Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:04, 12. 12. 2019.

| Ekonomija

Za opoziciju budžet Leskovca za 2020. neostvariv, većina veliča gradonačelnika

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
skupština leskovac
Deo opozicije nije učestvovao u radu, foto: B. S.

Nakon višečasovne rasprave odbornici leskovačkog parlamenta usvojili su budžet za 2020. godinu koji je planiran na 4,7 milijardi dinara. Opozicionari koji su učestvovali u radu kažu da je gradska kasa siromašna, te da je budžet teško ostvariv. Sa druge strane, predstavnici većine hvalili su projekte i gradonačelnika Gorana Cvetanovića.

Usvojeni budžet za 2020. godinu projektovan je na 4,7 milijardi i veći je u odnosu na ovogodišnji za oko 300 miliona dinara. Kako je obrazložio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, više novca moći će da se usmeri u investicije, sport, kulturu i podršku privredi.

Budžet je za 6,9 % veči u odnosu na 2019. godinu, a za skoro milijardu više u odnosu na 2012. kada smo preuzeli odgovornost. Najviše će prihodovati od poreza i to od poreza na zarade gde se planira 1,6 milijardi dinara. To povećanje od 258 miliona dinara u odnosu na ovu godinu posledica je novootvorenih radnih mesta, povećanje minimalne cene rada i plata u javnom sektoru - rekao je Cvetanović.

U toku izlaganja Cvetanović je nabrojao završene projekte, poput asfaltiranja ulica i puteva, a budžet za narednu godinu ocenio kao razvojni i njime će se, kako kaže, stimulisati dalji razvoj privrede.

Da situacija ipak nije tako sjajna smatra odbornik grupe “Za Leskovac zajedno” Nebojša Cakić koji kaže da nema realnog povećanja, jer ni izvršenje ovogodišnjeg neće biti stopostotno. Umesto što se veliki novac izdvaja za izgradnju stadiona, treba ga usmeriti na druge sfere koje su prioritetnije.

Budžet je slika i prilika ekonomske snage grada, nažalost Leskovac se nalazi na zadnjem mestu. Osim što je siromašan, ovaj budžet je i neostvariv. Imamo da je budžet veći, a izvršenje ovogodišnjeg malo. Što se kapitalnih investicija tiče, ovde stoji izgradnja stadiona. Ja predlažem da se gradonačelniče, kada izgradite taj stadion, kandidujete za penzionerske Olimpijske igre jer naša deca odlaze, te mi nije jasno zašto se ovo zida pored svih drugih problema koje imamo - rekao je Cakić.

Dodaje i da mu nije jasno kako je budžet predstavljen kao razvojni ako se planira deficit i to u iznosu od 258 miliona dinara.

Njegov stranački kolega Nenad Zdravković smatra da je budžet čisto preizborni, a najviše zamerki imao na smanjenje davanja za poljoprivredu, a povećanje za turizam.

Neprihatljivo im je i povećanje za plate zaposlenih u Kabinetu gradonačelnika, koje su na javnoj raspravi kritikovali i građani.

I dok su opozicionari kritikovali projektovani budžet za narednu godinu, odbornici vladajuće partije i stranke iz koalicije hvalili su urađene projekte za koje je, kako kažu, najzaslužniji gradonačelnik.

Aleksandar Pejčić iz Srpske narodne partije smatra da je budžet za 2020. realističan, razuman, razborit i prepoznaje probleme koje treba rešiti u narednom periodu.

Ovaj budžet je predviđen na oko 4,7 milijardi i veći je za 6,9 % i meni kao običnom građaninu pada na prvi pogled gde će taj novac ići. Slažem se da za poljoprivredu treba više izdvajati, ali kad sam skupio sve ovo, video sam 5 miliona dinara za protivgradne rakete, 5 miliona za strelce i to je ukupno preko 100 miliona. Smatram da je ovo dobro i da gradonačelnik i njegov tim rade posao kako treba - rekao je Pejčić.

Da se uz pomoć gradonačelnika i njegovog tima Leskovac razvija smatra i šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Predrag Ivanović.

Uveliko se radi gradski trg, dobićemo mesto na kojima će se dešavati mnogi skupovi, privući će omladinu. Nije tačno da imamo mali transfer iz republike, taj novac je važan. Silna dugovanja koja smo nasledili uspevamo da isplaćujemo. Zelena zona je konačno proradila, otvaraju se nova radna mesta, nadamo se novim investitorima, povoljna je poslovna klima. Gradonačelnik i njegov tim vode ovaj grad na pravi način - kaže Ivanović.

Iako se inače previše ne uključuju u rasprave, u toku današnjeg zasedanja odbornici vladajuće Srpske napredne stranke hvalili su javna preduzeća, rad gradonačelnika, njegovih pomoćnika, a budžet ocenjivali kao razvojni.

Nakon burne i duge rasprave usvojen je predlog budžeta, za je glasalo 48 odbornika, dok je protiv bilo njih 4.

Podsetimo, rad lokalne Skupštine bojkotuje deo opozicije, ali su na konferenciji ipak kritikovali budžet za koji smatraju da je predizborni i nerealan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jelena Stankovic

    16:06 // 13. 12. 2019.

    Budzet je skroz realan. Kao sto svi mogu i videti. Sve je isplanirano kako valja. Rast budzeta je normalna stvar. Ulaze se na svim poljima, u skladu sa tim rast budzeta.

  • Snickers

    14:31 // 13. 12. 2019.

    Trenutna vlast do detalja planira i raspoređuje svaki dinar, sto opozicija nikada nije radila, niti ce.
    Jasno se vidi gde je sve uloženo i koliko, kako do sada, tako i ubuduće. Ima velikih ulaganja i u gradu i u okolini, u svim oblastima.

  • Vanja

    12:22 // 13. 12. 2019.

    Pa nije veći budžet za 300% nego za 6,9% zašto je neostvariv.Opozicija nije realna ako je u 2019 godinu bio ostvariv i u 2020 godinu će biti ostvariv jer svakako rast je realan.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: