Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:21, 17. 5. 2020.

| Ekonomija

Zaključci NKD debate: Skupo zaduživanje Srbije radi očuvanja iluzije ekonomskog rasta

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
debata
O ekonomiji, foto: NKD/MC

Učesnici onlajn tribine “Pandemija i ekonomija - realnost iza brojeva” ocenili su i da se Srbija zadužila po daleko nepovoljnijim uslovima, jer kredit EU zahteva potpunu transparentnost i kontrolu potrošnje, te vlast nije htela da prihvati “jeftiniji” novac.

Sagovornici u serijalu “Napokon Korisna Debata” koju organizuje Nacionalna koalicija za decentralizaciju ove nedelje su bili profesor Univerziteta u Vizbadenu Raša Karapandža, urednica Nove Ekonomije Biljana Stepanović i analitičarka Centra za istraživanje javnih politika Tanja Jakobi, a razgovor je moderirala Antonela Riha.

Profesor Karapandža je istakao da je nužno da država prevashodno dovede do stanja u kome se život polako vraća u normalu, a ne ovako naglo. Kao suštinski problem ocenjuje da treba držati epidemiju pod kontrolom, a da će mitinzi dovesti do njenog rasplamsavanja. Sve to, kaže, utiče i na strane investitore.

Zamislite da ste strani investitor i da želite da iz, recimo, Azije, prebacite proizvodnju u Srbiju. Onda uključite televizor i vidite da se ovde pale baklje po krovovima usred policijskog časa’’, rekao je on i konstatovao ,,da bi neko ovde došao da investira, mora da primi mito ili donaciju jer mi nemamo institucionalni kapital’’.

Govoreći o merama za oporavak privrede, urednica Nove ekonomije Biljana Stepanović je zaključila da su krediti Fonda za razvoj izuzetno povoljni, ali je sumnjičava prema tome kako će se oni raspodeljivati.

Znajući zemlju u kojoj živimo, nisam sigurna da će ti krediti da se dele meritokratski već će dobiti naši jer se ovde sve deli na naše i njihove. Nije pravedno da se čitav svet bori protiv korone, dok se mi borimo i protiv korone i protiv neodgovorne vlasti - ocenjuje Stepanović.

Da se Srbija zadužila po daleko nepovoljnijim uslovima, jer kredit EU zahteva potpunu transparentnost i kontrolu potrošnje, te vlast nije htela da prihvati „jeftiniji” novac, ocenili su i Karapandža i Stepanovićeva.


“100 evra nije ekonomska već politička mera”

Analitičarka Centra za istraživanje javnih politika Tanja Jakobi smatra da je podela 100 evra svakom punoletnom građaninu besmislena, ali ih, uprkos tome, treba uzeti.

Nama je Siniša Mali rekao da ćemo mi bolje upravljati novcem nego on. Ako ja uvek znam bolje od Siniše Malog kome ću dati te pare i šta ću sa njima uraditi – to je, zapravo, poziv za neverovanje u državu, na nedisciplinu poresku - rekla je Jakobi.

Oni koji, međutim, bude optimizam u ovoj državi su, smatra Jakobi, radnici u zdravstvu, trgovinama, prevozu i da oni svakako, treba da dobiju bolje vrednovane plate.

Sagovornici su se saglasili da je 100 evra pomoći punoletnim građanima ne ekonomska, već politička mera. Umesto populističkih poteza, jedini put koji Srbiju vodi u dobrom pravcu bio bi izgradnja institucija i vladavine prava, zaključili su.

Tokom debate sprovedena je onlajn anketa ”Kakva su Vaša očekivanja od srpske ekonomije u 2021. godini?’’ na koju je 91% gledalaca odgovorilo ,”biće gore’’, a 9% ,”Biće isto’’. Kako kažu iz NKD-a, nijedan gledalac nije odgovorio da će biti bolje.

Kompletnu Napokon Korisnu Debatu - Pandemija i ekonomija: Realnost iza brojeva možete pogledati na YT kanalu Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: