Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:39, 27. 1. 2022.

| Ekonomija

Za plan za održivi javni prevoz Niša pola miliona evra od Evropske investicione banke

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Autobus
500.000 evra bespovratnog novca; foto: Vanja Keser

Izradu plana održivog javnog prevoza čijom bi realizacijom saobraćaj u Nišu bio efikasniji, čistiji, komforniji i bezbedniji, finansiraće Evropska investiciona banka (EIB) sa pola miliona evra, saopštili su iz centrale te banke. Koji je rok za završetak plana nije precizirano.

Sporazum sa bankom potpisao je Grad Niš, a kako je saopšteno na sajtu EIB-a, taj plan će biti okvir za velike investicije u saobraćajnu mrežu Niša, koje će pomoći da se obezbedi zelenija mobilnost promovisanjem javnog prevoza i uvođenjem šireg spektra transportnih opcija.

Plan podrazumeva i dugonajavljivano izmeštanje pruge koja prolazi kroz Niš.

Uzimajući u obzir postojeće navike korisnika, tendencije i strateške ciljeve opštine, plan će pomoći da se investicije optimizuju kako bi se uveo efikasniji, čistiji, komforniji i bezbedniji sistem prevoza. Očekivani benefiti tehničke pomoći su i uklanjanje teretnog saobraćaja sa postojećeg međugradskog železničkog koridora koji prolazi kroz grad - navodi se u saopštenju EIB-a.

Liljana Pavlova, potpredsednica EIB-a odgovorna za aktivnosti Banke na Zapadnom Balkanu, izjavila je da je jedan od prioriteta EIB-a, kao klimatske banke Evropske unije, da promoviše čistiji i održiviji transport kroz modernizaciju železničkog, rečnog i gradskog saobraćaja širom Zapadnog Balkana.

Ova tehnička pomoć će omogućiti razvoj projekata koji će doneti višestruke koristi ljudima koji žive ili se putuju u Niš, kao i ekonomske koristi koje proizlaze iz bolje povezanosti unutar grada, kao i sa okolnim opštinama. Istovremeno, to će pomoći Nišu da reši neke od izazova koje donosi urbani razvoj i klimatske promene i na taj način poboljša životnu sredinu i uslove života - rekla je ona.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, stoji u saopštenju Evropske investicione banke, ocenila je da se Niš intenzivno širi i brzo razvija.

Frekvencija saobraća se takođe povećala, tako da će nam plan održivog gradskog prevoza omogućiti da uskladimo saobraćajnu mrežu sa novim investicionim ciklusom i strateškim usmerenjima grada Niša. Naša posvećenost smanjenju štetnih gasova i zaštiti vode, zemlje i vazduha ima veliki značaj u našim strateškim razvojnim planovima. Sa velikim zadovoljstvom i entuzijazmom počinjemo našu saradnju sa Evropskom investicionom bankom u okviru potpisanog ugovora. Ovakva vrsta podrške i rezultati koje ćemo postići zajedno biće nam veoma dragoceni u narednom periodu - rekla je Sotirovski.

Evropska investiciona banka finansiraće izradu plana sa 500.000 evra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kolika je kamata?

    17:35 // 29. 1. 2022.

    ,,Evropska investiciona BANKA je najveća svetska međunarodna institucija za KREDITIRANJE." Zanima me, kao građanina i poreskog obveznika, kolika je kamata?

  • Srecko Sojic

    13:07 // 28. 1. 2022.

    OPA DzURDzO
    Koja be banka daje pare na lepe oci ovo mi mirise na jos jedan kredit pod imenom (ekoloski autobusi)a kojice gradjani nisa da placaju
    A zar nije bio uslov pre godinu dana prilikom sklapanje ugovora sa prevoznicima da svi autobusi bude ekoloski i da imaju ugradjene katslizatore
    Znaci jos jedna pljacka gradjana nisa od SNSovaca

  • Svasta

    08:09 // 28. 1. 2022.

    Samo za plan,papir,tolike pare a gdi je za realizaciju

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: