Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:27, 21. 7. 2014.

| Ekonomija

Zatvorenici oživeli "Vojnu ekonomiju" u Medoševcu

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
medosevac
Osuđenici KP Doma posejali kukuruz na 25 hektara

Gajenjem povrća i kukuruza, kao i čuvanjem stoke na velikom vojnom zemljištu u Nišu, osuđenici će proizvoditi hranu za Kazneno-popravni zavod, ali i za Vojsku Srbije.

36 hektara poljoprivredne ekonomije "Medoševac" je niškom KPZ-u pre 2 meseca ustupilo Ministarstvo odbrane, što je njima bilo dovoljno da ožive ovaj prostor, koji je od 2008. godine bio pust.

- Ovaj prostor, kao i mnoge stvari u Ministarstvu odbrane koje su u proteklih 15 godina uništavane, napušten je, zaparložen i pokraden. Za smo dva meseca, uz pomoć vrednih ruku, napravljeno je da ponovo profunkcioniše - rekao je ministar odbrane Bratislav Gašić prilikom posete ovoj ekonomiji.

medosevac1 Ministar Gašić u poseti vojnoj ekonomiji Ministar Gašić je naglasio da vojna ekonomija nije besplatno ustupljena niškom KP domu, već da će se “uskoro naći način da se reši vid plaćanja između dva ministarstva”.

- Dogovoreno je da se jedan deo stavi u funkciju, da se deo radova i njihovog ulaganja prizna, da se produži ugovor na 30 godina, a da onda vojska dobije poljoprivredne proizvode za svoje potrebe ili da već pronađem drugi način -  rekao je Gašić.

Upravnik Kazneno-popravnog zavoda Aleksandar Grbović rekao je da 50 osuđenika radi svakodnevno, da je pod kukuruzom 25 hektara zemlje, dok se na 1 hektaru sadi kupus. Napomenuo je i da je korišćenje vojne ekonomije ne samo dobra prilika da se osuđenici uposle i resocijalizuju, već i da se stvori ušteda u republičkom budžetu.

- Do sada smo u infrastrukturu uložili oko 2 miliona dinara, doveli tehničku vodu, uradili sistem za navodnjavanje, uveli struju, a tu su i brojni građevinski radovi. Napravljeno je prasilište u kome je sada 15 suprasnih krmača, a u sledećih mesec dana ćemo staviti u pogon objekat za tovad oko stotinak junadi i teladi - kaže Grbović.

kpz kreveti Ministarstvo odbrane kupovaće i nameštaj koji prave osuđeniciDodaje i da se do kraja ove, kao i u narednoj godini planira renoviranje staklenika, koji su nekada proizvodili 300 tona povrća, što će KPZ-u Niš biti i više nego dovoljno s obzirom na to da su im godišnje potrebe za salatu oko 100 tona povrća, te da će ostatak proizvedenog roda verovatno ići Vojsci Srbije.

Osim saradnje po pitanju vojne ekonomije, Ministarstvo odbrane će najverovatnije, prema rečima ministra Gašića, uskoro naručivati nameštaj koji proizvode osuđenici u KPZ Niš, poput kreveta i kaseta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • stoka je nasa buducnost

    02:20 // 25. 7. 2014.

    gde su vam dozvole za sve to,sramota sta se radi

  • Mustafa Kajgani

    08:26 // 22. 7. 2014.

    Kardiolog ignorise keramicara!

  • gradjanin

    22:47 // 21. 7. 2014.

    bez obzira sto od farme nema nista da podsetim gradonacelnika da se u gradu ne cuva stoka . a ima posla i za ekolosku i komunalnu službu . da ne bude neki smrad i zagadjenje nišave

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: