Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:20, 20. 12. 2021.

| Ekonomija

Za protivgradnu zaštitu iz budžeta Leskovca više od 12 miliona dinara, strelci se žale na pomoć države

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
protivgradne rakete
Pomoć od 12,2 miliona dinara, foto: Grad Leskovac

Za nabavku 120 protivgradnih raketa i rekonstrukciju protivgradnih stanica u 2022. godini iz budžeta Leskovca biće izdvojeno 12,2 miliona dinara, ali iz Udruženja strelaca ”Kukavica” kažu da već tradicionalno sezonu svaka stanica kreće sa između 8 i 10 raketa, što nije dovoljno, ali ističu da bi bez pomoći Grada ta situacija bila još gora.

I pored pomoći Grada koja je za 2022. godinu veća za skoro 7 miliona dinara nego tokom 2021. godine, predesnik Udruženja Žikica Marinković ističe da su problem strelaca, koji svoje zadatke obavljaju od 15. aprila do 15. oktobra, mala primanja od države, zbog čega je sve manje zainteresovanih za obavljanje tog posla, ali i mali broj raketa koje stižu iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Mi sezonu uz pomoć Grada krećemo sa 8 do 10 raketa po stanici. Mi ne znamo kakvo će vreme biti, ali to svakako nije dovoljno. Da ne bude pomoći koju dobijamo svake godine, ja ne znam ša bi radili, jer smo za celu godinu od države dobili 280 raketa. Mi u Leskovcu imamo najbolje strelce, koji su ocenjeni ocenom 10, jer su uvek na svojim stanicama kad treba. Međutim, problem je što su izuzetno mala primanja, jer od države primamo svega po 4.000 mesečno. Mi za 6 meseci od Grada dobijemo 54.000 po strelcu, znači preko 9.000 mesečno - rekao je Marinković.

31 protivgradna stanica sa 62 strelca iz Leskovca brane teritoriju od 50.000 hektara, pa Marinković podseća da su pre 40 godina u sezonu ulazili sa preko 30 raketa.

Mi imamo najviše stanica u državi, ali ne znamo koliko je raketa potrebno. Mi smo 1979. godinu kretali sa 30 raketa, a sada sa 8 ili 10. Imali smo prošlog leta velike probleme sa gradonosnim oblacima koji su došli iz Bojnika i Lebana, Medveđe. Mi smo dejstvovali, ali kasno, jer njihove stanice ne rade. U tim opštinma ima po 8 protivgradnih stanica, a rade samo po 3 - rekao je Marinković.

Iz budžeta Grada u 2021. godini za kupovinu raketa i dodatne operme, po rečima zamenice gradonačelnika Lidije Dimitrijević, izdvojeno je 5,5 miliona dinara, dok se za narednu godinu sprema iznos od 12,2 miliona dinara. Pored nabavke novih raketa, kako je najavljeno, radiće se i na osavremenjavanju protivgradnih stanica.

Podsetimo, veliko nevreme pogodilo je teritoriju Jablaničkog okruga krajem juna i početkom jula, zbog čega je veliki broj protivgradnih stanica ostao bez raketa, da bi nakon posete ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića bilo dopremljeno 100 raketa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: