradskom stadionu bilo je još jedno od predizbornih obećanja, a sada je poznata i cena - oko 15 miliona dinara. lavanda Selo Tamjanica poznato po izgajanju lavande i drugog lekovitog bilja; foto: V. Keser

Zamena podova i sijalica u Srednoj školi "Niketa Remezijanski", prema planu koštaće oko 16 miliona dinara i planira je u tekućoj godini, dok se 10 miliona izdvaja za rekonstrukcija toaleta u školama u selima Mokra, Donja Koritnica, Moklište, Sinjac i Klisura.

Izgradnja mobilijara se takođe nalazi u Planu kapitalnih investicija, što bi trebalo da košta 20 miliona, a toliko će biti izdvojeno i za izradu projektne dokumentacije.

Najmanje novca predviđa se za otkup poljoprivrednog zemljišta za izgradnju industrijske zone - 1,5 miliona dinara.

Ostaje da se vidi koji će se projekat ostvariti u toku godine i da li će sve ići prema planu ili se radi o novim obećanjima na "dugačkom štapu".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ja pa ja

    12:14 // 18. 1. 2024.

    Radio sam u opstini pre 35 god.I tada je,svake godine,izdvajano za precistac odpadnih voda,ali se uvek preusmeri za plate,uvek je nedostajao novac za te nase bedne platice. Precistac je neupotrebljiv jer je ispod nivoa reke Nisave.Nemojte ga vise pominjati,lazite nesto drugo.

  • Ludnica

    11:53 // 15. 1. 2024.

    Pa ovo je pljačka. Izgradiće već postojeći prečistač otpadnih voda. Za rekonstrukciju vodovoda 10 miliona po kilometru. Pa ko je ovde lud?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: