Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:28, 11. 3. 2021.

| Ekonomija

Za završetak radova na Privrednoj zoni "Hisar" u okolini Prokuplja još 75 miliona dinara

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Privredna zona Hisar
U toku prva faza radova na privrednoj zoni "Hisar"; Foto: lj. M.

Za realizaciju druge faze projekta izgradnje Privredne zone "Hisar" kod Prokuplja, koja će obuhvatiti infrastrukturno opremanje, izgradnju pristupnih saobraćajnica, vodovodne i kanalizacione mreže i elektroenergetske instalacije, nadležno Ministarstvo privrede odobrilo oko 75 miliona dinara.

Na prostoru površine od oko 16 hektara, gde je u budućnosti planirana privredna zona “Hisar”, u toku je završetak prve faze radova čija je vrednost oko 118 miliona dinara, od kojih 98 miliona finansira Ministarstvo privrede, dok je ostatak novca obezbeđen iz budžeta Grada Prokuplja.

Narodni poslanik Darko Laketić kaže da će se realizacijom i druge, završne faze, u potpunosti zaokružiti priča kad je nova industrijska zona u pitanju.

Odmah nakon prve faze koja će se završiti za najkasnije mesec dana, nastavlja se sa druga faza. Važno je da su sredstva obezbeđena i da su nadležno ministarstvo i Vlada Srbije prepoznali potrebe građana Prokuplja i čitavog Topličkog okruga. Ako sve ide kako je planirano, završetak svih radova može se očekivati do kraja ove godine – rekao je Laketić.

Ističe da su odobrena sredstva Ministarstva privrede najveći iznos koji je dodeljen nekom gradu ili opštini za podršku unapređenju poslovne infrastrukture za ovu godinu u Srbiji.

Buduća privredna zona će biti posebno atraktivna za investitore i zbog činjenice da će imati krak izlaza ka auto-putu Niš - Priština, koji bi trebalo da počne da se radi do kraja ove godine.

Nadležni u Prokuplju ističu da će najvažniji kriterijum za dovođenje budućih investitora biti broj radnika i visina plate, a za uzvrat biće im ponuđen kompletno opremljen poslovni prostor.

Kako je ranije rečeno, ukupna investicija opremanja čitavog prostora površine oko 16 hektara zemljišta je oko 491 milion dinara.

Privredna komora i niški Naučno-tehnološki park pomažu dovođenje investitora

U sedištu Topličkog okruga održan je radni sastanak na kome su učestvovali, pored načelnika Zlatana Miljkovića, i Aleksandar Milićević, direktor Regionalne kancelarije privredne komore Niš, kao i docent dr Milan Ranđelović, direktor Naučno-tehnološkog parka Niš.

Dogovorena je buduća saradnja i pomoć u privlačenju investitora, unapređenju konkurentnosti lokalne privrede i pružanju podrške nekim lokalnim kompanijama koje bi mogle da se bave informacionim tehnologijama, a koje bi za poslovni prostor koristile Privrednu zonu "Hisar". sastanak toplički okrug Sastana u Topličkom okrugu o privlačenju investitora; Foto: Lj. M.

Niški Naučno-tehnološki park i Privredna komora su odvojeno ili zajedno u prethodnom periodu obezbedili dovođenje gotovo svih investitora na području Nišavskog okruga u poslednjih 10-ak godina, tako da je njihovo iskustvo u ovom procesu veoma važno – rečeno je nakon sastanka.

Zajednički stav učesnika je da je vrlo bitno da se što veći broj subjekata uključi kako bi pomogli da se Toplički kraj brže razvije i da se reši problem nezaposlenosti.

Kažu da bi potencijalne firme koje bi kao investitori došle u Privrednu zonu "Hisar" trebale da budu na jednom višem nivou, a za to će pomoći stručnošću i znanjem Privredna komora i Naučno-tehnološki park u Nišu.

 

 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: