Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:18, 5. 12. 2010.

| Ekonomija

Zakup 1.000 hektara oranica u 2011. godini

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

LESKOVAC – Za 2011. godinu predviđeno je da lokalna samouprava Leskovca na licitaciji u zakup ponudi oko 1.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta – saznali smo u Gradskoj upravi za privredu i poljoprivredu.

Na teritoriji opštine Leskovac evidentirano je više od pet hiljada hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, a programom zakupa do sada je obuhvaćeno gotovo 3.500 hektara.

U lokalnoj samoupravi leskovačke opštine evdinterili su veći broj domaćinstava koja godinama nelegalno koriste državno poljoprivredno zemljište.

- Uradili smo program identifikacije državnog poljoprivrednog zemljišta kako bismo utvrdili kakav je trenutni status. Za tu namenu iz budžeta Republike dobili smo 2,8 miliona dinara, a realizacija te akcije planirana je za prvu polovinu narednu godinu – kaže Boban Sokolović, načelnik Gradske uprave za privredu i poljoprivredu.

Iz Gradske uprave za privredu i poljoprivredu upućen je apel nelegalnim korisnicima da se jave na licitaciju i da zakupe to zemljište, a ako to ne učine biće preduzete zukonom previđene mere.

- Protiv onih lica i domaćinstava koja nelegalno koriste državno poljoprivredno zemljište zatražićemo intervenciju nadležnih inspekcijskih organa i Republičkog pravobranilaštva – kaže Boban Sokolović.
Gradska uprava za privredu i poljoprivredu leskovačke opštine je od 2007. godine izdala u zakup putem licitacije 1.705 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta.

Od zakupa je prikupljeno 17 miliona dinara, a oko 6,8 miliona direktno se uplaćuju u budžet grada Leskovca.

Od početka ove godine licitacija poljoprivrednog zemljišta realizovana je u dva kruga. U prvom krugu, u kome su učestvovali meštani sa katastarskih opština gde se nalazilo zemljišta, izdato je 55 hektara. U drugom krugu, kada je interesovanje bilo neuporedivo veće, jer su pravo zakupa imali sva domaćinstva i pravna lica, u zakup je dato 735 hektara, a prosečna cena zakpljene zemlje po hektatru je šest hiljada dinara.
 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: