Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:30, 19. 11. 2019.

| Ekonomija

Zabrana rada nedeljom - prava radnika između interesa potrošača i privatnika

Autor:Milan ZirojevićIzvor:Južne vesti
radno vreme
Da li će biti ukinut rad nedeljom?; Foto: JV

Na predlog da se zabrani rad nedeljom, radnici kažu da bi im to značilo najviše zbog zdravlja i porodice, što je bilo obrazloženje i predlagača - Sindikata Sloga. Iz Udruženja poslodavaca izričito su protiv, uz geslo - ko radi, Bog ne brani.

Plata se obračunava samo za radne dane, iako su i vikendi radni, iskustva su nekih od srpskih trgovaca. O tome svedoči radnica sa juga Srbije koja kaže da ima samo 2 slobodna dana mesečno i da za radne vikende nije plaćena, smene su od po 8 sati, gde druga traje do kasno uveče. Tu gde ona radi, rade samo žene i svi poslovi su njihovi, ne samo posao prodavca.

Značilo bi mi da se konačno zabrani rad nedeljom, pre svega zbog zdravlja, jer zbog posla nemamo vremena da vodimo računa o tome. To bi značilo i više vremena za porodicu, kojoj sada jedva da možemo da se posvetimo. Slobodno vreme je nešto što je neophodno za normalan život, a sada ga imamo samo dva puta u toku meseca, što uglavnom ni ne osetimo - kaže radnica.

radno vreme Neke radnje svim danima imaju isto radno vreme; foto: J. A.Opcija žalbi poslodavcu, kaže, ne rešava problem, jer uglavnom dobiju odgovor - kome se ne sviđa nek da otkaz, ima ko hoće da radi.

Ako se žalimo poslodavcu, uglavnom je izgovor da će prodavnica da propadne za taj jedan dan i da damo otkaz ako nam se ne sviđa. Uglavnom su žene te koje rade pod ovakvim uslovima, što pored svog posla oko kuće dodatno otežava naš svakodnevni život - navodi radnica.

Ona je zahtevala da se njeno ime ne objavljuje. Nezadovoljna koliko radi, ali zadovoljna da uopšte i ima posao, pa želi da ga zadrži.

Drugi niški radnici u trgovini uglavnom odbijaju da se javno izjasne o ovakvom predlogu. Odmahuju rukom, sležu ramenima, ozbiljnim tonom saopštavaju novinaru - da nisu zainteresovani i da i zidovi u radnjama imaju uši.

Ovde se sve čuje - jedan je od komentara radnice u trgovini.

Dok radnici, uglavnom, ćute, u njihovo ime Udruženi sindikati Srbije “Sloga” predložili su da se zabrani rad velikih trgovinskih centara i šoping molova u Srbiji nedeljom, uz napomenu da je položaj radnika i očuvanja porodice lošiji i gori nego ikad.

Smatramo da bi država trebala zakonom da propiše radno vreme slično onom u Grčkoj, koje bi se završavalo subotom popodne i trajalo do ponedeljka ujutro, prvog radnog dana sedmice - navode iz Sloge.


Poslodavci kažu - ko radi, Bog ne brani

Predsednik Udruženja privrednika i zanatlija Niša Goran Popadić kaže da ima negativan stav povodom ove inicijative.

Kome se radi, neka radi. Ako hoće radniku da plati prekovremeni rad ili rad nedeljom i ako hoće radnik da pristane na to, što ne bi radili ljudi. Vidite i sami da nismo u izobilju i da nam je teško svima kao privrednicima, preduzetnicima i zanatlijama. Nekom je šansa i nedeljom da zaradi - kaže Popadić.

Zaključuje, kako kaže, narodskim stavom - ko radi, Bog ne brani.

Nemoj da se krade, inače ko radi Bog ne brani. Ko hoće i kome je plaćeno da radi i prekovremeno i nedeljom, što ne bi radio. Bolje da radi ovde nego da ide u Sloveniju, Hrvatsku ili po belom svetu - naglašava Popadić.


Sindikat traži kompromis između prava radnika i potrošača

U vreme socijalističke Jugoslavije nije se radilo nedeljom, ali su postojale dežurne radnje.

Sličan model predlaže i predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković kako bi se izašlo u susret radnicima, ali i da ne budu oštećeni građani, odnosno potrošači.

Veliki broj građana radi i subotom, pa im je ostala samo nedelja za kupovinu. Treba da se nađe neki kompromis. Da se principijelno ograniči rad nedeljom, ali da se tom mrežom takozvanih dežurnih radnji i samoposluga, omogući da ljudi ostanu i sa nekom uslugom - kaže Stojiljković.

Nejasno je i ko bi određivao ko sme da radi nedeljom u vremenu tržišnog kapitalizma.

Argument poslodavaca je profit, a argument radnika ukoliko su plaćeni za rad nedeljom - veća plata na ovu bedu, kako aktuelni trenutak naziva Stojiljković.

U privatnim lancima to će ići malo teže - napominje Stojiljković.

Na pitanje zašto radnici ćute Stojiljković kaže da je odgovor samo jedan - zbog velikog pritiska i straha od gubitka posla.

Iz sindikata Sloga navode da ukoliko država ne bude imala sluha za hitno rešavanje ovog problema, sledi - totalno uništanje porodice kao institucije i sve veća ekonomska zavisnost od “milosti krupnog kapitala”.

U Crnoj Gori i delu Evrope ovakva nedeljna zabrana postoji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • vinka kneyevic

    17:36 // 25. 1. 2020.

    mene cudi sto nisu I gori radnici samo cute I trpe kao da su bey nogu I ruku e da su sloyni pa da svi kayu necemo da radimo morali bi da postuju prava radnika

  • Ljiljana stoiljkovic

    22:18 // 23. 11. 2019.

    .pa terebas zakonom zabraniti rad nedelje ko ima potrudicu shvatice

  • milan

    00:04 // 20. 11. 2019.

    Ko nije radio u trgovini, taj nezna šta je robija !.
    Zakon o radu je očerupan, a radnička prava su svedena na minimum.
    Zakon više štiti poslodavca, nego radnika. Mladi masovno odlaze iz zemlje.
    Vlada tvrdi da je smanjen broj nezaposlenih, a na radnjama je sve više natpisa da se traže radnici !. Neće ni radnici više da trpe maltretiranje za male pare !.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: