Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:33, 29. 11. 2019.

| Ekonomija

Za vlast Leskovac napreduje, opozicija kaže manje novca u budžetu

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
skupština leskovac
Rasprava trajala više sati, foto: B. S.

U prvih 9 meseci u gradsku kasu slilo se oko 2,6 milijardi dinara, a potrošilo se oko milion dinara manje. Umesto planiranih 75 %, devetomesečno izvršenje je oko 60 %. I dok gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, nabrajajući šta se sve uradilo u prethodnih 9 meseci, smatra da se radi kako treba i da je budžet realan i dobar, opozicioni odbornici kažu da je novca sve manje i da se on bespotrebno troši.

Da se ostvaruju svi planiralni ciljevi, kaže gradonačelnik Cvetanović, koji je obrazlagao izveštaj i nabrajao šta se sve u prethodnom periodu radilo i koliko se novca u šta uložilo.

Ipak, napomenuo je da se matematički ne može očekivati izvršenje od 75 %, kako bi trebalo da bude po godišnjem planu, jer se svi prihodi ne ostvaruju istom dinamikom tokom cele godine.

Ono što ohrabruje i obećava je činjenica da su svi prihodi koji se pokazuju, oslikavaju povećanu zaposlenost, rast zarada, povećanu privrednu aktivnost koja iz godine u godine, a ne samo u devet meseci ove, pokazuju tendenciju rasta. Trudimo se da ostvarimo sve planirane ciljeve. To je dugotrajni proces, naše aktivnosti su zbog toga stalne, gradi se i radi, finansira se veliki broj radova. Akcenat smo stavili na bolje ostvarenje prihoda - obrazložio je Cvetanović.

Da situacija nije tako sjajna, smatra odbornik grupe “Za Leskovac zajedno” Nebojša Cakić, koji je rekao da u budžetu zapravo fali novac i da je izvršenje gore nego ikada.

Kada govorim o brojevima one vrlo jasno kažu, procenat izvršenja budžeta je 61,3% i ovo je vaš najgori rezultat u odnosu na sve prethodne godine. Prošle godine devetomesečno izvršenje je bilo 64%. Bez obzira na vaše priče para nema, 600 miliona je manje za ovih 9 meseci. Nemate predviđeni deficit, imate suficit, naravno da je suficit kad se ništa ne dajete i ne plaćate što treba da platite građanima - rekao je Cakić.

skupština leskovac Za izveštaj glasao 51 odbornik, foto: B. S. Da se novac troši na bespotrebne stvari, a projekti loše rade, te da izvršenje budžeta loše, smatra i Nenad Filipović. Zamerke je imao na e-parlament koji nije radio kako treba, a smatra da se atarski putevi, za koje se izdvaja mnogo novca, ne rade kako treba.

Ja na ove slike i ove milione dinara malo drugačije gledam. Nije bitno koliko je para potrošeno, nego koliko je, šta i kako urađeno. Možda je nešto preplaćeno, poput ovog e-parlamenta koji očigledno ne funkcioniše. Atarske puteve radimo svake godine, sredimo i posle 3 meseca i prve kiše se sve to uništi. Ako ih radimo svake godine, to je bacanje novca, jer treba da radimo kvalitetno i na duži vremenski period - rekao je Filipović.

Izvršenje budžeta branio je šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Predrag Ivanović koji je ocenio da je Leskovac mnogo lepše mesto za život. Usput je pohvalio i svog stranačkog kolegu gradonačelnika Gorana Cvetanovića.

Mnogo toga je urađeno, Leskovac je promenio svoje ruho, on ne izgleda onako kako je izgledao. Za vreme gradonačelnika doktora Cvetanovića i tima koji on vodi, u Leskovac je došao tržni centar Capitol park potpuno izmenivši taj deo grada, došao je veliki nemački lanac Lidl, zatim Roda. Očigledno je da se u ovom gradu mnoge stvari menjaju - rekao je Ivanović.

Dodao je i da su mnoge škole sređene i okrečene, sređeni atarski putevi, mnoge gradske ulice, a to se vidi i to građani, po njegovom mišljenju, cene.

Izvršenje budžeta kritikovali su na jučerašnjom konferenciji i predstavnici Demokratske stranke koji su danas bojkotvali rad Skupštine.

Nakon višečasovne rasprave, izveštaj o izvršenju budžeta većinom glasova usvojili su odbornici.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Beta

    08:10 // 2. 12. 2019.

    Bitno je da se u Leskovcu radi i da Leskovac napreduje. Kakav je budzet to ce gradonacelnik najbolje da oceni jer je od svih dosadasnjih gradonacenika on najmerodavniji za ocenu. Covek otvorio fabrike, asfaltirao saobracajnice- prema tome, najmerodavniji je za po ocenu budjeta.

  • Dobrivoja

    21:59 // 30. 11. 2019.

    Kad će napokon Bulevar Nikole Pašića da se izgradi.Najprometnija ulica u Leskovcu a rupa do rupu.

  • VOJA23

    19:42 // 30. 11. 2019.

    To koliko se novca ulaze i koliko je toga uradjeno, vidi se na svakom cosku. To sto je uradjeno za vreme ove vlasti, nije za vreme ni jedne prethodne..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: