Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:40, 4. 10. 2022.

| Ekonomija

Za završetak 78 kilometara kanalizacione mreže u Leskovcu još 17,6 miliona evra

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Kolektor za pričišćavanje Le
Vlada Holandije doniraće 7,6 miliona evra, dok će preostalih 10 miliona iz kredita donirati Srbija; foto: M. M.

Kako bi i preostalih 16 naseljenih mesta na teritoriji grada Leskovca dobilo kanalizaciju, Vlada Srbije i Vlada Holandije potpisale su aneks ugovora za završetak postrojenja za preradu otpadnih voda prema kome će, za 78 kilometara kanalazicione mreže, biti donirano još 17,6 miliona evra.

Višegodišnji projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu, za koji je još 2005. godine podignut kredit od 1,2 miliona evra, a gradnja počela 2008. godine, mogao bi konačno da dobije svoj kraj, nakon 17 godina.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i predstavnik Ministarstva spoljne trgovine i razvojne saradnje Kraljevine Holandije Bazel Jounan potpisali su ugovor, na osnovu kojeg će Vlada Kraljevine Holandije donirati 7,6 miliona evra za projekat izgradnje nedostajuće kanalizacione mreže u Leskovcu, dok će 10 miliona evra obezbediti Vlada Srbije i resorno ministarstvo iz kreditne linije Banke za razvoj Saveta Evrope. Potpisivanje ugovora Još jedna donacija za konačan završetak projekta; foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Vujović je istakla i da se radi o izuzetno važno projketu, s obzirom na to da bi još oko 20.000 stanovnika trebalo da bude priključeno na kanalizacionu mrežu.

Zahvaljujem Vladi Holandije na obezbeđenoj donaciji i podršci u izgradnji zelene infrastrukure u Srbiji. Ovo je izuzetno važan projekat za grad Leskovac jer će doprineti da se 16 naseljenih mesta, sa oko 20.000 stanovnika, poveže na kanalizacionu mrežu. Država je uložila velika sredstva u izgradnju gradskog kolektora i stavljanje u funkciju postrojenja za preradu otpadnih voda u Leskovcu. Izgradnjom 78 kilometara nove kanalizacione mreže rešićemo pitanje odvođenja i tretmana otpadnih voda u tom gradu, što će unaprediti životnu sredinu i kvalitet života građana - rekla je Vujović.

Podsetimo, ministarka Irena Vujović je tokom prošle godine već potpisala aneks ugovora gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem koji je bio vredan više od 42 miliona kako bi linija vode bila završena, pošto je upravo ta linija bila neophodna za puštanje u rad linije mulja, ali i konačnog završetka kompletnog postrojenja.

U projekat je, pored Holandije i Srbije, bila uključena i Evropska unija, ali je njeno učešće sa završetkom prve faze okončano.

Ukupna vrednost celokupnog projekta je 24 miliona evra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: