Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:48, 13. 6. 2019.

| Ekonomija

Za vlast prošlogodišnji budžet najbolji, za opoziciju gori od onog iz 2012.

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
digitron
Realizacija dobra, posebno za sport; foto: Flickr.com/Teegardin

Realizacija niškog budžeta za 2018. godinu veća od 80% i suficit od 180 miliona dinara za vlast znače da je prošlogodišnji budžet najbolji u poslednjih nekoliko godina. Ipak, iz opozicije kažu da nije ni na nivou onog iz 2012. koji su oni projektovali dok su bili na vlasti, a ističu javna preduzeća koja su “u rasulu”, kao i velika davanja za sport nauštrb drugih potreba.

Dugo aktuelna vlast predvođena Srpskom naprednom strankom (SNS) nije mogla da dosegne realizaciju budžeta od 80%. To im je pošlo za rukom u 2018. godini, ali opozicioni odbornik Branislav Jovanović kaže da puno razloga za slavlje nema, jer je u tom istom budžetu veoma važna stavka lokalnog ekonomskog razvoja realizovana svega 31% ili 220 od planiranih 600 miliona.

Sa druge strane, kaže ovaj odbornik, za sport i omladinu je dato gotovo sve što je planirano, pa je realizacija 95%.

Nikada u istoriji ovog grada nije bilo da je izvršenje za sport toliko, a izvršenje lokalnog ekonomskog razvoja, ono na čemu počiva ovaj grad 31%. Eto, koliko ovaj grad poklanja pažnje. Ovo je ogledalo rada svake vlasti - kaže Jovanović.

Naglašava i da je loša realizacija za održavanje, kapitalno održavanje, da je Program uređenja realizovan sa 40%, a da je za poljoprivredu potrošeno svega 80 miliona dinara u 2018. godini.

bane Opozicionari tvrde da budžet iz 2018. nije bolji od onog iz 2012. godine; foto: A. S.Njegov kolega iz skupštinske klupe, odbornik Dragoslav Ćirković kaže da je jednopartijski sistem u Nišu uzeo maha i da, ukoliko se uporede završni računi budžeta, Niš se od 2012. godine do danas nije pomerio nijedan centimetar.

2012. je prihod od poreza na zarade bio 3,6 milijardi. Prošlo je 7 godina za ljude koji su, po onome što oni pričaju, zaposlili sve živo, a ta cifra je za njih i dalje misaona imenica. Porez na zarade u ovoj godini nije ni blizu cifri koja je ostvarena 2012. godine - rekao je Ćirković.

Zbog medijskog mraka i manjka demokratije opozicioni odbornici nisu prisustvovali sednici parlamenta, već su svoje komentare na budžet dali u holu ispred skupštinske sale.

Oni su naglasili i da su javna preduzeća i ustanove u katastrofalnom stanju.

Gorica gubitak od 560 miliona dinara, Pčelici 52 miliona dato, Tržnici 25 miliona dato, Nišstanu 15 miliona dato, Divljana ne radi i taj trend propadanja se nastavlja jer u prva 3 meseca ove godine 4 najveća komunalna preduzeća su iskazala gubitak - rekao je Jovanović.

Oni su se složili da realizacija od preko 80% ne znači ništa, jer se jedne godine budžet kreira na nerealnim onsovama, sledeće se smanji i onda se, kako su rekli, to koristi za hvaljenje.


“Jedan od najboljih budžeta”

Danijela Spasović iz Sekretarijata za finansije kaže da se podaci koje ima Sekretarijat ne poklapaju sa onim što su izneli opozicionari i naglašava da je prihod od poreza na zarade veći za 200 miliona od prošlogodišnjih.

Danijela Spasovic Spasovićeva kaže da je ostvaren suficit od 180 miliona; foto: JV/J. A.

U našim izveštajima taj podatak se ne poklapa sa njihovim komentarima. Ostvarili smo 3,5 milijardi dinara od poreza na zarade i to je do sada najbolji rezultat - tvrdi Spasovićeva.

Podaci se ipak poklapaju, jer je i Ćirković govorio da je prošle godine ostvareno 3,5 milijardi, ali je naglasio da je to i dalje manje od 3,6 milijardi koliko je, prema njegovim rečima, prihodovano po ovoj osnovi 2012. godine.

Što se tiče realizacije stavke Lokalnog ekonomskog razvoja koju je kritikovao Jovanović, šef Odborničke grupe SNS Zoran Perišić kaže da se radi o planiranju koji podrazumeva i finansijski plan.

Ne možete da aplikujete ako nemate tehničku dokumentaciju i finansijsku podršku. Sve to mora da postoji u planovima. Zbog toga će u planovima uvek biti mnogo veća brojka od one koja se može realizovati - kaže Perišić.

Pojašnjava da se pripremaju radne zone, ali je pitanje kada će i da li će se pojaviti investitor u njoj. Kakogod da bude, priča Perišić, sredstva moraju da budu isplanirana.

Odbornici vladajuće većine danas su jednoglasno i bez diskusije usvojili završni račun niškog budžeta za 2018. godinu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ouzo

    20:40 // 13. 6. 2019.

    Danijela,Danijela...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: