Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:08, 27. 12. 2009.

| Ekonomija

Zašto subvencije za letove iz Niša?

Autor:Kabinet gradonačelnika NišaIzvor:Južne vesti
Gradska kuća

Iz kabineta gradonačelnika Niša medijima je dostavljeno saopštenje povodom informacija o subvencijama za letove Vind džeta iz Niša, koje prenosimo u celosti.

Odgovor na tvrdnje Nove Srbije

Prioritet gradske vlasti jeste privredno-ekonomski razvoj Niša što podrazumeva i unapređenje aerodroma „Konstantin Veliki“. Unapređenje konkurentnosti i dovođenje novih operatera koji će leteti iz Niša osnovni su preduslovi za održivost niškog aerodroma.

U 2008. i 2009. godini za poslovanje aerodroma u Nišu izdvojeno je blizu milion evra kao sredstva za održanje likvidnosti preduzeća. Dugogodišnja stagnacija niškog aerodroma i nezainteresovanost nekadašnjeg lokalnog rukovodstva za dovođenje stranih operatera koji bi leteli sa našeg aerodroma, bila je dodatni teret za uspostavljanje stabilnosti i uspešno poslovanje.

Uloženi su maksimalni napori da inostrane, ali i domaća avio kompanija ponovo steknu poverenje, kako u rukovodstvo aerodroma Konstantin Veliki, tako i u Grad, koji obavezno mora da bude garant za realizaciju dogovorenih letova.

Zato je Grad, u cilju oživljavanja niškog aerodroma, pristupio realizaciji projekta podrške avio saobraćaju. Deo projekta, koji je odobrilo Gradsko veće, odnosi se i na podršku kompaniji WIND JET.

Budući da je reč o realizaciji gradskog projekta za razvoj avio saobraćaja, a u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, Grad nije bio u obavezi da raspisuje tender, a novac koji je dat kao subvencija vraća se Gradu od prodatih karata i koristi dalje kao podrška turističkom, infrastrukturnom i svakom drugom razvoju.

Radi pojašnjenja, subvencije nisu primarno socijalna kategorija već se koriste i kao podrška delatnostima u povoju koje se direktno oslanjaju na avio saobraćaj, a to su ugostiteljstvo, hotelijerstvo, saobraćaj, turizam i dr.

Depozit je inače, uobičajeni vid garancije koji se polaže kao obezbeđenje i kao takav ne može se koristiti u druge svrhe. Nakon realizacije ugovora novčana sredstva se vraćaju Gradu.

Sigurno je da različite strane na različite načine mogu da tumače pokušaje i nameru aktuelne gradske vlasti da aktivira privredni razvoj grada prikrivajući na taj način svoje lično neangažovanje i izbegavajući odgovornost za svoj nerad u prethodnom periodu.

Član Gradskog veća

Boban Mihajlović
 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: