Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:57, 15. 3. 2023.

| Ekonomija

Za novu ulicu pored stadiona u Leskovcu duplo više novca od procenjene vrednosti - posao dobio novosadski GAT

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Stadion Leskovac
Umesto planiranih 40,8 miliona, saobraćajnica će sa PDV-om koštati 95,9 miliona dinara; foto: M. M.

Iako je procenjena vrednost izgradnje nove saobraćajnice pored stadiona u Leskovcu bila 40,8 miliona dinara, ona će Leskovčane koštati 95,9 miliona dinara sa PDV-om, stoji u tenderskoj dokumentaciji u kojoj se navodi i da je taj posao dobila firma GAT iz Novog Sada, koja izvodi radove i na samom stadionu.

Polako se bliži rok za završetak stadiona u Leskovcu, ali i sredina aprila, za kada je najavljeno da će na njemu biti odigrana prva zvanična utakmica. Osim same unutrašnje infrastrukture koja je skoro završena, ostalo je da se uradi i prilaz stadionu sa sve četiri strane, a iako je procenjena vrednost tih radova bila 40,8 oni će koštati više nego duplo skuplje.

Posao izgradnje saobraćajnice na tenderu dobio GAT iz Novog Sada, firma koja gradi i stadion, a pored njih, grupu ponuđača čini i preduzeće Profit put iz sela Badince. Upravo u tenderskoj dokumentaciji i stoji da je ponuđač ukazao na rast cena između perioda izrade projekta i određivanja projektantskih cena i važećih cena u vreme pripreme i podnošenja ponude, te da je odlučeno da nova cena bez PDV-a bude 81,3 miliona dinara. Prinskrin - ulica stadion Le GAT dobio i ovaj posao; foto: M. M.

Komisija je konstatovala da je procenjena vrednost nabavke u planu nabavke u iznosu od 40.833.333,00 RSD bez PDV-a utvrđena u manjem iznosu u odnosu na projektovanu vrednost na osnovu koje je izdata građevinska dozvola na osnovu čega je utvrdila da je vrednost data u ponudi veća od projektovane vrednosti za 19.991.476,09 RSD bez PDV-a. Komisija je uzela u obzir i odgovor glavnog i odgovornog projektanta da su u projektu date projektantske cene koje su važile u vreme izrade projekta. Razmatrajući napred navedeno, a imajući u vidu da ponavljanje postupka ne može uticati na vrednost ponude koju diktira tržište materijala, transporta, radne snage i drugih zavisnih troškova građenja, i zahteva dodatni vremenski period za raspisivanje i okončanje novog postupka nabavke, komisija predlaže odgovornom licu naručioca da donese odgovarajuću odluku jer su nakon pregleda i stručne ocene stečeni uslovi za dodelu ugovora tako što je ponuđač dokazao ispunjenost kriterijuma za kvalitativni izbor privrednog subjekta i dostavio svu zahtevanu dokumentaciju u postupku - stoji u obrazloženju.

Procenu koliko će koštati nova ulica koja će okruživati stadion dao je i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je avgusta prošle godine istakao da će sređivanje saobraćajnica koštati 60 miliona dinara.

Podsetimo, novosadski GAT inače predstavlja konzorcijum 10 firmi, a kako je pisao CINS, ta firma se u novembru 2015. susrela sa policijom i pravosuđem, pošto je protiv direktora te firme podneta krivična prijava zbog sumnje da je ponudu za javnu nabavku zasnovao na lažnim podacima .

Takođe, ova firma je poznata i Vranjancima, pošto je u avgustu 2020. godine dobila poverenje da gradi bolnicu u ovom gradu, a nedavno su započeli radove i na unutrašnjoj rekonstrukciji leskovačke Opšte bolnice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • miki

    19:10 // 15. 3. 2023.

    A 50 - 100 metara od stadiona, kataklizma, otpad, šut, ruševine.. Leskovčani znaju.

  • SNS kvalitet i visoka cena gradnje

    18:12 // 15. 3. 2023.

    Koliko kosta ova zica? Za 5 godine videcete kako ce brzo da strada sve to.. Ovo je ko montazne kuce. Sve ovo kada izrdja ima da puca samo tako.

  • Alex

    15:27 // 15. 3. 2023.

    Dobro smo i živi koliko se krade.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: