Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:01, 24. 7. 2014.

| Ekonomija

Zaposleni u RT "Caribrod" bez plate 79 dana

Autor:T.V.Izvor:Južne vesti
rtcaribrod.jpg
Radnici ispraštaju dok se utvrdi ko je u pravu; studio RT "Caribrod"

Zaposleni u JIP Radio televizija “Caribrod” ne primaju platu već 79 dana jer Opština odbija da, zbog navodne policijske istrage, prebaci novac po tada važećim koeficijentima, dok direktor RT “Caribrod” odbija da retroaktivno umanji zarade.

Problem je nastao kada je predsednik Opštine Nebojša Ivanov odbio da prevede sredstva za isplatu zarada za maj i jun 2014. godine iz budžeta Opštine, a kao razlog, koji je u pisanoj formi nalogom dao direktoru, je zahtev da se retroaktivno, od 1. maja napravi obračun sa umanjenim zaradama na osnovu Zaključka Opštinskog veća od 27.05.2014. i Odlukom Nadzornog odbora preduzeća od 23. juna 2014.

Ivanov tvrdi da je pitanje o problemu sa zaradama na direktoru jer, kako kaže, ne poštuje zaključke Opštinkog veća, nalog predsednika Opštine i izmenu Pravilnika o određivanju koeficijenata Nadzornog odbora.

2 Ivanov u poslednjem gostovanju na RT "Caribrod"Još jedan od razloga za predsednika Ivanova je, kako kaže, i navodna policijska istraga o isplati zarada.

- Do smanjenja plata je došlo zato što nadležni inspektori Policijske uprave Pirot  sumnjaju da se isplata zarada od 2009. do danas vrši nezakonito. Određeni postupci su pokrenuti i u opštinama Babušnica i Bela Palanka, a određene predistražne radnje se preduzimaju u opštinama Pirot i Dimitrovgrad. Konkretno, u Dimitrovgradu postoji opravdana sumnja od strane Policijske uprave Pirot da se isplate zarada vrše protivzakonito počev od 2009. godine. Smanjenjem zarada nastavak vršenja tog potencijalnog krivičnog dela je prekinuto – kaže Ivanov.

Predsednik rešenje ove situacije vidi u poštovanju zaključaka Opštinskog veća, odluke Nadzornog odbora i naloga predsednika Opštine, da se zahtevi za isplatu zarada urade u skladu sa tim aktima, i, kako tvrdi, odmah će biti isplaćene zarade za maj i jun.

)Ipak, sa druge strane, direktor JIP RT “Caribrod” Emil Tomov odbija da podnese novi zahtev sa retroaktivno umanjenim zaradama, smatrajući da time krši zakon. Tomov  je zahtev za isplatu zarada predao 3. juna za mesec maj i 7. jula za mesec  jun, u skladu sa Pravilnikom i Ugovorom o radu.

Nadzorni odbor promenio je član 57. Pravilnika JIP RT “Caribrod” koji se odnosi na koeficijente zaposlenih 23. juna, a zaposleni su aneks ugovora potpisali 2. jula.

3 Pošto zarada za maj nije isplaćena do kraja juna, zaposleni su se obratili Inspekciji rada 1. jula, od koje je odgovor stigao tek 18. jula. U odgovoru inspekcije stoji da nisu nadležni da Osnivaču nalože uplatu sredstava iz budžeta, a da radnici potraže zaštitu svojih prava preko nadležnih pravosudnih organa.

U međuvremenu, sindikalna organizacija Sindikata novinara Srbije uputila je predsedniku Opštine Nebojši Ivanovu opomenu pred tužbu, u kojoj se traži isplata zarada zaposlenima u skladu sa postojećim pravnim aktima preduzeća i nalogodavcu skreće pažnja da je Članom 197 Ustava Republike Srbije predviđena zabrana retroaktivnog važenja zakona i drugih opštih akata.

Ni dva sastanka sa predsednikom Opštine nisu urodila plodom, pa su zaposleni prinuđeni da svoja prava traže putem nadležnih pravosudnih organa.

- Radnici JIP RT Caribrod odlučili su da ne štrajkuju zbog odgovornosti prema svojim slušaocima i gledaocima, kao i prema korisnicima Kablovsko-distributivnog sistema, koji je sastavini deo preduzeća – stoji, između ostalog, u otvorenom pismu devetnaestroro zaposlenih u JIP RT “Caribrod” upućenom redakciji Južnih vesti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: