Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:02, 18. 11. 2021.

| Ekonomija

Za rekonstukciju leskovačke Bolnice 700 miliona manje od najavljenog, problem sa skenerom bez rešenja

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
opsta bolnica leskovac
Skener često u kvaru, pa preoporuka da se što manje kosristi; Ilustracija; foto: B.A.

Iako je krajem maja rekao da će za drugu fazu rekonstrukcije leksovačke Bolnice iz Kancelarije za javna ulaganja biti izdvojeno 5,2 milijarde dinara, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović saopštio je danas da će ti radovi ipak biti vredni 4,5. O stanju u Opštoj bolnici neurolog i odbornik opozicije Nenad Zdravković kaže da je njemu i kolegama rečeno da se zbog prevelike korišćenosti skener često kvari, što je veliki problem za pacijente.

Prva faza rekonstrukcije leskovačke Opšte bolnice podrazumevala je zamenu krova i prozora, kasnila je, pa završena uz ulaganja od 5 miliona evra. Do kraja ove godine bio je najavljen početak druge faze, ali je došlo do promene u ceni, pošto će rekonstrukcija unutrašnjosti i nabavka nove opreme koštati 700 miliona dinara manje od prvobitne.

Prva faza je koštala 5 miliona evra. Druga faza će koštati 4,5 milijarde i biće urađeno kompletno sve. Dakle instalacije, grejanje, kotlovi, garaže, kao i celokupna oprema. Za početak radova neophodano je i da se odredi ko će vršiti nadzor. Mi u Leskovcu nemamo ljude koji imaju licence koje su neophodne za nadzor kako će biti urađene instalacije ili koja će oprema biti nabavljena. Mi smo stavili na tender procenjenu vrednost na 3,2 miliona, ali se pojavila samo jedna firma sa 13 miliona. Iako smo ograničili da to mora biti završeno do kraja godine, zbog visoke cene mi ćemo raspisati novi tender - rekao je Cvetanović.

Kaže da je reč o ogromnim sumama i da će voditi računa o svakom dinaru, u šta će uključiti sve - preko lekara, državnih revizora, nadležnih organa, pa i opoziciju.


Noćni rad u dnevnoj bolnici zbog kvarova na skeneru

Novu opremu sa nestrpljenjem u leskovačkoj Bolnici očekuju svi, a pogotovo su neophodni novi skeneri, kaže neurolog i odbornik grupe ”Za Leskovac zajedno” Nenad Zdravković.

Meni je drago što se radi rekonstrukcija ustanove u kojoj i ja radim. To će za sve nas biti svakako od koristi, ali ono što neće jeste to što nama neurolozima neki nadređeni koji su članovi vladajuće partije određuju kako ćemo da koristimo skener. Moje kolege sada slušaju ovo i slažu se. Da meni kao neurologu neko odredi koja će biti indikacija za skener je velika sramota i greota, a pre svega nije moralno. Zamislite da ste neki mladi neurolog bez iskustva i da niste sigurni da li je jaka glavobolja ili krvarenje, a znate da ne smete da uradite skener, ili da u sred noći morate da otvorite dnevnu bolnicu. Vi ćete u tri slučaja u jednom odlučiti da ga ne uradite i eto problema. Tako se ne radi - rekao je Zdravković.

Uporedo sa radovima druge faze najavljena je i rekonstrukcija Službe fizikalne medicine, za šta je urađena i predračunska vrednost koja iznosi 186 miliona dinara.

Podsetimo, kompletna rekonstrukcija glavne zgrade leskovačke Bolnice je započela krajem 2018. godine, a ukupna vrednost investicije je 15 miliona evra. Rok za završetak radova na prvoj fazi je bio kraj 2019. godine, ali su radovi zbog kišnih dana kasnili.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nije_važno

    17:47 // 1. 12. 2021.

    Blizak član familije je pre nekih 4-5 godina završio tragično nakon što je u teškom stanju sa moždanim udarom stigao na odeljenje neurologije na kojoj nije radio skener te nije mogla biti urađena dijagnoza niti određene mere lečenja u trenucima kada svaki minut znači.
    Velika sramota za državu i sistem zdravstva, pogotovu "direktore" tih medicinskih ustanova, lečenje kao u srednjem veku maltene.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: