Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:19, 19. 5. 2020.

| Ekonomija

Za obnovu ustanova kulture lokalnim samoupravama sa juga 30,4 miliona dinara

Autor:B. StamenkovićIzvor:Južne vesti
dom kulture radan
Saniranje prostorija ustanova kulture, foto: B. Antić

Za kvalitetnije uslove domova kulture, biblioteka, muzeja i drugih ustanova kulture, opštine i gradovi sa juga Srbije ukupno su od novca svih građana, preko konkursa Ministarstva kulture "Gradovi u fokusu 2020", dobili 30,4 miliona dinara. Sa juga je novac dobilo 8 lokalnih samouprava.

Na konkursu "Gradovi u fokusu 2020" ukupno su podržana 22 projekta sa 83,4 miliona dinara, a sa juga Srbije novac su dobili Bojnik, Vranje, Prokuplje, Crna Trava, Doljevac, Lebane, Vladičin Han i Surdulica.

Kako kažu u Ministarstvu, prvobitni budžet je smanjen za 40 %, ali su podržani svi projekti važni za razvoj i unapređenje kulture.

Ovim konkursom obezbeđena su neophodna sredstva za razvoj i obnovu u najvećem broju slučajeva devastiranih objekata u kojima se održavaju kulturni programi najrazličitijih formi, što daje značajan podsticaj daljem razvoju kulturnog života u tim sredinama. Sredstvima dodeljenim na konkursu "Gradovi u fokusu 2020" biće stvoren ambijent za kvalitetnije uslove rada mnogih domova kulture, muzeja, arhiva, biblioteka i drugih ustanova kulture širom Srbije - kažu u Ministarstvu.

Od južnjaka je najviše novca dodeljeno Bojniku - 7 miliona dinara, za projekat Krov za kulturu u okviru koga će se tehnički opremiti i uvesti grejanje u sali Doma kulture. Milion manje dobilo je Vranje za unutrašnje uređenje stalne postavke Narodnog muzeja, odnosno za projekat Staro, staro mi dajte, ono što miriše na suv bosiljak.

Narodni muzej Toplice uradiće multimedijalnu postavku posvećenu Gvozdenom puku, za šta su od Ministarstva dobili 4 miliona dinara.

Novu stolariju i rekontruisanu mrežu centralnog grejanja dobiće zgrada Biblioteke u Crnoj Travi, za koji su kroz projekat Sedenjka čekajući pečalbara dobili 3,4 miliona dinara.

Po 3 miliona dinara dobile su opštine Doljevac i Lebane - prva će sanirati salu i hol u okviru Javne biblioteke, a druga srediti plafon i elektromrežu u galeriji Biblioteke "Radoje Domanović" i deo garderobe Doma kulture.

Opština Vladičin Han dobila je 2 miliona dinara za adaptaciju dela prostora Centra za kulturu, a istu sumu dobila je i Surdulica za opremanje Kulturnog centra - navodi se u saopštenju.

Ove godine ukupno je stiglo 60 prijava iz toliko opština i gradova, kažu u Ministarstvu, od kojih je 26 bilo iz gradova i opština čiji su projekti već podržani na prethodnim konkursima, što je novina u odnosu na konkurse ranijih godina.

Ministarstvo je do sada 5 puta dodeljivalo novac kroz ovaj konkurs, ukupno je podržano 70 projekata sa preko 658 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: