Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:28, 26. 6. 2019.

| Ekonomija

Za vlast prošla finansijska godina dobra, za opoziciju Leskovac nazaduje

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
završni račun 2018. Leskovac
Opozicija kritikuje trošenje novca svih građana, foto: B. Antić

Dok gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, navodeći projekte koji su završeni u prošloj godini, smatra da su finansije Grada stabilne, opozicija smatra da je stanje loše jer su plate sve manje, zbog čega građani napuštaju Leskovac. Odbornici su, nakon višečasovne rasprave, usvojili završni račun za 2018. godinu.

Rekonstrukcije ulica, energetska sanacija škola, veća davanja za osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, kao i priliv od 450 miliona dinara iz republičkog budžeta i isplata zaostalih zarada, za gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića razlozi su za pohvalu rada i pozitivno mišljenje o gradskom budžetu za prošlu godinu.

Iako je izvršenje oko 88%, Cvetanović je da današnjoj sednici Skupštine rekao da se problemi ažurnije rešavaju i da su javne finansije uređene.

Isplatili smo sve zaostale zarade, kao što i sada redovno isplaćujemo i plate i putne troškove. Izmirujemo sve obaveze po kreditima, reprograme, sporazume. Uspeli smo da naš grad postane povoljno okruženje za investitore, da povećamo zaposlenost - kaže Cvetanović.

Sa njegovim viđenjem se ipak ne slaže deo opozicionih odbornika, koji učestvuje u današnjem zasedanju. Prema rečima odbornika grupe “Za Leskovac zajedno” Nebojše Cakića, Leskovčani imaju najmanje plate u ovom delu Srbije, što je zabrinjavajuće.

Opada standard, obećavamo građanima bolji život, a njega nema. Ne prepoznajem šta ova vladajuća koalicija želi da radi da bi taj trend zaustavila. Samo na osnovu ove stavke mogu da kažem da je izvršenje budžeta negativno - kaže Cakić.

Sa Cakićem se slaže i njegov stranački kolega Nenad Zdravković koji kaže da se godinama u planovima stavljaju projekti koji se ne završavaju.

Vaša želja da donesete novac u Leskovac, 460 miliona dinara, ja je ne sporim, ali treba da se vidi gde i kako on završi. Stalno plaćamo neke dopunske radove i to je problem. Mnoge stvari iz Republike koje su dobro dovedene, mi ne realizujemo na adekvatan način, ne trošimo novac kako treba - kaže Zdravković.

Iako uglavnom ćute, odbornici vladajuće većine uključili su se u raspravu o završnom računu, nabrajajući šta se se sve u toku 2018. godine uradilo, u kojem delu grada i okolnim selima.

Da se radilo prethodne godine smatra i odbornik Jedinstvene Srbije Nenad Filipović, koji u lokalnom parlamentu nastupa na strani opozicije, ali smatra da se nije sve radilo kako valja.

O ovom budžetu, sa deficitom od 112 miliona dinara i realizacijom od 88 % ne bi trebalo sa toliko euforije da se priča. Konstantno imamo izvršenje manje od 95 %, što znači da dobro ne planiramo i ne mogu da prihvatim nijedan izgovor za ovakvo stanje - kaže Filipović.

Leskovački budžet za 2018. godinu realizovan je sa 88 %, a budžet je bio planiran sa 4,3 milijarde dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: