Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:09, 9. 2. 2021.

| Ekonomija

Za održavanje i izgradnju puteva u Nišu preko milijardu dinara, posao opet dobili "Trace" i "Vodogradnja"

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Udarna-rupa-foto-citalac-prijavi-problem
Mnogo novca, ali nepoznato koje će sve ulice biti sanirane; foto: čitalac

Ugovore na dve godine za održavanje javnih puteva i ulica i krpljenje udarnih rupa u Nišu i ove godine je Direkcija za izgradnju sklopila sa firmama Vodogradnja i Trace Srbija, a njihova procenjena vrednost bez PDV-a je 900 miliona dinara. Prema programu rada, koji je Gradsko veće usvojilo, Direkcija iz budžeta Niša planira da potroši više od milijardu dinara za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje puteva i ulica.

Firma Vodogradnja iz Pukovca, u vlasništvu Miodraga Ljubića, inače oca funkcionera SNS i predsednika Opštine Doljevac Gorana Ljubića Međarca, i naredne dve godine će deliti posao održavanja puteva u Nišu sa firmom Trace Srbija u vlasništvu bugarskog akcionarskog društva. 800x600_Majakovskog-rupe-1-foto-citalac-Prijavi-problem Rekonstrukcija ulica takođe planirana; foto: čitalac

Sa njima je kao jedinim ponuđačima krajem januara Direkcija za izgradnju Niša sklopila dva ugovora, koja važe do kraja 2022. godine i njihova procenjena vrednost je 900 miliona dinara.

800x600_krater-ucitelj-tasina-foto-citalac I krpljenje udarnih rupa u planu; foto: čitalac Kako piše u ugovorima - za izvođenje radova na rehabilitaciji javnih puteva procenjena vrednost radova je 483.333.333,00 dinara bez PDV-a, dok je za izvođenje radova na redovnom i urgentnom održavanju puteva i ulica na teritoriji grada Niša nešto manja, 416.666.667,00 dinara.

Komisija u oba slučaja utvrdila da je ova grupa ponuđača dostavila ekonomski najpovoljniju i jedinu ponudu i predložila zaključenje okvirnog sporazuma - piše između ostalog u odluci.

800x600_Ulici-Petra-Arandjelovica-glavna-foto-citalac-Prijavi-problem Građanima nepoznato koje su ulice ove godine prioritet; foto: čitalac U toku je izbor izvođača na tenderu za izvodjenje radova na izgradnji saobraćajnica na teritoriji grada Niša, rok za prijavu je 26. februar, a za ovaj posao je planirano 360 miliona dinara.

Iz Direkcije za izgradnju Niša od 29. januara i pored više obećanja ne odgovaraju novinarima Južnih vesti na pitanja o tome koliko će svake godine firme koje su dobile na tenderu dobiti novca, ali ni koje su najvažnije ulice u Nišu koje očekuje rekonstrukcija, odnosno gde je planirano krpljenje udarnih rupa, kako bi građani znali šta mogu da očekuju.


Iz budžeta više od milijardu dinara za ulice u Nišu

Detalja nema ni u Programu koji je 4. februara usvojilo Gradsko veće, na sednici koja nije bila najavljena medijima.

Ono što jeste poznato je da će više od milijardu dinara iz gradske kase ove godine biti potrošeno za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje puteva i ulica. 1280x0_Svetolika-Rankovica-foto-citalac-Prijavi-problem U planu hitno i redovno održavanje puteva; foto: čitalac

Ukupna vrednost sredstava za realizaciju Programa koja se obezbeđuje Odlukom o budžetu Grada Niša za 2021. godinu planirana je najviše u iznosu od 1.010.790.000 dinara, od toga za izgradnju u iznosu od 452.790.000 dinara, za tekuće održavanje u iznosu od 280.000.000 dinara i za kapitalno održavanje u iznosu od 278.000.000 dinara, dok će deo sredstava obezbediti JP Direkcija za izgradnju Grada Niša, kao upravljač puta, od naknade za upotrebu opštinskih puteva, ulica i nekategorisanih puteva koji nisu deo državnog puta I i II reda i to najviše u iznosu od 75.000.000 dinara planiranih za tekuće održavanje - piše u odluci.

Najviše je planirano za izgradnju, redovno i kapitalno održavanje puteva, a u planu takođe piše da će 43 miliona dati za finansiranje javnog osvetljenja, po 2 miliona dinara biće potrošeno za održavanja nadstrešnica autobuskih stajališta i atmosferske kanalizacije, a 5 miliona za održavanje izgrađenih komunalnih objekata.


"Kontrola kvaliteta radova i trošenja novca najvažnija"

Građevinski inženjer Danijel Dašić ističe da sa milijardu dinara, koliko je planirano da se ove godine potroši na održavanje i rekonstrukciju puteva, može da se uradi mnogo na niškim ulicama, ali napominje da je za to najvažnija kontrola - trošenja novca i kvaliteta radova. 1280x0_Krater-u-Vojvode-Misica-foto-JV-Vanja-Keser Građevinski inženjer ukazuje da je važna kontrola trošenja novca i radova; foto: V. Keser

Sa tim novcem mi možemo da napravimo, da ne kažem sve, ali najveći deo puteva da budu stvarno tip-top, ali problem je što oni to rade bez nadzora, bez kontrole, a ja sve više mislim da to nije slučajno što nama toliko nedostaje kontrola, jer to je najbolji način kako da se dođe do malo više para u privatnim džepovima. Mogu oni da potroše i 10 milijardi na puteve, ali da mi znamo kako su potrošili, a ovako koliko god da stave apsolutno je to nevažno za građane kada ne znamo ko ih troši, kako ih troši, ko kontroliše i odgovara za kvalitet radova - napominje Dašić.

Podseća da je naručilac posla, odnosno investitor, što je u ovom slučaju Direkcija za izgradnju, u obavezi da kontroliše kako se troši novac građana i kvalitet radova.

U usvojenom Programu Direkcija više miliona planira upravo za kontrolu i tehničke preglede, ali je mnogima upitno kako se to sprovodi u praksi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milutin

    20:00 // 10. 2. 2021.

    ako Međarci grade ulice u Nišu kao kružni tok kod toplane daleko im lepa kuća.

  • Rade Becic

    18:34 // 10. 2. 2021.

    Bolje da ih nisu angazovali...ulice ce biti i sada i posle dve godine iste sa rupom do rupe...

  • Obrnovic

    09:38 // 10. 2. 2021.

    Gradonacelnice aj malo do pasi poljane sve se pokrsismo a i trotoari ostadose do pola zavrseni...nece se zalimo na kvalitet samo nek se prosire ulice deca ce stradaju mnogo prometno !!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: