Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:31, 2. 10. 2018.

| Ekonomija

Za stanare zgrada i dalje nemoguć raskid ugovora sa "Toplanom" u Nišu

Autor:Vesna MilićIzvor:Južne vesti
Toplana dimnjak
Kako da skinu radijatore, a da ne moraju da plaćaju i dalje Toplani? Foto: JV/V. Milić

Iako je na proleće prošle godine gradska vlast formalno usvojila predlog da Nišlije mogu da se potpuno odvoje od Toplane, i da nemaju više nikakve obaveze prema ovom preduzeću jer ne koriste njihove usluge, ovo je i dalje u praksi "nemoguća misija" za vlasnike stanova. Svi koji žive u zgradi, a podneli su Toplani zahtev za raskid ugovora, kako kažu iz ovog preduzeća, i dalje su u proceduri.

Nikom od pet korisnika koji žive u stanovima, a tražili su od Toplane potpuni "razvod", odnosno da budu bez ikakve finansijske obaveze ka ovom preduzeću, nije odobreno da ovo učini. Kako kažu iz Gradske toplane, niko od njih nije ispunio uslove. Isključen radijator Privremena obustava grejanja, Nišliju koji živi u stanu od 60 kvadrata, koštalo 16.500 dinara; Ilustracija; Foto: JV/V. Milić

Toplana je svima u zakonski predviđenom roku uputila dopise i uputstvo o pribavljanju dokaza o ispunjenju uslova za raskid ugovora. Onoga trenutka kada korisnici budu ispunili sve uslove propisane članom 38 Odluke o uslovima načinu proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom JKP "Gradska toplana" Niš će prihvatiti zahtev za raskid ugovora - naveli su iz Toplane.


Inženjerski projekat, lokacijski uslovi, izmireni troškovi - uslovi za raskid s "Toplanom"

Kako objašnjavaju iz Sekretarijata za planiranje i izgradnju, onaj ko želi da raskine ugovor sa Toplanom treba da ispuni nekoliko uslova. Prvo da, preko ovlašćenog inženjera isprojektuje alternativni način grejanja. Kada inženjer uradi projekat, onaj koji želi da raskine ugovor, dalje traži lokacijske uslove od Sekretarijata. To znači da Sekretarijat, u zavisnosti od toga na koji je način projektovan drugi način grejanja, traži od novog snabdevača mišljenje da li je to moguće da se izvede.

Morali bismo kroz lokacijske uslove da tražimo uslove imaoca javnog ovlašćenja, to su, recimo, uslovi EPS-a. Da li kapacitet zadovoljava njegov način grejanja jer nije svejedno, da li ću da ubacim tri TA peći, ne znamo da li postoji kapacitet u tom objektu da se on greje na struju - navodi sekretar Igor Igić.

Sekretar objašnjava da ako korisnik pak želi da se greje na drva, mora da dobije mišljenje od projektanta da li su dimnjaci koji već postoje u zgradi odgovarajući. Ukoliko građanin izabere gas kao energent, pribavljaju mišljenje Jugorosgaza. Odluka grejanje Foto: Screenshot Odluka o načinu snabdevanja toplotnom energijom

To bi išlo po članu 145. Zakona o planiranju. To je neko uvođenje novih instalacija. Nemamo na taj način definisano da traže isključenje sa Toplane, nego uvođenje nekih instalacija - promena način grejanja - dodaje Igić.

Osim ovih uslova koje propisuje Zakon o planiranju i izgradnji, u gradskoj Odluci o načinu snabdevanja toplotnom enegrijom, stoji da korisnik mora fizički da odvoji svoj stan od instalacija Toplane. O načinu na koji ovo radi, objašnjava Igić, odlučuje upravo gradsko preduzeće.


Da li je moguće odvojiti stan od instalacija?

Ako cevi prolaze vertikalno iz jednog u drugi stan, ostaje pitanje kako da se ove instalacije izdvoje iz stana, a da komšije koje su iznad nastave da se greju na Toplanu. Na ovo pitanje nije dao precizan odgovor sekretar Sekretarijata za planiranje i izgradnju.

I od Toplane bismo tražili da li je taj način sečenja toga svega u redu. Možda bi uslovi bili da se zadrži vertikala. Tako su zgrade projektovane, za grejanje toplotnom energijom, ti kapaciteti su i traženi tada. U Odluci o snabdevanju se to ne vidi - dodaje Igić.

Direktor Toplane Predrag Milačić objašnjava da se vertikalne cevi izoluju kako ne bi više emitovale toplotu u stanu kroz koji prolaze.

Tehničko rešenje odvajanja mora da smisli licencirani inženjer, ali otprilike se sve bočne cevi seku, a vertikalne cevi izoluju na propisani način kako ne bi više odavale toplotu ka tom konkretnom stanu - naveo je direktor Toplane.


Koja je razlika između privremene i trajne obustave grejanja?

upss Stanari se borili za bolje uslove daljinskog grejanja u Nišu, i dalje nezadovoljni; foto: JV arhivaKako je ranije naglasio predsednik Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS), zapravo nema nikakve razlike između privremene obustave i potpunog isključenja grejanja. Ipak Toplana za potpuno isključenje traži da se ispune uslovi koje predviđaju Zakon o planiranju i izgradnji i Zakon o stanovanju.

S druge strane, kada korisnici žele privremenu obustavu, ne moraju da rade nikakav projekat, već samo da u obrascu navedu kako će se grejati kada im iseku radijatore.

Jedan od korisnika koji je isključio radijatore, ali po privremenoj meri, kaže da ga je cela procedura koštala oko 16.500 dinara, ali da otada i dalje plaća svakog meseca 700 do 800 dinara - trećinu fiksnog dela i održavanje unutrašnjih instalacija.

Procedura za potpuno isključenje je toliko komplikovana, da mi je bilo lakše da plaćam i dalje svakog meseca deo računa, ali mi ostaje nejasno zašto za raskid ugovora postoje takvi uslovi, a za privremenu obustavu ih ne traže, kada suštinski nema nikakve razlike - kaže ovaj Nišlija.

Podsetimo, Nišlije su se dugo borile za opciju da mogu da se isključe sa Toplane, jer je dajinsko grejanje poslednjih nekoliko godina drastično poskupelo. S druge strane, gradska vlast se godinama borila protiv volje građana, pod najrazličitijim izgovorima, pa i onim da bi se sistem daljinskog grejanja u gradu urušio, kao i elektro-mreža. Protiv nezakonitog rada gradskog preduzeća borio se UPSS, koji je protestima i u pregovorima sa čelnicima grada i Toplane izdejstovovao mogućnost isključenja, ali su odmah upozorili javnost da je potpuni raskid ugovora sa Toplanom i dalje nemoguć za vlasnike stanova.

Predsednik UPSS-a Saša Kostić, koji se privremeno isključio, kaže da je njegov slučaj na Ustavnom sudu, te da će po ugledu na presudu u njegovom slučaju, verovatno rešavati i ostali sporovi između Toplane i onih koji su želeli da se isključe, jer im ovo pravo po zakonu i pripada.

U Nišu ima i onih koji vode borbu sa Toplanom i kojima izvršitelji kucaju na vrata jer su se sami isključili i obavestili preduzeće o jednostranom raskidu ugovora, ali su računi nastavili da stižu.

S druge strane, Toplana nije ispoštovala zakonski rok i potpisala ugovore sa korisnicima, zbog čega su stanari takođe reagovali, a ovo preduzeće je bilo kažnjeno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milan

    21:36 // 10. 10. 2018.

    U mom ugovoru sa toplanom ne pise da je za raskid ugovora potreban uslov da se izradi projekat za odvajanje cevi od vertikala vec pisu clanovi zakona o obligacionim odnosima deo o raskidu ugovora. Ja sam izjavom a ne zahtevom raskinuo ugovor , tuzio toplanu a sudija mi napisala negativnu presudu. Znaci ZOO i zakon o zastiti potrosaca clann 89 ne vaze kao ni moj ugovor ???

  • Korisnik grejanja

    09:37 // 3. 10. 2018.

    Šta radi sekretarijat za energetiku i komunalno po ovom pitanju pošto oni prate rad ove firme da li rade na rešenju problema građana ili i dalje putuju o trošku grada do švedske i natrag edukuju se ljudi i primaju sertifikate a toplana korisnicima i dalje zadaje muke i probleme, šta se radi da bi se problem rešio!

    • Aperkat

      20:47 // 3. 10. 2018.

      Sekretarijat je steciste tehno-birokratije,koji glume neku
      elitu,nista ne rade ,parazitiraju na budzetu i smeulje se,jer
      Ih narod ne prepoznaje kao deo problema sa grejanjem.

  • Zoki

    07:58 // 3. 10. 2018.

    Posle tri neplaćena računa treba da se ukine usluga, kao i sve ostalo. Ali njima više odgovara da teraju u dužničko ropstvo. To nije u redu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: