Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:11, 20. 3. 2013.

| Ekonomija

Zaštićen "Pirotski kačkavalj"

Autor:Vladimir VeljkovićIzvor:Južne vesti
kackavalj.jpg

Zavod za intelektualnu svojinu doneo je odluku o zaštiti imena „Pirotskog kačkavalja“ od kravljeg mleka i na taj način okončan je proces koji je Opština Pirot započela pre 2,5 godine.

Jedan od najprepoznatljivijih proizvoda iz pirotskog kraja, kačkavalj, po prvi put dobio je i zvanični sertifikat o poreklu.

- I sami znate da postoji dosta mlekara i van Srbije koje su zloupotrebljavale ime „Pirotskog kačkavalja“. Na ovaj način mislim da će proizvođači kačkavalja iz pirotskog kraja zauzeti bolju poziciju na tržištu u Srbiji, ali i inostranstvu - kaže predsednik opštine Pirot Vladan Vasić.

Sam elaborat koji je bio predat Zavodu definiše sve pojedinosti u vezi kačkavalja.

- Ovim elaboratom definisano je praktično sve, od toga ko može da se bavi proizvodnjom do uputstva kako se on proizvodi. Na primer, etiketu sa brendom „Pirotski kačakavalj“ moći će da nosi samo onaj proizvod koji je odležao 4 meseca – kaže stručni saradnik za poljoprivredu u Opštni Pirot Vesna Lazarević koja je i učestvovala u izradi elaborata.

Prema najavama iz Opštine, lokalna samouprava je pripremila i podsticajna sredstva za zainteresovane koji žele da se bave proizvodnjom i preradom mleka.

- Za povećanje proizvodnje mleka u Pirotu lokalna samouprava je pripremila 15 miliona dinara. Ova sredstva namenjena su za sufinansiranje nabavke kvalitetnih priplodnih grla krupne stoke i sitnih preživara. Pored toga pripremili smo i 3 miliona dinara za kupovinu opreme za mužu ovaca – najavljuje pomoćnik predsednika opštine za poljoprivredu Goran Popović.

U Opštini Pirot očekuju da zaštita „Pirotskog kačkavalja“ podstakne pre svega razvoj malih porodičnih mlekara.

O popularnosti ovog proizvoda dovoljno govori i činjenica da je tridesetih godina prošlog veka kačkavalj bio najviše izvoženi proizvod iz Srbije koji je bio plasiran u Evropu i Severnu Ameriku.
 


Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • oliver

    15:02 // 23. 3. 2013.

    BBravo za Piroćance znaju oni sta treba gde su nišlije ?

  • ovan

    11:09 // 22. 3. 2013.

    A ja mislio da je Pirotski kačkavalj izvorno -ovčiji. Kad ono...Neverovatno da niko u komentarima nije obratio pažnju na to! Da matična lokalna samouprava falsifikuje sopstveni tradicionalni proizvod, e to još nisam video. Ako krenu, daleko bilo da "štite" peglanu neće me iznenaditi da u recepturi navedu svinjsko meso, jer nema ovaca i koza. To im je bio izgovor zašto je pirotski kačkavalj iz kravljeg mleka. Nema ovaca.Dobro da je ćilim ranije zaštićen inače bi i on po njima mogao biti od sintetičkih materijala, jer opet i za njega nema vune jer nema ovaca... itd.

  • Sasa Vasilic

    12:12 // 21. 3. 2013.

    brendirali ste kackavalj,ali kajmak ce nabrati neko drugi!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: